Linkuri accesibilitate

Istoricul american Randolph L. Braham protestează împotriva falsificării istoriei Holocaustului în Ungaria


Prof. Randolph L. Braham
Prof. Randolph L. Braham

„În calitatea mea de supraviețuitor ai cărui părinți și numeroși membri ai familiei s-au aflat printre surele de mii de evrei uciși nu pot rămîne tăcut”.



În ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, unul din cei mai cunoscuți istorici ai subiectului, profesorul emerit Randolph L. Braham, de la University of New York, a dat publicității o scrisoare deschisă în care condamnă cu fermitate campania susținută de guvernul de la Budapesta de rescriere a istoriei epocii celui de-al doilea război mondial în Ungaria și de reabilitare a liderului pro-fascist Miklos Horthy.

După ce în 2011, laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel a protestat împotriva politicilor de falsificare și negare a Holocaustului promovate de guvernul Ungariei, înapoind public distincția ce îi fusese acordată oficial, duminică, o altă somitate internațională, profesorul emerit Randoph L. Braham, de la Universitatea din New York, a anunțat public, printr-o scrisoare deschisă reluată de agențiile internaționale de presă și, astăzi, de marile cotidiane, că înapoiază Crucea Ordinului Republicii Ungariei, împreună cu decretul semnat de președintele Pál Schmitt.

Cunoscutul profesor, considerat unanim cel mai important și respectat cercetător al istoriei Holocaustului din Ungaria, afirmă în scrisoarea sa deschisă că a urmărit cu mare îngrijorare evoluțiile politice recente și campania de „epurare a istoriei din ultimii ani, gîndită pentru a mușamaliza evenimentele istorice ale erei lui Horthy, inclusiv modificărie aduse Constituției, care „legalizează” măsurile sinistre luate ulterior pentru a absolvi Ungaria de rolul activ jucat în uciderea a aproape 600 de mii din cetățenii ei de credință evreiască.”

Profesorul Braham evocă în acest context controversata decizie a guvernului ungar de a înălța un monument național în memoria ocupației germane, inițiativă pe care o califică drept „o încercare lașă de a distrage atenția de la implicarea regimului Horthy în uciderea evreilor și a echivala Holocaustul cu „suferințele” ungurilor; o ocupație germană despre care documentele arată în mod clar că, nu numai nu i s-a opus vreo împotrivire, dar că a fost în general aplaudată.”

„În calitatea mea de supraviețuitor ai cărui părinți și numeroși membri ai familiei s-au aflat printre sutele de mii de evrei uciși - scrie în continuare profesorul Braham - nu pot rămîne tăcut, cu atît mai mult cu cît a fost destinul meu să lucrez pentru conservarea documentelor istorice ale Holocaustului”.



Gestul profesorului american, născut la București și care a trăit la Dej, în Transilvania, înainte de a emigra și a se stabili în Statele Unite după cel de-al doilea război mondial, a avut un ecou impresionant în presa de
astăzi. Randolph L. Braham este autorul a numeroase studii istorice, încununtate de lucrarea sa fundamentală în două volume, publicată în primă ediție în 1981, „Politica genocidului: Holocaustul în Ungaria/The Politics of Genocide: The Holocaust în Hungary”.

Protestul său se referă, între altele, la decizia construcției unui memorial în centrul Budapestei, ce ar urma să amintească ocuparea Ungariei de către Germania nazistă.

Monumentul, proiect al sculptorului Peter Parkanyi Raab, cu vulturul imperial german figurat năpustindu-se asupra arhangelului Gabriel, ar urma să fie inaugurat la 19 martie, în Piața Libertății, o zonă în care se află memorialul soldaților sovietici, ambasada Statelor Unite și o statuie a lui Ronald Reagan.

Premierul Orban a declarat săptămîna trecută că statuia va fi „dedicată victimelor ocupației germane” și că „demonstrația de respect pentru memoria victimelor nu cere explicații suplimentare”.

Dar, pentru numeroși istorici, oameni politici și supraviețuitori ai Holocaustului, înălțarea unei asemenea statui și propaganda făcută în jurul ei, nu este decît o altă încurajare a negării Holocaustului, a eforturile de a rescrie și falsifica istoria, între altele prin reabilitarea lui Horthy și exonerarea vinovăției statului ungar.
XS
SM
MD
LG