Linkuri accesibilitate

Bilanțuri 2013: „R. Moldova nu are altă cale decât calea europeană.”


La inaugurarea monumentului dedicat victimelor stalinismului din Moldova
La inaugurarea monumentului dedicat victimelor stalinismului din Moldova

De vorbă cu liderul liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu.



Europa Liberă: La intersecţia de ani să facem această retrospectivă. Ce evenimente rămân în istorie din 2013?

Mihai Ghimpu: „Parafarea Acordului de Asociere. Fiindcă este un document la care am contribuit şi noi. Ceea ce înseamnă o siguranţă în parcurgerea cursului european şi în obţinerea semnăturii acestui Acord de Asociere, plus libera circulaţie. Unele reforme pe care le-am făcut prin adoptarea de legi, ceea ce nu înseamnă încă funcţionarea lor.”

Europa Liberă: S-a compromis cuvântul „reformă” în Moldova sau încă nu?

În Parlament, în mai 2013
În Parlament, în mai 2013
Mihai Ghimpu: „În genere, cuvântul „reformă” nu-i prea îmbrăţişat de cetăţeni, fiindcă cetăţenii sunt conservatori de felul lor. Dacă are un scaun, cu acela e toată viaţa, nu vrea să schimbe, să facă nimic. Dar reforma înseamnă schimbare. Dar cel mai s-a compromis atunci când s-a luat Banca de Economii şi Aeroportul. Iată aici e greu să le spui oamenilor că acestea sunt reforme.”

Europa Liberă: Pe parcursul anului, care rămâne în istorie, s-a vorbit mult şi despre vectorul politicii externe – încotro Moldova? Şi mai pronunţată devine această dilemă a statului Republica Moldova, pentru că, pe de o parte, nevoia de a se apropia de Uniunea Europeană, pe de altă parte, nu puţine sunt forţele politice din interior care pledează pentru această idee de apropiere de Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

Mihai Ghimpu: „Nu are altă cale Republica Moldova decât calea europeană. Obţinerea unui preţ mai mic la gaze pe o perioadă nu salvează. Ce credeţi că sunt fericiţi acei care mănâncă porci întregi şi stau închişi în casă? Nu cred. Viaţa are mai multe cerinţe. Ştiţi cum e? Eşti liber, vrei să ai ce mânca. Ai ce mânca, dar nu eşti liber, vrei să fii liber. Omul vrea şi liber să fie şi să aibă ce mânca, şi dreptate, şi adevăr. Şi sunt nişte lucruri sfinte date de Dumnezeu pentru care trăim noi împreună. Să ne gândim la o altă cale asta ar fi sinucidere, cu toate că cunoaştem poziţia Federaţiei Ruse, a forțelor politice de la noi, aşa cum am zis. Dar eu cred că cetăţenii au înţeles şi din nou vor susţine acest parcurs european.”

Europa Liberă: O parte dintre cetăţeni. Pentru că sondajele de opinie zic că opţiunile sunt împărţite cam 50 la 50, când e vorba de opţiunea pro-estică sau pro-vestică.

Mihai Ghimpu: „E adevărat. Am avut trei întâlniri în Italia, în Padova, Bologna şi Milano, în drum spre casă m-am mai întâlnit din Germania, cu mulţi, am mai discutat şi le-am spus că cursul european depinde de ei, ei sunt salvatorii.”

Europa Liberă: Deci, migranţii moldoveni decid soarta Moldovei?

Mihai Ghimpu: „Da. Sondajele se fac aici la noi acasă, fără ei. Şi, dacă ei conştientizează, dacă vor să se întoarcă acasă, dacă vor să fie o zi mai bună pentru ei, pentru copiii lor, atunci trebuie să conştientizeze că... Şi data trecută a fost, şi în 2009, şi 2010, dar de data aceasta, în 2014, ei sunt salvatorii cursului european, adică salvatorii viitorului lor şi al copiilor lor. Mulţi înţeleg, mulţi nu înţeleg, trebuie să ne întâlnim, să vorbim, să le explicăm, fiindcă lucrurile nu stau prea bine aici. Întotdeauna votul depinde de cum se guvernează, cum se rezolvă problemele cetăţenilor. Cum acum să soliciţi încrederea, când lumea întreabă: „De ce aţi luat Banca? De ce aţi luat Aeroportul? Ce a mai rămas acolo? Ce mai este?”.”

Europa Liberă: Dar cei peste 500 de mii de moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă nu decid viitorul Moldovei?

Mihai Ghimpu: „Acolo doar nu se deschid secţii de votare decât, mi se pare, în două oraşe, sau nu se deschid, nu ştiu.”

Europa Liberă: În eventualitatea deportării lor de către autorităţile ruse...

Mihai Ghimpu: „Dar noi avem mulţi încă, săracii, de prin ’40, ’46, ’49, ’51, care... Rusia, Kazahstan, mai multe regiuni ale fostei Uniuni Sovietice.”

Europa Liberă: Păi, atunci i-au deportat din Moldova. Dar acum, dacă îi deportează din Federaţia Rusă de la muncă, îi trimit acasă, votul lor este unul decisiv pentru alegerile din anul viitor?

Mihai Ghimpu: „Eu nu cred că vor vota pentru partidele pro-ruse după ce i-au dat afară din Federaţia Rusă. În situaţia în care noi obţinem libera circulaţie, dar ei aşteaptă această zi, ei ştiu că se vor duce liber în orice ţară, cu mult mai bine o să se simtă şi o să-şi găsească loc de muncă decât în Federaţia Rusă. Şi o să fie altă atitudine, nu aceea pe care o au de la patronii ruşi. Nu, nu cred că vor veni şi vor vota împotriva cursului european. Cu toate că, cum am zis, depinde cum va fi guvernată Republica Moldova în anul electoral.”

Europa Liberă: De ce Moscova mai menţine aceste restricţii pentru importurile de vinuri moldoveneşti?

Mihai Ghimpu: „Moscova niciodată nu a vrut ca noi să fim liberi, îmbrăcaţi, hrăniţi, să ne bucurăm de dreptate, de adevăr.”

Europa Liberă: Ce scopuri urmăreşte?

Mihai Ghimpu: „Scopul, aşa cum i-a dat start Ecaterina sau Petru I, cine? De a umili oamenii. Ei uită de faptul cum au stat ei 600 de ani sub tătaro-mongoli. Chiar le-am zis, chiar oficialilor.”

Europa Liberă: Va fi ridicat acest embargou de către Federaţia Rusă?

Mihai Ghimpu: „Dumnezeu cu dânsul. Important e să fie aşa ca oamenii de afaceri să înţeleagă că trebuie să mergi pe drumul pe care eşti convins că niciodată nu o să te oprească, dacă faci ceea ce trebuie şi corespunde standardelor. De mult trebuiau oamenii de afaceri să înţeleagă. Câte embargouri am avut până acuma? Ei nu vedeau că noi mergem spre Europa? Ei trebuiau primii să prevadă că cursul nostru european va duce la ziua când vom avea acest embargou. Noi nu avem nevoie de o piaţă care nu este sigură. Dacă nu e sigură, de ce noi tânjim? Înseamnă că noi ducem „bulearcă”, cum spun moldovenii, acolo.

Faceţi vin calitativ şi vindeţi, poftim, în Uniunea Europeană nu este doar Franţa, Germania, ţările mari. Poftim, avem fostele ţări socialiste, avem Polonia, avem Ungaria, avem Cehia, avem Slovenia, avem Ţările Baltice. Este piaţă. Să nu uităm că aici noi avem o bună parte din fabricile de vinuri şi coniac care sunt privatizate, luate de cetăţenii Federaţiei Ruse. Aici e problema.

Adică, noi trebuie să mergem înainte, aşa cum au mers cu capul sus Ţările Baltice şi acuma nu au problema aceasta. Şi ei vând pe piaţa Rusiei. Şi Rusia, chiar dacă undeva, politic, nu se înţeleg, dar economia funcţionează. Aşa şi noi. Şi eu sunt sigur, dacă noi o să mergem pe calea aceasta, o să vină ziua în care nu o să mai fie embargouri. O să înţeleagă politicienii ruşi că în zadar e aceasta şi noi trebuie să colaborăm la egal.”

Europa Liberă: Factorul rusesc pe cât de important rămâne în soluţionarea crizei transnistrene?

Mihai Ghimpu: „Sigur că Transnistria este pârghia pe care a construit-o Rusia nu doar în împiedicarea reunirii, că atunci, în anii ’96, spuneau că au conflict în Transnistria, pentru ca să împiedice reunirea românilor. Ea este o mare piedică şi în integrarea europeană. Şi atâta timp cât Transnistria există, ruşii speră că nu se va produce această integrare. Eu sper totuşi că în Europa va ţine cont de aceasta, că noi nu putem să trăim, reieşind din interesele Federaţiei Ruse sau să ne construim viitorul nostru.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă pe calea eurointegrării, dacă Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei?

Mihai Ghimpu: „Că ea e recunoscută, nerecunoscută – ea există ca atare. Ce o să dea aceasta? O să o recunoască ei şi mai mult nimeni. Şi? Nu o să dea nimic. Din contra, integrarea noastră în Uniunea Europeană, revenirea la standardele europene, investiţii... Că, de fapt, Acordul de Asociere aceasta înseamnă plus pentru noi investiţii. Oamenii de afaceri înţeleg că aici poţi investi, este deja o piaţă europeană, încet-încet mergem spre standardele occidentale. Şi atunci, aceasta poate să ne ajute să rezolvăm problema pe linie economico-socială. Adică, nu politic, cetăţenii. Şi eu cred că aceasta este cea mai bună şi unica cale. Niciodată Federaţia Rusă nu va ceda Transnistria şi nu va merge la împăcare, fiindcă ei pentru aceasta au creat-o, pentru ca să ne încurce nouă să ne construim viitorul nostru european.”

Europa Liberă: Chişinăul, autorităţile Republicii Moldova ar putea ceda Transnistria, o renunţare la Transnistria?

Mihai Ghimpu: „Nu cred. Mă rog, de cedat poate oricine ceda. Că nu poţi să iei, e mai uşor să cedezi decât să iei. Dar nimeni nu o să accepte lucrul acesta. Nici Europa, nici alte state importante în politica lumii. Fiindcă şi aşa avem o zonă de instabilitate la hotar cu NATO şi cu Uniunea Europeană. Şi dacă s-ar merge la recunoaştere, înseamnă că va fi şi mai periculoasă pentru ei. Dar Europa e deprinsă să fie stabilitate. Mă rog, eu nu spun varianta că poate apărea al doilea Königsberg, Kaliningradul cum este. Acolo sigur este una. Aici depinde foarte mult de viitorul Ucrainei. Dacă Ucraina revine la poziţia sa de semnare a Acordului şi de integrare europeană, atunci problema Transnistriei e rezolvată fără puterea noastră şi fără toată insistenţa ruşilor, nu pot opri aceasta.”

Europa Liberă: Dar ideea federalizării ar prinde contur?

Mihai Ghimpu: „Nu. Federaţia nu este calea cea corectă. Federaţie înseamnă recunoaşterea Transnistriei. Fiindcă ce înseamnă Federaţie? O uniune de state. Cine e Transnistria ca să formăm noi o federaţie cu Transnistria? Ea nu este un stat. Aceasta ar însemna recunoaşterea. Dar odată ce recunoşti, înseamnă că dreptul de a intra e egal cu dreptul de a ieşi. Avem noi nevoie de aşa ceva? Nu cred. Calea este stat unitar, integrarea în marea familie europeană. Dar, la urma urmei – cum să vă spun? – mai bine declari teritoriu ocupat, îl laşi aşa cum a fost Hong Kong, şi iată că a revenit la matca sa. A fost câţi ani sub ocupaţia engleză? Şi acesta e primul pas spre unificare. Nu? O să vedem, timpul o să arate.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla în 2014, un an electoral, un an când confruntările politice vor fi la ele acasă?

Mihai Ghimpu: „Da, eu bănuiesc că vor fi mari confruntări, va fi o luptă dură. Aşa cum suntem noi deprinşi, moldovenii, scopul scuză mijloacele. Comuniştii vor cu orice preţ să revină la putere. Aceşti care guvernează azi şi care le place puterea şi banul, vor încerca să facă tot posibilul ca să nu cedeze. Dar pe mine aceasta mai puţin mă interesează. Sigur că nu îmi place când se fură, fiindcă aceasta se ia de la om – statul sunt cetăţenii. Şi când se ia de la stat – se ia de la cetăţeni. De 20 de ani de zile trăiesc în mizerie şi sărăcie.

O să vină ziua când organele de drept o să fie organe de drept cu adevărat. Şi atunci noi putem reveni la zilele de azi. Infracţiunea, crima, furturile, contrabanda, toate acestea lasă urme. Urmele nu se şterg. Important este pentru noi, la anul, ca să avem o continuitate. Nu e alternativă. Sigur că mi-aş dori cu alţii să guvernăm.”

Europa Liberă: Cu alţii cu cine?

Mihai Ghimpu: „Cu alte partide, cu alţi oameni.”

Europa Liberă: Cu cine?

Mihai Ghimpu: „Dar nu ai cu cine. Aici e problema. Şi vream, nu vrem o să rămânem iar în aceeaşi formulă care am fost începând cu 2009. Fiindcă altă cale nu există.”

Europa Liberă: Deci, Mihai Ghimpu împreună cu Vlad Filat, împreună cu Vlad Plahotniuc?

Mihai Ghimpu: „Ce, doriţi Mihai Ghimpu cu Vladimir Voronin sau cum?”

Europa Liberă: Vă întreb. Iarăşi în aceeaşi corabie cu...?

Mihai Ghimpu: „Aceasta este situaţia. Sigur că nu va mai fi aşa cum atunci, când am zis în 2009: „Luaţi ce doriţi numai să fie Alianţă”. Nu. Noi deja o să discutăm la modul serios cum trebuie de guvernat.”

Europa Liberă: Deci, admiteţi că aţi putea fi împreună?

Mihai Ghimpu: „Da. Aşa va fi. Altă variantă nu văd eu.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam, vă pare rău că nu vă regăsiţi în actul guvernamental? Vă presăraţi cenuşă pe creştet că aţi fi greşit şi dumneavoastră la anumite etape?

Mihai Ghimpu: „Am greșit că prea mult de la început am acceptat și am cedat, numai ca să fie Alianță și am încercat să-i împac în cadrul Alianței și, la urmă, am rămas tot eu vinovat. Alternativă alta nu există și tot o să fim împreună.”

Europa Liberă: Deci, ziceți da lui Mihai Ghimpu împreună cu Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, dar reacția lor, răspunsul lor?

Mihai Ghimpu: „Dar pe mine nu mă interesează reacția lor, vom vedea după alegeri. Eu văd așa rezultatul alegerilor, dă, Doamne, să fie așa, nu să fie la putere comuniștii.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar această risipă de încredere din partea cetățeanului la ce vă obligă?

Mihai Ghimpu: „Ne obligă să fim mai responsabili, să fim corecți, să conștientizăm că funcția publică înseamnă viață pentru cetățeni, nu bogăție pentru noi. Și asta îmi doresc, ca colegii să tragă linia, cât îi trebuie unul om? Ați luat, vă ajunge, mai dați și la alții. Alții sunt poporul care așteaptă și ei să simtă aceste valori democratice, fiindcă democrația înseamnă libertate, bunăstare pentru cetățeni, nu pentru cei care guvernează.”

Europa Liberă: Dar cei care zic că statul ar putea să falimenteze au dreptate?

Mihai Ghimpu: „Nu, statul nu poate falimenta, nu e atât de simplu, alta e că nu se ridică nivelul de trai. Ce folos că a adăugat Voronin 10 lei la pensie, noi am adăugat 10 lei la pensie? Asta nu e viață. Noi avem
Integrarea europeană înseamnă funcționarea valorilor la noi acasă: legea să fie lege, guvernul să fie guvern, instanța de judecată să fie instanță de judecată, procurorul – procuror, adică legea, legea în capul mesei!
nevoie de o economie funcțională, fără de care nu putem să rezolvăm problemele sociale și această economie nu poate să producă până nu vom avea investiții fiindcă noi cu propriile puteri nu putem să facem multe.

Integrarea europeană înseamnă funcționarea valorilor la noi acasă: legea să fie lege, guvernul să fie guvern, instanța de judecată să fie instanță de judecată, procurorul – procuror, adică legea, legea în capul mesei. Și atunci când e legea în capul mesei, ai și investiții, ai și bani, fiindcă nu se fură la fisc, acolo unde există banul public.”

Europa Liberă: Gestionarea relației moldo-române este în interesul ambelor state?

Mihai Ghimpu: „România rămâne avocatul Republicii Moldova, peste tot avem această susținere.”

Europa Liberă: De ce oftați?

Mihai Ghimpu: „Pentru că nu toți înțeleg acest lucru, cetățenii doresc, dar România nu le place. România este țara noastră, vrem, nu vrem, așa a dat Dumnezeu să fie, așa cum a dat o țară pentru ruși, pentru francezi, pentru englezi, pentru nemți, așa a dat și o țară pentru români. Dar, revenim la ceea ce nu le place unora, am fost ocupați și acestea sunt consecințele ocupației, de a urî fratele și mama.”

Europa Liberă: Vor fi mai multe proiecte care să arate cetățeanului că această cooperare moldo-română se bazează pe fapte concrete și nu numai pe vorbe frumoase?

Mihai Ghimpu: „Vor fi, nu vor fi, totuși, atât timp cât suntem aparte, noi trebuie să rezolvăm problemele, dar nu România pentru noi, sau Polonia sau altcineva.”

Europa Liberă: Ce proiecte ar putea fi viabile pentru întărirea colaborării?

Mihai Ghimpu: „ Doar acelea care vin din partea Uniunii Europene, transfrontaliere și altele. Avem acordul de 100 de mln de euro pe care l-am semnat eu cu președintele Băsescu și vedeți că la ziua de azi au fost cheltuite doar câte milioane.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați acest lucru?

Mihai Ghimpu: „Noi cunoaștem, și România are probleme, cine nu are probleme azi, în criza aceasta mondială? Păcat că România a făcut reforme încet și a pierdut viteza transformării statului român dintr-un stat comunist într-un stat democratic. Și atunci cum să spunem? Trebuie să mergi la deal atunci când bate soarele, nu când plouă, dacă vrei să faci ceva pe deal.”

Europa Liberă: Mai admiteți că Partidul Liberal poate să readucă Partidul Liberal Reformator în formațiune?

Mihai Ghimpu: „Noi pe ei? Asta nu am mai făcut! Trădătorii pe viață. Cine trădează o dată, trădează…”

Europa Liberă: Deci nu îi mai vreți reveniți?

Mihai Ghimpu: „E exclus. Absolut. Niciodată. Și eu cred că nu numai noi, și cei care i-au rupt de la noi, i-au impus să trădeze, nici ei nu îi vor, fiindcă știu că, dacă ne-au trădat pe noi, pe mine, îi vor trăda și pe ei.”

Europa Liberă: Și dacă vine domnul Sturza și, eventual, acced în Parlament?

Mihai Ghimpu: „Nu ajung ei nici cu țarul Nicolai în Parlament, nu cu Sturza. Trădătorii sunt considerați trădători și în ei nu trebuie să ai încredere. Și gata.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățeni pentru anul 2014?

Mihai Ghimpu: „Să fie mai deștepți, să știe să facă buna alegere, să se lămurească cine sunt patrioți și patrihoți, să nu renunțe la cursul european, cu toate că ne e greu și eu înțeleg, le dau dreptate, au mare dreptate, dar nu există altă cale. Viața poate fi bună, atunci când știi ce vrei și știi să alegi drumul corect pe care trebuie să mergi. În cazul în care te-ai pornit la drum și apoi dezamăgit te întorci înapoi și începi alt drum, toată viața umbli pe drumuri și nu e niciun rezultat. Drumul nostru este drumul european, drumul național, dat de Dumnezeu și aici noi trebuie să ne aflăm. Și aici noi putem avea libertate, adevăr, dreptate și bunăstare.”

Europa Liberă: La Mulți Ani!

Mihai Ghimpu: „La Mulți Ani! Crăciun Fericit!”
XS
SM
MD
LG