Linkuri accesibilitate

Retorica alarmantă a separatiștilor transnistreni în cazul Bender/Tighina


Nicolae Negru: „să privim lucrurile cu luciditate, cu detaşare şi să nu ne îmbătăm cu apă rece.”.Comitetul Securităţii de stat al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene a difuzat recent o o declaraţie în care cere Chişinăului să-şi retragă în totalitate, timp de o lună, prezenţa instituţională din oraşul Bender (Tighina). Motivul? Instituţiile Republicii Moldova ar întreprinde de mai mult timp „acţiuni de tensionare şi de destabilizare a situaţiei în Zona de securitate”. Cum poate fi înţeleasă această cerere, cu
caracter pronunţat ultimativ, şi ce poate urma? Analistul politic Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Naţional”, ne va împărtăşi punctul său de vedere în acest sens.

Europa Liberă: Aşadar, KGB-ul transnistrean, cum se autointitulează, a cerut Chişinăului să-şi evacueze poliţia şi restul instituţiilor statului din Bender (Tighina) sub acuzaţia că acestea s-ar deda la provocări şi acţiuni de tensionare a situaţiei din oraş. Ar fi vorba, în primul rând, de poliţia moldovenească şi oficiul teritorial al întreprinderii de stat „Registru”, care eliberează acte de identitate cetăţenilor Republicii Moldova. Securitatea transnistreană a dat şi un termen – o lună, iar acest termen a început, se pare, să curgă de la 22 ianuarie. Cereri de a scoate tot ce ţine de R. Moldova din Bender au mai fost, dar impresia până acum era că e mai mult un fel de retorică. Acum e altfel cumva?

Nicolae Negru:
„Au mai fost cereri de acest fel. Demult vrea Tiraspolul ca R. Moldova, Chişinăul, să retragă poliţia din oraşul Tighina/Bender, dar acum sunt alte circumstanţe, sunt alte condiţii. Acum, desigur, că această insistenţa cu care Tiraspolul vrea ca R. Moldova să evacueze poliţia atrage atenţia, ea pare suspicioasă, cu atât mai mult că Tiraspolul nu aminteşte despre faptul că poliţia moldovenească se află la Tighina în concordanţă cu Acordul de încetare a focului semnat în 1992 între Mircea Snegur şi Boris Elţin şi aflarea poliţiei acolo e stipulată prin acest acord: 100 de poliţişti ai Chişinăului şi 100 de miliţieni ai Tiraspolului.

Mai sunt aici şi alte circumstanţe. Situaţia din Ucraina ne poate pune pe gânduri şi pe urmă ne pot pune pe gânduri anumite acţiuni care se întreprind în legătură cu semnarea de către R. Moldova, adică posibila semnare de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE.”

Europa Liberă: În plus, mai e şi stabilit un termen de care nu-mi amintesc să fi fost stabilit atât de clar, tranşant anterior. „Tiraspolul se pregăteşte de război?” – vă întrebaţi într-un editorial publicat ieri în „Ziarul Naţional”. Dacă există temeiuri clare că asta se intenţionează, eventual pe fundalul riscului unui război civil în Ucraina, ce poate avea la îndemână Chişinăul pentru a nu lăsa situaţia să degenereze?

Nicolae Negru:
„Ar părea absurd într-un fel sau imposibil ca Tiraspolul să meargă la un război, să se pregătească de un război, dar dacă ne uităm prin jur mai vedem şi alte acţiuni pe care le-a întreprins Rusia de exemplu în relaţiile cu Georgia, sau chiar acţiuni pe care le-a întreprins în Ucraina atunci când a vrut să oprească Ucraina să nu semneze acest acord de asociere.

Cred că noi trebuie să privim lucrurile cu luciditate, cu detaşare şi să nu ne îmbătăm cu apă rece. E posibil la un moment dat să fie organizate nişte provocări şi dacă încep aceste provocări, înseamnă că semnarea Acordului de Asociere poate fi pusă sub semnul întrebării.

Să ne amintim că au loc şi alte acţiuni în raioanele de sud ale Republicii Moldova, chiar acest referendum al cărui rost nu prea poate fi înţeles. Şi iarăşi este implicată Rusia. Pe urmă mai avem informaţii că totuşi Tiraspolul a introdus la Tighina nişte soldaţi, Chişinăul a cerut retragerea lor, e vorba despre o unitate a cărei destinaţie nu se prea cunoaşte.

La sfârşitul lunii septembrie reprezentantul Chişinăului în Comisia Unificată de Control a cerut retragerea acestei unităţi şi Tiraspolul a spus că e vorba de nişte intendenţi, o unitate oricum a cărei destinaţie nu este clară. De aceea eu cred că Chişinăul trebuie să fie foarte vigilent şi să nu se lase provocat. Desigur că ar putea exista asemenea provocări, dar pe de altă parte Chişinăul trebuie să atragă atenţia opiniei publice atât din dreapta, cât şi din stânga Nistrului, cât şi a garanţilor procesului de pacificare, a observatorilor, mă refer la UE, la SUA. Deci, Chişinăul trebuie să dea larma în legătură cu această situaţie neobişnuită.”

