În urmă unei ședinte furtunoase cu ușile închise, conducerea Partidului socialist, fost comunist, al cărui lider, Serghei Stanișev, este președinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a adresat un apel guvernului să nu permită impunerea de sancțiuni economice Rusiei.
În acest mod socialiștii s-au solidarizat practic cu poziția pro-rusă a ultranaționaliștilor din „Ataka”. Ei cer respectarea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei, însă nu condamnă anexiunea Crimeii. În schimb sunt condamnate „acțiunile forțelor neonaziste, de extremă dreaptă și fasciste din Ucraina”.
Declarația socialiștilor a fost prezentată nu de Serghei Stanișev, ci de liderul aripii de stângă a partidului Ianaki Stoilov. Foștii comuniști avertizează că eventuale sancțiuni economice vor afecta foarte grav energetica bulgară ce depinde în proporție de 85% de gazele și combustibilul nuclear rusesc.
Se conturează înghețarea proiectului „Southstream” prin care 65 miliarde m.d. de gaze rusești urmau să fie tranzitate anual spre Europa centrală și de sud ocolind Ucraina. „Gazprom”-ul a promis imnvestiții de peste trei miliarde euro. Proiectul însă a fost umbrit de acuzații de corupție.
Decizia pro-rusă a principalei formațiuni în coaliția de guvernământ i-a surprins pe analiști întrucât contravine poziției guvernului. Primul ministru Plamen Oreșearski a anunțat cu câteva zile în urmă că Bulgaria nu-și va impune veto-ul asupra unei eventuale decizii a Uniunii Europene pentru sancțiuni economice.
Dezbaterile în Parlamentul din Sofia au scos la iveală lipsa de consens în privința crizei ucrainene. Fără o poziție categorică s-a încheiat și ședința Consiliului de Securitate Națională, convocată la inițiativă președintelui Plevneliev.