Linkuri accesibilitate

Kontora Kooka


Un peisaj psihedelic de la Samara.





„Dans al zgomotelor și spectacol de literatură electronică” - aceste cuvinte, doamnelor și domnilor, apar în pagina de prezentare pe care casa de discuri moscovită Clinical Archives o postează pe internet în dreptul albumului „Check”, al trupei Kontora Kooka, din orașul Samara, Federația Rusă.

Tot aici, în dreptul sintagmei „cuvinte-cheie” citim formularea art-punk.

Cele două descrieri ar putea fi suficiente pentru a afla ce anume cântă acești domni, adică Vladimir Elizarov, muzică, text, și Victor Gurov, zgomote.

Dacă trecem însă de descrieri, dăm peste ceva mai mult, deși trebuie să mărturisesc că înțelegerea e limitată drastic pentru necunoscătorii limbii ruse, printre care din păcate mă număr și eu.

Ceva mai mult, adică un peisaj psihedelic proaspăt, misterios, dens, viu, și... nou, dar într-un fel oximoronic, pentru că sunetul pare vintage, prăfuit, de muzeu.



Și dincolo de limba rusă, care în acest caz are un extraordinar efect de ....alt instrument muzical, cel puțin pentru mine, care nu o cunosc, dincolo deci de limba rusă, muzica celor de la Kantora Kooka e străbătută parcă de un șuvoi de tristeți implacabile, de netrecut și apăsătoare, ca tot ceea ce urmează după ce te părăsește o femeie frumoasă pe care o iubești fără leac.

Adaug că pe albumele anterioare ale trupei, alături de Vladimir Elizarov (care e și ghitarist), și de Victor Gurov, apărea și Danila Telegin, basist și compozitor, care a vorbit la microfonul Europei Libere într-o altă ediție a Dicționarului de sunete pe care o puteți citi și asculta, ca de altfel toate edițiile Dicționarului de sunete, pe internet la europaliberă.org. Pînă atunci însă, „Finegan's Funeral”, de pe albumul „Check” al trupei Kontora Kooka.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG