Linkuri accesibilitate

Amnesty International: „Cazul Iuliei Timoșenko subliniază lipsa proceselor corecte și condițiile proaste din închisorile Ucrainei”


Iulia Timoșenko în 2004
Iulia Timoșenko în 2004

Bohdan Ovcharuk: „Indiferent de viitorul acordului de asociere cu Ucraina, UE trebuie s-o împingă mai departe să-și respecte obligațiile internaționale.”



Amnesty International Ucraina spune că proeminentul caz al Iuliei Timoșenko, de a cărui rezolvare depinde semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană la sfârșitul lunii, a umbrit multe alte probleme din sistemul de justiție ucrainean. Organizația pentru drepturile deținuților atrage atenția că mulți alții suferă în Ucraina în detenție nedreaptă și că aceasta trebuie eliminată indiferent de soarta acordului de asociere.

Amnesty International a cerut într-o declarație Ucrainei să elimine tortura și relele tratamente aplicate deținuților. În declarația difuzată înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de săptămâna viitoare la Vilnius, organizația neguvernamentală internațională spune că „Ucraina trebuie să eradicheze tortura cu sau fără acordul cu Uniunea Europeană”.

Reprezentantul Amnesty International la Kiev, Bohdan Ovcharuk, a repetat apelul într-o convorbire cu reporterii Europei Libere: „Indiferent de viitorul acordului de asociere cu Ucraina, Uniunea Europeană trebuie s-o împingă mai departe să-și respecte obligațiile internaționale. Ucraina este oricum un membru important al comunității europene și internaționale, iar autoritățile ei au aderat de bună voie la toate acordurile internaționale majore de apărare a drepturilor omului, între care și interdicția totală a torturii”.

Vorbind despre Iulia Timoșenko, politiciana care împlinește 53 de ani și care a petrecut deja în detenție doi din cei șapte primiți pentru presupuse abuzuri pe când conducea guvernul, activistul pentru drepturile deținuților a spus că acest caz de justiție selectivă cum îl numește Uniunea Europeană nu trebuie să eclipseze multe altele.

„Cazul Iuliei Timoșenko subliniază lipsa proceselor corecte și condițiile proaste din închisorile Ucrainei. Dar importanța politică a cazului ei nu trebuie să umbrească problemele sistemice ale justiției ucrainene care îi privează pe mii de oameni de drepturi în fiecare zi”.

Parlamentul de la Kiev va face joi o nouă tentativă a de a adopta un pachet de reforme în justiție fără de care Uniunea Europeană spune că nu va semna acordul de asociere cu Ucraina la mult mediatizatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius pe 28-29 noiembrie.

Acest pachet include și legea care ar permite tratamentul în Germania a Iuliei Timoșenko, văzută drept victimă a răzbunării politice din partea președintelui Viktor Ianukovici.

Ucraina a amânat de mai multe ori în ultimele zile decizia iar Uniunea Europeană a primit tot mai multe semnale negative că Kievul n-ar mai dori să curețe calea în vederea semnării acordului, din cauza costurilor politice ridicate pentru elita la guvernare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG