Potrivit agențiilor de presă, președintele Putin a semnat astăzi tratatul de integrare a Republicii Crimeea în Federația Rusă, urmare a referendumului separatist în care, duminică, cca 97% din alegătorii din Crimeea s-ar fi pronunțat în favoarea atașării peninsulei la statul rus.
Scurtă vreme înaintea parafării documentului, președintele Rusiei a pronunțat un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului de la
„Astăzi, în baza rezultatelor referendumului din Crimeea, în baza voinței poporului, propun Consiliului Federației să ia în considerare o lege federală pentru acceptarea a două noi regiuni în Federația Rusă, Republica Crimeea și Orașul Sevastopol și, de asemenea să ratifice
proiectul de lege, gata de a fi semnat, în legătură cu intrarea Republicii Crimeea și a Orașului Sevastopol în Federația Rusă. Nu mă îndoiesc de sprijinul dumneavoastră” - a spus președintele rus.
După spusele liderului rus, Crimeea a fost și a rămas în inima rușilor ca „o parte integrantă a Rusiei”, chiar dacă, a adăugat el, „noi nu dorim o împărțire a Ucrainei”. Potrivit lui Putin, referendumul s-a desfășurat „în toatală conformitate cu reglementările democratice și normele dr drept internațional”.
„Relațiile cu Ucraina și cu poporul frate ucrainean - a mai spus Vladimir Putin - au fost, rămîn și vor fi întotdeuna de cea mai mare importanță pentru noi, fără nici o exagerare. Această convingere, bazată pe adevăr și dreptate, este transmisă din generație în generație, iar atît vremurile cît și circumstanțele nu i s-au putut împotrivi”.
După spusele liderului rus, „locuitorii Crimeei și ai Sevastopolului s-au adresat Rusiei pentru a cere ca locuitorilor locului să li se garanteze drepturile și libertățile lor, să nu accepte ceea ce s-a petrecut și se petrece în prezent la Kiev, Donețk și Harkov”. „Nu am putut abandona Crimeea și locuitorii ei la necaz, fiindcă aceasta ar fi echivalat cu o trădare” - și-a încheiat Putin explicațiile.
Într-o cuvintare televizată, pronunțată în limba rusă, premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, declarase ceva mai devreme că „problema aderării la Nato nu este la ordinea zilei”. El a adăugat că este hotărît să dezarmeze orice grup armat, indiferent de care ar fi intențiile acestuia, după tulburările petrecute în ultimele zile în orașele din estul Ucrainei, la Donețk și Harkov.
Luni, premierul ucrainean afirmase că „statul ucrainean îi va găsi pe toți acei care promovează acum separatismul și dezbinarea, la umbra trupelor ruse, care încearcă să distrugă independența ucraineană. Îi vom găsi pe toți - a spus Iațeniuk - chiar dacă aceasta va dura unul-doi ani - și îi vom aduce în fața justiției. Ei vor fi judecați de tribunalele ucrainene și internaționale; pămîntul le va arde sub picioare.”
În alocuțiunea sa de astăzi, premierul Iațeniuk a promis, de asemenea, drepturi mai largi pentru comunitatea rusă din estul Ucrainei, între altele prin menținerea limbii ruse ca a doua limbă oficială a republicii.