După ce a înăsprit drastic regulile de şedere pe teritoriul său pentru migranţi - înăsprire ce i-a trimis deja acasă pe mulţi cetăţeni moldoveni - Federaţia Rusă a procedat la simplificarea procedurilor pentru obţinerea cetăţeniei ruse pentru cei ce vor să se mute cu totul în Rusia. Un prim proiect dintr-un pachet de patru legi a şi trecut de prima lectură în Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Liderul unei organizaţii de moldoveni de la Moscova, Alexandr Kalinin, a oferit Europei Libere mai multe informaţii despre setul de măsuri.
Alexandr Kalinin: „Este vorba despre patru proiecte de lege care se examinează acum în Duma de Stat despre simplificarea procedurii de oferire a cetăţeniei Federaţiei Ruse. Una din legi se referă la oamenii de afaceri. Dacă un cetăţean străin desfăşoară activităţi comerciale pe teritoriul Federaţiei Ruse şi declară anual venituri oficiale de zece milioane de ruble ruseşti, el va avea dreptul la cetăţenie în regim preferenţial.
O altă iniţiativă legislativă care s-a examinat chiar vineri, 21 martie, în Duma de Stat va simplifica procedura de obţinere a cetăţeniei ruse pentru vorbitorii de limbă rusă. În această categorie intră cetăţenii care au locuit pe teritoriul Federaţiei Ruse, copii lor locuiesc pe teritoriul Federaţiei Ruse sau părinţii au locuit pe acest teritoriu.
Ce condiţii trebuie să întrunească o persoană ca să devină beneficiar al acestei legi? În primul rând, persoana trebuie să fie vorbitoare de limbă rusă, să vorbească ruseşte în familie, să fie etnic rus. Cunoaşterea limbii ruse va trebui să fie confirmată printr-un examen la Ministerul Educaţiei. În cadrul acestui examen, persoana va trebui să acumuleze 67 de puncte din 100 necesare şi va primi un certificat.
Dacă acumulează acest punctaj, ea va putea cere cetăţenia Federaţiei Ruse prin procedură rapidă. Această procedură rapidă prevede că timpul în care va fi examinat demersul nu va depăşi trei luni. Adică, se va sări peste alte etape intermediare obligatorii până acum de obţinere mai întâi a dreptului de şedere permanentă, apoi a dreptului de a locui permanent pe teritoriul Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Aceste proceduri durau până acum cât?
Alexandr Kalinin: „Până acum au existat două proceduri. Cea mai simplă era printr-un program întitulat „Compatrioţii”. Dacă persoana depunea o cerere la Ambasada Federaţiei Ruse din Republica Moldova, de exemplu, că vrea să se repatrieze în Rusia prin acest program, cererea aceasta era examinată timp de şase luni. O iniţiativă legislativă din cele patru despre care vă spuneam mai devreme se referă tocmai la acest program. Cele şase luni vor deveni trei. Din câte înţeleg, reducerea termenului e ca şi decisă.
Dar dacă un cetăţean străin se află pe teritoriul Federaţiei Ruse şi vrea să obţină cetăţenie rusă, el trebuie să parcurgă mai multe etape – prima e obţinerea dreptului la şedere, a doua – dreptul de a locui permanent şi a treia – obţinerea cetăţeniei. Asta durează doi – doi ani şi jumătate. În toate cazurile, cetăţeanul este obligat să renunţe la cetăţenia statului din care vine. Este o condiţie obligatorie atât în lumina legislaţiei vechi, cât şi conform legilor noi care vor fi adoptate acum. Deci, cetăţeanul trebuie să renunţe la alte cetăţenii şi să cunoască limba rusă. Atât.”
Europa Liberă: Problema locului de trai cum se soluţionează? Dacă, de exemplu, persoana este vorbitoare de limbă rusă, dar locuieşte pe teritoriul Republicii Moldova, nu lucrează în Rusia, va avea dreptul să obţină cetăţenie rapid?
