Linkuri accesibilitate

Adjuncta şefului diplomaţiei SUA, Victoria Nuland, la Chişinău: acum relaţiile moldo-americane sunt mai strânse ca niciodată


Victoria Nuland
Victoria Nuland

Statele Unite şi-au reconfirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.


Adjuncta şefului diplomaţiei americane Victoria Nuland a declarat la Chişinău că acum relaţiile moldo-americane sunt mai strânse ca niciodată. Nuland a salutat decizia Moldovei de a se alătura țărilor care, prin rezoluția Adunării generale a ONU, au condamnat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Înalta oficialitate americană a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a încurajat Chişinăul să-şi continue calea aleasă de integrare în Uniunea Europeană. Victoria Nuland a spus că se bucură că cetățenii moldoveni, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză, în curând vor punea beneficia de regimul liberalizat de vize al UE.

Victoria Nuland a anunţat că Statele Unite vor mări investiţiile în Moldova şi vor oferi un sprijin financiar suplimentar pentru securizarea frontierelor.

Asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland a făcut declaraţiile la o conferinţă de presă, susţinută împreună cu şefa diplomaţiei moldovene Natalia Gherman, după ce a purtat discuţii şi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă. În timpul vizitei a fost însoţită de adjuncta asistentului ministrului apărării, Evelyn Farkas, şi de directorul pentru politici, planificare şi parteneriat din cadrul Comandamentului Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa, generalul-maior Randy Kee.

Anterior, înalte oficialităţi NATO şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu o posibilă invazie rusească în regiunea transnistreană. Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove a spus că armata rusă are acum la granița de est a Ucrainei suficiente trupe care pot intra în regiunea transnistreană dacă primesc un asemenea ordin.

Vineri seara, preşedintele Barack Obama și președintele Vladimir Putin au avut o discuţie de o oră la telefon pe tema crizei din Ucraina. Obama l-a îndemnat pe Putin să-şi retragă armatele de la frontiera ucraineană şi să dea un răspuns în scris la propunerile americane pentru depășirea crizei din Ucraina.

La rândul său, președintele Rusiei i-a atras atenția lui Barak Obama asupra „tulburărilor extremiste care continuă în Ucraina”, precum şi asupra a ceea ce Putin a numit „blocada externă” a regiunii transnistrene a Republicii Moldova. „Rusia pledează pentru o reglementare echitabilă şi cuprinzătoare a problemei transnistrene, şi este interesată de activitatea eficientă a actualului format de negocieri 5+2”, a spus liderul de la Kremlin, citat de serviciul său de presă.

Sâmbătă, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a declarat la postul de televiziune de stat că Moscova nu are de gând să trimită trupe în Ucraina, dar a adăugat că Rusia este gata să protejeze drepturile cetățenilor ruși şi ale vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Totodată, Lavrov a acuzat Occidentul că ar încinge spiritele în jurul Transnistriei, trecând sub tăcere ceea ce el a numit blocada de facto impusă regiunii de către Chişinău şi Kiev. Declarațiile cum că după anexarea Crimeii va urma Transnistria, a spus Lavrov, sunt „provocatoare şi revoltătoare”. „În realitate, ei încearcă să creeze condiții insuportabile pentru Tiraspol, încălcând anumite libertăți, cum ar fi cea a circulației şi activitatea economică externă”, a spus Lavrov.

În cursul serii, secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ar urma să continue, la Paris, negocierile privind criza din Ucraina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG