Cu putin timp în urmă, secretarul de stat american John Kerry a discutat despre situatia din Ucraina la Washington. Kerry a facut un apel la toate forţele din Ucraina, partide politice, noile autorităţi, protestatari, să nu întreprindă nici un fel de actiuni ce ar putea duce la sporirea tensiunilor. El a mai spus ca a discutat vineri cu omologul sau rus Serghei Lavrov, căruia i-a spus ca este esential sa nu inflameze situaţia.
„Orice interventie a fi o greşeală gravă”, a avertizat secretarul de stat american, care a spus ca a mai discutat cu omologul sau rus si despre situatia de la cele doua aeroportul din Crimeea (care se afla sub controlul unor grupuri inarmate) şi despre vehiculele militare si personalul militar rusesc din Ucraina.
Secretarul de stat american a declarat ca Lavrov i-a spus ca Rusia nu are si nu a avut intentia de a incalca suveranitatea Ucrainei.
O convorbire telefonica a avut loc vineri si intre premierul Marii Britanii, David Cameron, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit agentiei Reuter, Cameron i-a spus liderului de la Kremlin ca Rusia trebuie sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei.
Viktor Ianukovici, presedintele demis al Ucrainei, a apărut vineri in fata presei intr-o conferinta organizata in localitatea Rostov-pe-Don din Rusia. Nu părea sa aiba aerul unui fugar.
„Nimeni nu m-a înlăturat de la putere. Am fost forţat să părăsesc Ucraina din cauza unei ameninţări imediate la viata mea şi a celor dragi mie.”
El a afirmat că se considera in continuare preşedintele ţării sale, că va continua lupta pentru „viitorul Ucrainei", şi şi-a exprimat speranta ca tara va „ramine intreaga si nedivizata".
Responsabilitatea pentru actuala criza ucrainiana s-ar datora, in opinia sa, Occidentului:
„Toata aceasta tulburare care a avut loc si toate victimele care au fost facute sunt consecinta crizei politice. Iar ea este rezultatul politicii iresponsabile a Occidentului care a incurajat Maidanul. Dar Ucraina este o ţara puternica si noi vom ieşi din asta”.
Ianukovici nu recunoaste noile autorităţi si legile adoptate de Parlament si a declarat ca se considera presedintele ţării sale. Noile autoritati de la Kiev sunt, in opinia sa, „niste huligani fascisti", care reprezinta doar o minoritate a populatiei ucrainiene.
Ianukovici a spus ca nu va cere o interventie armata si a cerut ucrainienilor sa evite violentele si varsarea de singe. El a acuzat Occidentul că nu și-a ținut promisiunile și nu a respectat intelegerile din 21 februarie. Ianukovici a facut apologia relatiilor economice bune cu Rusia şi a spus ca pina acum nu s-a intilnit cu liderul de la Kremlin, dar că au vorbit la telefon si ca acesta „il va primi cind va avea timp":
„Sunt convins ca Rusia trebuie şi este obligată să acţioneze. Cunoscînd caracterul lui Vladimir Putin, sunt surprins că pînă acum a fost atit de rezervat asupra subiectului şi a ramas tăcut”
Ianukovici a evitat sa raspunda clar ce anume aşteapta de la Rusia.
In ceea ce o priveste pe Iulia Timoşenko, el a spus ca nu are nimic cu ea personal, dar ca acordul pe care l-a semnat Timoșenko cu Rusia a adus prejudicii Ucrainei.
Raspunzind la o intrebare despre averea sa, Ianukovici a spus:
„Nu am avut proprietăţi in străinătate. Nu am avut nici conturi în străinătate. Sunt o persoana publică. Tot ce am, am declarat în mod deschis. Asa că toate afirnatiile despre marile mele proprietăţi sunt vorbe goale.”
Între timp, in Peninsula Crimeea, aeroporturile continua sa fie controlate de persoane inarmate, a căror identitate nu este exact cunoscută.