Europa Liberă: Comunicatul securităţii de la Tiraspol nu spune nimic de acţiunile de mai departe în cazul unui refuz. Cât de verosimilă vi se pare perspectiva ca după 22 februarie poliţia şi alte instituţii moldoveneşti să fie scoase cu forţa?

Nicolae Negru:
„Nu pare neverosimil, pentru că dacă citim cu atenţia această declaraţie a acestui aşa-zis KGB vedem că retorica este foarte agresivă, vedem că e vorba de o propagandă de război de fapt: Chişinăului i se încriminează că ar destabiliza cu rea-intenţie situaţia din zona de securitate, că ar fura oameni, că ar organiza provocări. Se face trimitere la o „informaţie” veridică pe care KGB-ul ar fi obţinut-o prin spionaj, i se reproşează Chişinăului montarea unor fortificaţii în localităţi care, chipurile, nu ar aparţine republicii Moldova, dar s-ar afla temporar sub jurisdicţia republicii Moldova. Deci, e vorba despre un fel de pretenţie teritorială a Tiraspolului faţă de Chişinău şi această retorică nu poate să nu ne alarmeze.

În mod evident populaţia transnistreană, dar şi a Republicii Moldova este pregătită de ideea unui viitor război cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pare alarmist şi incredibil, dar - judecând după precedentele istorice cu Bender (Tighina) la 1992 - probabil nu-i mare lucru să se întâmple ceva acolo, mai ales în contextul atât de tensionat al regiunii. Pe ce poate miza R. Moldova pentru a face faţă unor eventuale provocări armate?

Nicolae Negru:
„Apropo, tot din istorie trebuie să ştim că cu asta a început în 1992 - cu încercarea separatiştilor de a scoate poliţia legală din Tighina, din Bender.

Iar despre acţiunile Chişinăului, în primul rând eu cred că el ar trebui să ceară explicaţii de la Federaţia Rusă ea este garantul, şi l-a asumat, şi tot timpul spune că e vorba de o misiune eficientă de pacificare. Şi, a propos, aceasta este şi acuzaţia Tiraspolului la adresa Chişinăului că ar vrea să torpileze acest format de pacificare în care participă Chişinăul, Tiraspolul şi Moscova, iar Moscova are chiar rolul hotărâtor în acest proces. Deci, ar fi şi o diversiune împotriva acestui proces.

Prin urmare, Moscova trebuie întrebată de ce nu reacţionează la astfel de declaraţii ale Tiraspolului. Şi Moscova, având această responsabilitate, şi morală, şi juridică, pe care şi-a asumat-o, trebuie să dea un răspuns. A propos, azi se va organiza summit-ul UE/Rusia şi ar fi un prilej ca domnul Putin să fie întrebat ce are de gând să facă, ce întreprind separatiştii de la Tiraspol, de ce se comportă în felul acesta provocator. Pentru că e provocator. Poate că ei şi aşteaptă ca Chişinăul să se lase provocat şi consecinţele ar putea desigur să fie foarte neplăcute.”

Europa Liberă: Răspunsul Federaţiei Ruse ar fi probabil previzibil: Moscova susţine mereu că respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. Altminteri, şeful Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Ion Bodrug, a declarat că organele de forţă şi de anchetă subordonate autorităţilor constituţionale de la Chişinău „vor rămâne în oraşul Bender atât timp cât Comisia Unificată de Control (CUC) îşi va exercita atribuţiile”. Delegaţia Chişinăului în CUC de asemenea a difuzat o declaraţie în care spune că „va întreprinde şi pe viitor toate măsurile necesare pentru aplicarea mecanismelor prevăzute de acordurile relevante şi va continua să sensibilizeze organismele internaţionale asupra situaţiei”. Suficientă reacţie din partea Chişinăului şi doar la acest nivel?

Nicolae Negru:
„Eu zic că nu e suficientă reacţia, fiindcă nimeni nu cunoaşte această reacţie. În CUC s-a încercat discutarea acestei chestiuni, dar, iarăşi din declaraţia reprezentantului nostru, am înţeles că partea rusă a fost de partea transnistrenilor, deci nu a fost de acord cu discutarea acestei probleme. Prin urmare, trebuie problema scoasă din cercul acesta al CUC şi trebuie să audă toată lumea, să înţeleagă ce se întâmplă. Pentru că după mine este organizată o provocare.

Dacă Tiraspolul va insista să scoată poliţia în acest termen de o lună, a propos peste o lună se încheie şi Olimpiada de la Soci, şi Moscova va avea atunci mâinile dezlegate, opinia publică trebuie să fie atentă la ceea ce se întâmplă acolo. Şi observatorii, garanţii procesului de pace.”

Europa Liberă: Revenind la lucrurile parcă ştiute sau previzibile: complicaţii crescânde pe măsură ce se produce integrarea în UE. O întrebare rezonabile: dacă R. Moldova se pomeneşte atrasă în vreo formulă de tensiuni, va mai putea rămâne un potenţial partener asociat al UE?

Nicolae Negru:
„UE va trebui să clarifice cine a tensionat situaţia. Dar dacă R. Moldova va răspunde la nişte provocări, ea ar putea figura acolo, la Bruxelles, drept un partener nesolid, drept un partener care se dedă unor acţiuni, să zicem aşa, neconforme cu relaţiile de bună, vecinătate, neconforme cu relaţiile civilizate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:48 0:00
Link direct

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG