Linkuri accesibilitate

Chişinăul doreşte ca Ucraina să revină cât mai curând la normalitate


Opoziţia comunistă este indignată de ceea ce consideră a fi amestecul puterilor occidentale în treburile interne ale Ucrainei.


Politicienii moldoveni au fost mai degrabă tăcuți în ceea ce privește evoluțiile din Ucraina, cum de altminteri au fost şi politicienii din Romania, deși colegi din Uniunea Europeană, mai ales din Polonia, Suedia, Lituania şi Germania au exprimat poziţii foarte clare.

Dintre autorităţile moldovene deocamdată doar şeful cabinetului de miniştri Iurie Leancă a luat o atitudine faţă de evenimentele din Ucraina. Premierul Leancă îşi exprimă regretul că s-a ajuns la pierderi de vieţi omeneşti şi crede că situaţia poate fi detensionată doar prin dialog paşnic, a declarat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt a premierului Liliana Viţu:

„Primul ministru Iurie Leancă regretă profund pierderea de veţi omeneşti. Premierul consideră că nimic nu poate lua locul unui dialog pe cale paşnică. De altfel, consideră că aceasta este soluţia durabilă pentru criza profundă prin care trece Ucraina. Şeful executivului de la Chişinău doreşte ca ţara vecină Ucraina, care este şi un partener strategic, să revină cât mai curând la normalitate. Astfel încât oamenii din Ucraina să se poată bucura de o Ucraină stabilă şi o Ucraină în care neînţelegerile sunt depășite pe cale democratică, dar şi prin mijloace europene.”

Solicitat de Europa Liberă, spicherul Igor Corman a spus că se va pronunţa în zilele următoare. Şi Preşedinţia, deocamdată, nu comentează evenimentele de la Kiev, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vlad Ţurcanu:

„O poziţie oficială faţă de evenimentele din Ucraina preşedinţia nu a expus. Atunci când o va expune o veţi auzi şi dvs.”

Liderul PLDM, fostul premier Vlad Filat, care s-a aflat la începutul lunii decembrie la Kiev, rostind un mesaj de solidaritate în faţa miilor de protestatari, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă că evoluţiile din Ucraina sunt extrem de importante pentru Republica Moldova şi că autoritățile moldovene trebuie să-şi exprime solidaritatea cu poporul ucrainean:

„Noi nu putem să intervenim în procesele interne politice din Ucraina, dar categoric trebuie să ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean. Și, dacă avem posibilitate să facem, atunci să facem tot posibilul ca lucrurile în această țară să revină pe făgașul normalității.”

Opinia opoziţiei comuniste, exprimată de deputatul Artur Reşetnicov, fost director al SIS, este că fără implicaţia directă a factorului extern manifestaţiile din Ucraina nu ar fi avut loc:

„Pe parcursul ultimilor luni vedem încurajare şi implicare directă a unor actori occidentali în evenimentele din Ucraina. E regretabil că soarta Ucrainei nu o decid cetăţenii, dar cancelariile din Occident şi, cu regret, se face cu jertfe omeneşti. Nu am văzut pe cineva din demnitarii din Federaţia Rusă să vină în Kiev şi să iasă cu discursuri prin care să îndemne Ucraina să meargă într-o direcţie sau alta a politicii externe, comparativ cu ceea ce fac politicienii din Occident.”

În opinia lui Reşetnicov, Ucraina trebuie să depăşească cât mai rapid această situaţie ca să nu se ajungă la lovitură de stat sau la război civil:

„Metodele trebuie să fie exclusiv paşnice, numai dialog, excluzând violenţe şi încercări de destabilizare a situaţiei. Este foarte important pentru depăşirea acestei crize de proporţii de a exclude orice influenţă externă. Sunt sigur că şi poporul ucrainean şi conducerea Ucrainei au toate capacităţile să reîntoarcă situaţia la normal.”

Deputatul Igor Dodon, liderul socialiştilor, crede şi el că stabilizarea situaţiei din Ucraina e posibilă prin dialog şi prin excluderea influenţelor din exterior:

„Ceea ce fac unii lideri europeni, americani cred că trece puţin de dreptul acestora de a se implica în afacerile interne a unui stat, cum este Ucraina. Cred că prima ce trebuie să se facă este ca forţele externe, orice forţe externe, să nu se implice în treburile interne ale Ucrainei. Ei singuri vor găsi soluţiile. Considerăm că forţele de stat, cele care au dreptul legal, trebuie să facă tot posibilul să găsească numitor comun cu opoziţia, să încerce să ajungă la o conciliere civică. Dialogul ar fi soluţia, însă în opinia mea este cam dificil să faci un dialog cu cei care dau foc la clădirile statului.”

Mai mulţi experţi intervievaţi de Europa Liberă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina, dar şi solidaritatea cu protestatarii paşnici. Unii dintre experţi consideră că lupta se duce între forţele pro-Est şi cele pro-Vest. Alţii cred că ar fi mai curând o luptă internă dintre putere şi opoziţie. Şi că alegerile parlamentare anticipate, dar şi cele prezidenţiale ar fi colacul de salvare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG