Ucraina găzduieşte joi si vineri reuniunea miniştrilor de externe din ţările Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Moldova este reprezentată la aceasta reuniune de şefa diplomaţiei Chisinaului, doamna Natalia Gherman si din delegatie mai fac pare vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov si ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri. Mai multe de la Oana Serafim.
Diplomaţii prezenti la reuniunea dela Kiev în perioada masivelor proteste pro-europene şi anti-guvernamentale au cerut guvernului premierului Mikola Azarov să asculte „vocea poporului”, dupa cum a declarat asistenta secretarului de stat american pentrru Europa si Eurasia, Victoria Nuland:
„Acesta este momentul pentru Ucraina de a indeplini asipratiile propriului popor sau de al dezamagi si de a risca prabuşirea in haos si violenţă. Ceea ce se intimpla aici ne intereseaza pe toti si interesează aceasta organizaţie. Si vocile poporului ucrainian sunt ecoul altora, care de.a lungul anilor, in istoria acestei organizatii au fost auzite la fel.”
Victoria Nuland a ţinut să precizeze foarte limpede pozitia Statelor Unite:
„Nu trebuie să fie nici o indoială unde se situaeză Statele Unite in aceasta chestiune. Noi suntem de partea poporului ucrainain care vrea sa îşi vadă viitorul in Europa şi vrea sa îşi aducă ţara din nou la unitate si prosperitate economica. Credem ca valorile şi principiile pe care le împărtăşim in OSCE ofera o baza solida pentru acest lucru. Toate părţile trebuie să renunţe la violenţă. Toti cei care incalca drepturile omului trebuie aduşi in fata justitiei si libertăţile fundamentale cea de expresie si cea de a protesta paşnic trebuie respectate.”
Ucraina detine pina la sfirsitul acestui an preşedintia OSCE.
Ministrul german de externe Guido Westerwelle in declaratiile sale de la reuniune, desi nu a numit Rusia, s-a referit la „presiunile economice si la ameninţările” la care a fost supusa Ucraina, care, in opinia şefului diplomaţiei Germaniei „sunt inacceptabile”.
Premierul Mikola Azarov, care a vorbit in limba rusa, a afirmat ca unui dintre manifestanti sunt „ extremisti” şi că ar cauta sa îşi impună strategia de a ocupa cladirile guvernamentale ale ţării:
„Desigur că este o dificultate temporară. Si noi le spunem tuturor care se comportă astfel că încalcă legea. Acesta nu e drumul european de dezvoltare si le cerem sa îşi rezolve disputele dintre ei si sa vină la masa de negocieri.”
Ingrijorari importante au fost exprimate la reuniunea OSCE in legatura cu tratamentul aplicat de autorităţi jurnalistilor. Cel putin 40 de jurnalişti ucrainieni si străini au fost atacati si raniti in timpul protestelor de pina acum. Reprezentanta OSCE pentru libertatea de expresie, Dunja Mijatovici:
„Este un motiv de ingrijorare profunda pentru mine ceea ce se intimpla aici şi mai ales ce s-a intimplat vineri, 29 noiembrie si in timpul weekendului si apoi luni. Sper ca toti jurnalistii care au fost batuţi, atacaţi sunt bine şi îşi revin. Am aflat ca unii din ei sunt din nou la datorie, relataind de pe străzi.”
In piata Independenţei se afla in continuare mii de oameni care cer demisia guvernului si semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Parlamentarii opoziţiei blochează şedinţele parlamentului.
La Bruxelles s-a anunţat că preşedintele Victor Ianukovici a vorbit la telefon cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Purtatoarea de cuvint a coordoNatoarei politicii externe a Uniunii Europene:
„In aceasta convorbire telefonica preşedintele Ianukovici ne-a rugat sa primim o delegaţie din Ucraina cu care sa discutam anumite aspecte ale Acordului de Asociere. Preşedintele Barosso a confirmat disponibilitatea noastra de a primi o astfel de delegaţie si de a discuta anumite aspecte ale punerii in aplicare a Acordului de Asociere, bineinţele impreuna cu partea legata de acordul de liber schimb aprofundat si cuprinzător.”
Tot la Bruxelles, Parlamentul European urmează să prelungeasca mandatul misiunii in Ucraina a fostului preşedinte polonez Alexander Kwasniewski si ale fostului preledinte al Parlamentului European, Pat Cox.