Alexandr Kalinin: „Nu. Legea îi vizează doar pe cetăţenii care vor să se mute cu totul în Federaţia Rusă. Aceasta este o altă condiţie obligatorie a modificărilor la Legea cetăţeniei.”
Europa Liberă: De ce e nevoie de aceste legi, cum se explică acolo la Moscova?
Alexandr Kalinin: „Nu e altceva decât un răspuns la o necesitate a cetăţenilor străini care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. Eu sunt liderul diasporei moldoveneşti în Federaţiei Rusă. Vreau să vă spun că chiar printre cetăţenii care vin la noi după consultaţie juridică, după ajutor în diverse probleme, 50% din toţi solicitanţii sunt interesaţi de obţinerea cetăţeniei ruse în regim rapid.”
Europa Liberă: Deci, credeţi că doritori vor fi mulţi?
Alexandr Kalinin: „Foarte mulţi doritori vor fi. Atunci când un an în urmă a început acest proces de înăsprire a legislaţiei migraţionale, eu am anticipat că peste un timp asta va duce la simplificarea procedurilor de obţinere a cetăţeniei. Pentru că dacă de undeva scade, undeva trebuie să se adaoge.
În prezent, după înăsprirea legislaţiei migraţionale, cetăţenilor străini le este foarte complicat să se afle pe teritoriul Federaţiei Ruse. Deja e mult mai uşor să-şi perfecteze actele pentru a obţine cetăţenie, să rămână aici să trăiască şi să lucreze.”
Europa Liberă: Scopul. Care este scopul?
Alexandr Kalinin: „Eu nu vreau să vorbim despre vreun scop al Moscovei. Înăsprind condiţiile faţă de migranţi, statul rus le dă posibilitate să-şi ia cetăţenie. Dacă cetăţenii se văd cetăţeni ai Federaţiei Ruse, înseamnă că ei trebuie să-şi ia cetăţenia. Două soluţii sunt. Sau îndepliniţi toate cerinţele noi faţă de voi, ca migranţi, sau, dacă le credeţi foarte dure, vă dăm acum posibilitatea să vă legalizaţi. Primiţi paşaport şi lucraţi fără nici o problemă.
Legea va avea limite temporale. Federaţia Rusă face acest lucru cu o anumită periodicitate. Nu ştim acum exact cât timp va funcţiona această lege, dar în alte cazuri când au mai fost asemenea legi, cu patru-cinci ani în urmă, ele au lucrat şase luni. De aceea, cetăţeanul care se vede cetăţean al Federaţiei Ruse şi vrea să obţină un paşaport, el trebuie să se programeze să reuşească timp de şase luni.”
Europa Liberă: Vreau să vă solicit o apreciere. Cu cifre nu putem acum probabil să operăm, dar cam cum aţi estima: cam câţi vor fi doritorii?
Alexandr Kalinin: „Dacă ne uităm la statisticile noastre, cele cu referire la beneficiarii serviciilor noastre, jumătate din cetăţenii care vin la noi după ajutor se interesează de cetăţenie în regim alert. Haideţi să ne oprim tocmai la aşa gen de estimări. Între 40 şi 50 de procente din migranţii care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse se văd cetăţeni ai ei.”
Europa Liberă: Există anumite cerinţe faţă de studiile pe care le are solicitantul, profesia, calificarea?
Alexandr Kalinin: „Nu există nici un fel de cerinţe de acest gen. Condiţiile vi le-am enumerat mai sus – cunoaşterea limbii ruse, acumularea unui procentaj de 67 de puncte din 100, apartenenţa la grupul etnic rus, cetăţenii trebuie să fie descendenţi din părinţi care au locuit pe teritoriul Federaţiei Ruse, sau însuși cetăţeanul trăieşte pe teritoriul Rusiei, sau cetăţenii care sunt gata să se mute pentru a locui permanent pe teritoriul Federaţiei Ruse.”