Ministrul moldovean al agriculturii Vasile Bumacov a revenit de la Moscova unde a discutat despre reluarea exporturilor de vin moldovenesc pe piața rusă. A fost prima întâlnire a ministrului Bumacov cu noua șefă de la Rospotrebnadzor, după demisia lui Ghennadie Onişenko la expirarea mandatului luna trecută. Rusia a blocat pe 10 septembrie importul băuturilor alcoolice din Republica Moldova pe motiv că ar fi descoperit în câteva loturi substanțe nocive. Un interviu realizat de Valentina Ursu.
Vasile Bumacov: „Noi, de data aceasta, am avut o discuţie destul de serioasă.”
Europa Liberă: Ce înseamnă seriozitatea dialogului moldo-rus, când e vorba despre ridicarea embargoului?
Vasile Bumacov: „Noi, de fiecare dată, ne străduim să avem un comportament decent. Totuşi noi preţuim această piaţă şi trebuie să evităm să fim înţeleşi greşit. Şi, pe de altă parte, nu dorim ca mass-media din Republica Moldova uneori să exagereze cu declaraţii, prin care ne creăm singuri probleme. Dar, de această dată, am fost nevoit să spun că nu pot să mă întorc acasă şi să continui să afirm că este o pauză tehnică. Fiindcă noi am prezentat absolut tot ce s-a cerut la Rospotrebnadzor. În afară de acest lucru, am finalizat şi reforma sectorului vitivinicol. Vreau să vă spun că, de această dată, domnul Onişcenko a apreciat foarte serios ceea ce am făcut în acest domeniu.”
Europa Liberă: Dar deschideţi paranteze: care sunt cerinţele Rospotrebnadzorului?
Vasile Bumacov: „Rospotrebnadzorul doreşte să se convingă că noi avem un sistem naţional de control a calităţii care nu ar permite exportul producţiei contrafăcute sau ofensive, ceea ce noi am demonstrat cu lux de amănunte. Noi avem şi un plan de acţiuni. Am anulat toate autorizaţiile care au fost eliberate anterior de alte laboratoare. Am stabilit că numai laboratorul nostru de referinţă, acreditat de Federaţia Rusă, şi în Uniunea Europeană, va elibera, de acum înainte, certificate pentru export. Am trecut de la certificarea loturilor mari la certificarea loturilor mai mici, ceea ce este, de fapt, mai costisitor pentru producătorii noştri.
Dar, având în vedere că clientul întotdeauna are dreptate, am făcut absolut tot ce s-a cerut. Acuma am convenit să discutăm, încă o dată, fiecare punct din planul de acţiuni între experţii de la Rospotrebnadzor cu cei de la Chişinău. Dar am cerut termen clar, când noi finalizăm aceste discuţii.”
Europa Liberă: Domnule ministru, în discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi consumatori din Federaţia Rusă, inclusiv gastarbaiterii Moldovei sau locuitori ai Moscovei chiar, mi-au zic că nici pentru o zi nu au văzut tejghele fără vinuri moldoveneşti. Unii dintre ei mi-au spus chiar mai mult, că vinul expediat în vrac totuşi se îmbuteliază acolo, în Federaţia Rusă şi ajunge în magazine, în comerţ.
Vasile Bumacov: „Exact acest lucru l-am explicat şi colegilor din Federaţia Rusă. Dacă vor continua aceste presiuni şi aceste pauze tehnice, atunci consumatorul din Federaţia Rusă niciodată nu va avea norocul să servească acele vinuri excelente, pe care le are Republica Moldova. Ruşii ştiu foarte bine că vinul moldovenesc este unul din cele mai bune vinuri. Dar această metodologie, care ne presează ca vinul în Federaţia Rusă să ajungă în vrac, să fie îmbuteliat acolo sau să ajungă în Federaţia Rusă, prin Abhazia, sau Belarus, sau alte ţări, nu este altceva decât supunerea propriilor consumatori, îi am în vedere pe cei din Federaţia Rusă, să consume vinuri de calitate joasă.
Şi eu am spus că regret foarte mult că prietenii noştri din Federaţia Rusă, consumatorul rus, sunt forţaţi să consume vinuri de calitate joasă. Da, ele sunt inofensive, în principiu, dar aceasta este o mare problemă. Noi ne dorim să venim în Federaţia Rusă cu marea noastră faimă, cu vinurile noastre extraordinare. Cei din Federaţia Rusă, care vin în Republica Moldova, ştiu că acest vin este de calitate superioară, este gustos şi nu este atât de scump.”
Europa Liberă: Presiunile s-au făcut, până la summit-ul de la Vilnius şi speraţi că, după această reuniune a Parteneriatului Estic, situaţia se va schimba în bine, în rău?
Vasile Bumacov: „Eu am evitat, de fiecare dată, să discut, în contextul summit-ului, în contextul politicii. Având capacităţile pe care le am, ca specialist în domeniu, vreau să fiu capabil să dau răspuns la orice cerinţă tehnică, la orice observaţie, ca să ajungem, în ultimul rând, la politică. Dar, de data aceasta, am epuizat tot ce depinde de partea tehnocrată, să spun aşa.”
Europa Liberă: Când se vor ridica aceste restricţii impuse de Federaţia Rusă?
Vasile Bumacov: „Am discutat nu numai cu domnul Onişcenko, am discutat cu doamna Braghina, am discutat cu toată echipa, cu cei care au fost în Republica Moldova, cu domnul Ivanov, toţi au participat la această discuţie, la care noi am spus foarte dur: am epuizat toate cerinţele, totul a fost realizat, când noi revenim la o decizie? Mi s-a spus clar: cel mult, în zece zile, va fi luată o decizie. Vom vedea care va fi această decizie. Eu sper că va fi nu atât în folosul vinificatorilor din Republica Moldova, cât în folosul consumatorului din Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Prejudiciul e mare. Şi cine recuperează aceste pagube, pe care le-a avut de suferit sectorul vitivinicol din Moldova?
Vasile Bumacov: „Pentru un agricultor şi pentru cei din sectorul vitivinicool, care au fost atât de tare afectaţi, în 2006-2007, orice pagubă este esenţială.”
Europa Liberă: Aţi făcut evaluările?
Vasile Bumacov: „Am făcut evaluări. Noi atunci am pierdut peste 300 de milioane de dolari anual, acuma pierdem 40 de milioane de dolari anual. Este o pagubă dureroasă, mai ales acuma, în preajma sărbătorilor de iarnă, când noi exportam foarte mult. Câţiva producători din Republica Moldova vor avea de pierdut. Dar, până la urmă, se vor reorienta şi va avea de pierdut consumatorul
„Vreau ca între popoarele noastre să fie relaţii bune, de înţelegere”
Am să vă dau exemplul câtorva companii, 80% din producţie o exportau în Federaţia Rusă. Astăzi exportă zero. Şi nici nu se mai interesează de această piaţă. Dar nu consider că este normal să forţăm producătorii noştri să îşi direcţioneze altfel exportul şi să nu fim prezenţi în Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Pagubele cine le restituie?
Vasile Bumacov: „Pagubele nu le restituie nimeni.”
Europa Liberă: Şi în buget se va face simţită această gaură?
Vasile Bumacov: „Nu atât în buget. Paguba cea mai mare o suportă producătorii care nu s-au reorientat, care totuşi au crezut în aceste relaţii. Dar cea mai mare pagubă este că are de suferit imaginea ţării. Având noi vinuri de calitate, când o ţară atât de mare ca Federaţia Rusă spune că vinurile moldoveneşti nu sunt de calitate, este o lovitură foarte dureroasă pentru imaginea ţării, pentru imaginea vinificatorilor.”
Europa Liberă: Bine, Moscova zice că vinurile nu sunt de calitate, Bruxellesul zice că acceptă această calitate şi măreşte cotele de import a producţiei moldoveneşti, cea care ţine de vinuri şi alcool.
Vasile Bumacov: „Eu, încă o dată, vreau să vă spun: ne bucurăm foarte mult de ceea ce a declarat Bruxellesul, de ceea ce face Bruxellesul pentru noi. Ne place foarte mult piaţa Uniunii Europene, dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să pierdem piaţa Federaţiei Ruse. Şi vă spun din ce cauză. Consumul de vin de calitate în lume creşte brusc. Pe de altă parte, Republica Moldova economic are nevoie de agricultură de valoare înaltă. Noi mare treabă cu grâul şi cu porumbul nu vom face. Suntem fericiţi că avem roadă bună, dar avem nevoie de ceva care ne-ar aduce mai multă plusvaloare. Şi, dacă noi vom mări plantaţiile de struguri, sigur, vom avea nevoie de această piaţă.
Poate acuma nu avem nevoie atât de mult de piaţa din Federaţia Rusă, dar pe viitor vom avea nevoie. În Federaţia Rusă clasa mijlocie se dezvoltă, oamenii care pricep la vin de calitate sunt mai mulţi şi ar fi o crimă să pierdem piaţa.”
Europa Liberă: Dar bănuiesc că cei de la Moscova cunosc aceste lucruri şi poate cunoscându-le, fac presiuni intenţionat.
Vasile Bumacov: „Pentru cei de la Moscova, Republica Moldova este o ţară mică. Nu cred că ei chiar tare serios se gândesc la acest lucru.”
Europa Liberă: Ei s-au resemnat că Moldova merge spre UE?
Vasile Bumacov: „Noi nu am discutat niciodată acest lucru. Unicul lucru, pe care l-am declarat repetat, prietenilor din Federaţia Rusă, când am negociat OMC-ul: ne-aţi învinuit că suntem anti-Rusia; când voi aţi negociat OMC-ul, noi am fost cei care v-am susţinut şi am fost ţară prietenă. Şi i-am asigurat că, dacă vom fi ţară europeană, când ei vor aplica pentru a deveni membri ai Uniunii Europene, noi îi vom susţine.”
Europa Liberă: Domnule ministru, la Moscova v-aţi întâlnit doar cu echipa Rospotrebnadzorului sau şi cu factori de decizie de mai sus?
Vasile Bumacov: „Am avut o zi foarte intensivă. Şi vreau să le mulţumesc celor de la Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă care au lucrat foarte intensiv. Prima întâlnire am avut-o cu ministrul Agriculturii, cu domnul Fiodorov. Este un prieten al nostru care a venit în Republica Moldova şi am avut şedinţa comună a Colegiului. Fiind responsabil de exportul de fructe şi legume din Republica Moldova, fiindcă Rosselhoznadzor aparţine Ministerului Agriculturii, am fost şi i-am mulţumit din suflet pentru faptul că, în această perioadă grea, nu s-a făcut nicio problemă.”
Europa Liberă: Cum nu s-a făcut? Au mai fost returnate loturi de fructe, mere, prune.
Vasile Bumacov: „Exact acest lucru i l-am spus domnului Fiodorov : „Domnule ministru, nu vă faceţi griji când presa din Republica Moldova vorbeşte de un camion întors cu mere, fiindcă aceasta este o nimica toată din cantitatea mare pe care noi o exportăm”. Şi i-am spus că sunt mândru de faptul că cele mai puţine încălcări sunt din partea Republicii Moldova faţă de toate celelalte ţări care exportă fructe şi legume în Federaţia Rusă. I-am exprimat mulţumiri pentru faptul că avem un memorandum şi acuma îl pregătim pe al doilea să îl semnăm şi avem o colaborare bună. Şi consider că este normal, atunci când merg la Moscova, să am şi eu o întrevedere cu ministrul, să am o întrevedere cu cei de la Rosselhoznadzor şi evident deja să avem întâlniri şi cu cei de la Rospotrenadzor.”