Linkuri accesibilitate

Ucraina: pendulînd între Rusia și UE


Protestele antiguvernamentale, în sprijinul integrării europene la Kiev...
Protestele antiguvernamentale, în sprijinul integrării europene la Kiev...

Măsurile protecționiste ale Rusiei ar putea aduce pierderi de 15 miliarde de dolari Ucrainei, în caz că semnează Acordul de asociere și liber schimb cu UE.



Premierul ucrainean, Mikola Azarov a declarat că țara sa poate semna Acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană anul viitor și că decizia de a suspenda semnarea lui la Vilnius săptămâna acesta nu este o tragedie. În interviuri acordate duminică presei ucrainene și rusești, pe fundalul amplei demonstrații împotriva suspendării, Azarov a explicat socotelile făcute de guvernul său.

Autoritățile de la Kiev au estimat că măsurile protecționiste ale Rusiei puteau aduce pierderi de 15 miliarde de dolari Ucrainei, în caz că semnează Acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Sancțiunile impuse Ucrainei de către Rusia în ultimele luni au dus deja la scăderea comerțului ucrainean cu 25%. Noile pierderi ar fi lovit greu economia ucraineană care și așa se contractează, în timp ce gaura din buget crește, fără ca țara să aibă acces la piețele internaționale de capital.

Premierul Mikola Azarov a declarat duminică televiziunii ucrainene ICTV că Uniunea Europeană înțelege situația economică a Ucrainei și nu face o tragedie din faptul că guvernul de la Kiev a decis să suspende semnarea Acordului de asociere și liber schimb.

Azarov a adus în sprijinul celor spuse declarația comisarului european pentru extindere Stefan Füle, care a sugerat vineri că acordul poate fi semnat și la începutul lui 2014, la următorul summit Ucraina-Uniunea Europeană. „Această declarație, a spus Azarov, arată o gândire trează și confirmă că noi am luat decizia corectă, iar acum trebuie să găsim un mecanism de compensare a costurilor”.

Analiști apropiați opoziției spun că răzgândirea Ucrainei, oricât de dramatică pare, se înscrie într-o tactică cunoscută în țările indecise, a pendulării dinspre Rusia către Uniunea Europeană și înapoi, în speranța obținerii cât mai multor beneficii din ciocnirea intereselor celor doi giganți.

Într-un alt interviu cu televiziunea rusă Pervîi Kanal, Mikola Azarov a spus că Ucraina a cerut Uniunii Europene compensații. I s-a promis însă numai un miliard de euro în următorii șapte ani. „Un miliard e o nimica toată. S-ar putea spune că sunt niște fărâmituri aruncate unui cerșetor”, a declarat premierul ucrainean care susține că numai adaptarea normelor la Acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană ar fi costat Ucraina de sute de ori mai mult.

Revista britanică Economist scrie că Ucraina este falită și cu mâna întinsă. Cei care stau cu mâna întinsă nu-și pot permite să aleagă, continuă Economist, dar face imediat precizarea: poate doar Ucraina.

În articolul care începe cu cuvintele: „se poate conta oricând pe guvernul ucrainean că-și va renega promisiunile și va face surprize”, Economist sugerează că Ucraina președintelui Victor Ianukovici s-a răzgândit într-adevăr în urma unui calcul. Numai că socoteala n-a fost economică, ci electorală.

Ianukovici era pro-rus în 2004 când a fost înfrânt de Revoluția Portocalie și a devenit pro-european după ce a câștigat prezidențialele din 2010. Acum este cu gândul la următoarele alegeri prezidențiale din 2015 și la un al doilea mandat. Ar fi calculat că are șanse mai mari fără acordul cu Uniunea Europeană, dar cu Iulia Timoșenko în închisoare, decât invers. Eliberarea rivalei sale cum cere Uniunea Europeană l-ar fi costat mai mult decât scăderea comerțului cu Rusia.

Nu este limpede însă dacă socoteala de acasă se va potrivi cu cea de la târg. Întoarcerea lui Ianukovici cu fața la răsărit pare să îndepărteze Ucraina de Uniunea Europeană și să o apropie de Rusia. Dar efectul poate fi exact invers. Ucrainenii deja au ieșit în piața principală de la Kiev, rebotezând-o Euromaidan, scrie Economist.

Iar dacă toate celelalte speranțe vor muri, se poate conta oricând pe faptul că politicienii ucraineni se vor răzgândi din nou.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG