Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: „Nici un stat membru nu a oferit probe de abuz sistematic a sistemelor sociale de către lucrătorii migranţi”


UE a respins propunerile unor ţări membre de a impune cote lucrătorilor imigranţi şi alte restricţii pe piaţa muncii.

De la 1 ianuarie, românii şi bulgarii au toate drepturile pe piaţa muncii europene, inclusiv drepturi sociale. Numai ca ridicarea barierelor coincide cu un an electoral în toată Uniunea Europeană: în primăvară au loc alegeri pentru Parlamentul European, în multe ţări, un test pentru alte alegeri naţionale, ce vor urma. Pe acest fundal electoral, în Marea Britanie sau Germania a început o dezbatere aprinsă despre aşa numitul „turism pentru beneficii sociale”, care schiţează imaginea unui val de români şi bulgari săraci, ce vor veni acum să-şi ceară drepturile sociale, mult mai ridicate, în ţările bogate ale Uniunii. O propaganda ce nu poate fi combătută eficient cu nici o data statistică, deşi mulţi au încercat să o facă. Astăzi, dezbaterea s-a mutat în Parlamentul European, de unde relatează Iolanda Bădiliţă:

Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul comunitar resping la unison solicitarea facuta de anumite state membre de modificare a Tratatului European in sensul impunerii unor cote pentru lucratorii migranti pe piata de munca europeana. In cadrul unei dezbateri ce a avut loc in aceasta seara la Strasbourg, vicepresedinta executivului european, Viviane Reding a aratat ca cea mai mare parte din cei 26 millioane de someri din UE sunt lucratori locali si nu migranti, acestia din urma avand o rata de angajare mai mare decat lucratorii nationali.

Dimitris Kourkoulas
Dimitris Kourkoulas
„Nu trebuie sa se creeze confuzii intre libertatea de circulatie si imigratie in State Europene. Cetatenii europeni nu trebuie confundati cu resortisanti din statele terte. Cetatenii europeni au dreptul de a circula liber si de a se stabili oriunde in UE, chiar si pe motive economice”, a facut clar astazi, in numele presedintiei elene a Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, in cadrul unei dezbateri avand ca baza temerile exprimate in cateva state europene (Marea Britanie si Germania, mai ales) cu privire la abuzarea sistemelor sociale de catre cetatenii est-europeni care lucreaza in alte state europene.

Pe masura ce se apropie alegerile, imigratia este tematizata din ce in ce mai mult in tari ca Marea Britanie sau Germania. Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Crestin-Democrate, a propus la inceputul anului intr-o declaratie dezavuata ulterior de propria grupare politica, repatrierea imigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie si inregistrarea amprentelor pentru a-i impiedica sa mai revina. Presa a relatat ca in Marea Britanie, sentimentele anti-imigraționiste, mai ales dupa ridicarea de la 1 ianuarie a acestui an a restrictiilor pe piata de munca britanica pentru romani si bulgari, au atins cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, egalând un record din 2008.

„Consiliul a examinat acuzatiile de abuz ale unor state. Informatiile colectate si examinate de Comisia Europeana, arata ca cetatenii cicula pentru a merge la munca si nu pentru a beneficia de ajutoare sociale. In realitate, acestia sunt mai rar someri decat cetatenii statului unde migreaza”, a mai spus, in Parlamentul European, vicepremierul grec Kourkoulas, care a atras atentia ca Tratatul UE nu permite impunerea unor cote sau a unor masuri care sa duca la discriminare.

Viviane Reding
Viviane Reding
„In Uniunea Europeana rata de angajare a muncitorilor mobili este de 60%, mai mare decat cea a lucratorilor nationali, care este de 56%. Ei sunt contributori neti la sistemele sociale“, a punctat si Viviane Reding, vicepresedinta Comisiei Europene, aratand ca reglementarile actuale contin suficiente garantii pentru a preveni ca acesti lucratori sa devina o povara pentru sistemele sociale din tarile gazda.

„Lucratorii din alte state membre ale UE au dreptul la ajutoare sociale”, a intervenit si Laslo Andor, comisarul pentru munca, afaceri sociale si incluziune. „Migrantii UE sunt mai activi decat cetatenii nationali si sunt mai rari in somaj, fiind contributori neti la sistemele de asigurari sociale”, a mai spus acesta. Potrivit comisarului Andor, nici un stat membru nu a oferit vreo proba de abuz sistematic a sistemelor sociale de catre lucratorii migranti.

Comisia Europeana a pus la dispozitia Statelor Membre un ghid in 5 pasi pentru punerea in practica la nivel local a prevederilor liberei circulatii. Executivul a anuntat ca la sfarsitul acestei saptamani va face publica si o ameliorare a retelei EURES, cu ajutorul careia se pot cauta locuri de munca in UE.

Maine Parlamentul European va adopta o rezolutie pe tema respectarii dreptului la libera circulatie a lucratorilor in UE.
XS
SM
MD
LG