Duminică 2 decembrie alegătorii celei mai noi membre a UE, Croația, vor fi chemați să decidă prin referendum pentru sau împotriva căsătoriilor gay. Consultarea a fost inițiată de o grupare conservatoare care promovează interzicerea egalității conjugale prin chiar constituția țării. Detalii are Mircea Țicudean.
După o conviețuire de șase ani, Hana și Iva, două croate, au hotărât că vor să fie împreună toată viața și să crească copii. Dar visul lor – scrie agenția France Presse – s-ar putea să se complice după ziua de duminică, atunci când croații vor decide după toate probabilitățile să interzică prin constituție căsătoriile între persoane de același sex.
”Problema noastră este că statul nu ne recunoaște și nu ne apără ca familie”, spune Iva, o traducătoare de 41 de ani din Zagreb. ”În Croația putem trăi relativ confortabil ca pereche de același sex, dar asta numai până se întâmplă ceva neprevăzut”.
Asemenea griji sunt cunoscute cuplurilor gay din lumea întreagă, scrie AFP, mai exact din țările unde drepturile lor sunt recunoscute numai parțial. Dacă un partener moare, celălalt nu poate moșteni, dacă unul se îmbolnăvește, celălalt nu-l poate vizita la spital și nu poate lua decizii medicale cruciale. ”Dar cel mai rău este că nu putem crește împreună copii, iar ceasul biologic nu așteaptă”, spune Hana, care are 40 de ani.
Minoritățile sexuale din Croația au făcut progrese încete dar sigure de la declararea independenței țării, ba chiar și în ultimul deceniu. În 2002 huliganii de fotbal au luat la bătaie participanții de la pride-ul din Zagreb, iar astăzi Croația asigură parteneriat civil pentru gay, ce-i drept cu valoare mai mult simbolică, și este considerată una din cele mai liberale țări în această privință din fostul lagăr comunist, alături de Slovenia, Cehia sau Ungaria.
Goran Duhacek, un activist LGBT croat, a spus că manifestările ”fasciste” împotriva minorităților sexuale nu mai sunt la modă în țara lui, dar au fost înlocuite cu manifestări homofobe mai viclene, mascate sub paravanul ”protecției familiei” tradiționale, al căror punct culminant este referendumul de duminică.
Potrivit unui sondaj de opinie recent, 54% din croați vor vota duminică în favoarea interzicerii căsătoriilor gay și doar 30% împotriva acestei interdicții. Referendumul nu este limitat de vreun prag de participare la vot, iar rezultatul lui are valoare de lege.
Agenția Reuter relateaza că printre suporterii minorităților sexuale înaintea consultării populare se numără membrii guvernului de centru-stânga de la Zagreb. Șase miniștri social-democrați au plasat pe Youtube un clip în care explică de ce vor vota împotriva interdicției promovate de cercurile conservatoare.
”Voi vota pentru dragoste, pentru o Croație fără linii de demarcație”, spune ministrul de interne Ranko Ostojic.
Parlamentul de la Zagreb a fost obligat să accepte referendumul după ce gruparea catolică ”În numele familiei” a adunat peste 740.000 de semnături în favoarea votului.
Chemările la referendum s-au întețit după ce guvernul a introdus manuale de educație sexuală în școli și a sugerat că va da cuplurilor gay aceleași drepturi ca și celorlalte.
Pentru Hana și Iva, ca și pentru alte cupluri homosexuale din Croația, faptul că referendumul are loc este un mare pas înapoi: ”Pentru o vreme, a spus Hana reporterului AFP, am crezut că societatea s-a schimbat în bine, că este gata să nu ne mai consideră cetățeni de categoria a doua, dar se pare că ne-am înșelat”.
AFP scrie că în Croația, ca și în alte țări europene, criza economică din ultimii ani a fost însoțită de ascensiunea radicalismelor de tot felul, a extremei-drepte, xenofobiei și intoleranței, iar prețul l-ar putea plăti pe viitor și familiile invizibile cum este cea a Hanei și Ivei.