Linkuri accesibilitate

APCE sancționează Rusia și îi cere să se retragă din Crimeea


Rusia penalizată pentru „violări ale legislației internaționale și în clară contradicție cu statutul COE și obligațiile prevăzute de Art.3. ...”



APCE a votat astăzi la să suspende pentru anul curent dreptul de vot al delegaților ruși din cauza anexării Crimeei și a destabilizării continue a Ucrainei de către Rusia.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a decis astazi sa impuna mai multe sanctiuni Federatiei Ruse pentru anexarea Crimeii. Cu 145 voturi pentru, 21 impotriva si 22 de abtineri deputatii din 46 din cele 47 de state membre cate numara Consiliului Europei (mai putin Rusia, asadar, care a boicotat sedinta) au votat pentru suspendarea dreptului de vot al delegatiei ruse in diferitele organisme ale Adunarii Parlamentare ca si dreptul de a conduce biroul, comitetul presedintilor si comitetul permanent al APCE. In plus, Federatia Rusa nu mai are dreptul de a participa in misiuni de observare a alegerilor din alte state membre. Decizia este valabila pana la data de 26 ianuarie 2015, cand Adunare Parlamentara se va reuni in sesiune de iarna, tot la Strasbourg.

Potrivit documentului „Adunarea Parlamentara isi rezerva dreptul de a anula acreditarea delegatiei Federatiei Ruse din APCE” (altfel spus, de a exclude delegatia rusa din Adunarea Parlamentara), „daca Federatia Rusa nu dezescaladeaza situatia in Ucraina si nu retrocedeaza Crimeea”.

Socialistului austriac Stefan Schennach i-a revenit misiunea de a intocmi raportul cu privire la sanctionarea sau nu a Rusiei pentru „actiunile Federatiei Ruse in Crimeea, amenintarea utilizarii fortei armate si ocuparea militara a Ucrainei, recunoasterea asa numitului referendum si ulterioara anexare a Crimeii”, dupa cum scrie in raportul sau. Toate acestea „constituie violari ale legislatiei internationale si raman in clara contradictie cu statutul COE si obligatiile prevazute de Art.3. ...”

Optand pentru o sanctiuni moderate, Schennach a spus ca pentru a marca dezaprobarea si condamnarea actiunilor Federatiei Ruse in Ucraina statele membre ar trebui sa nu excluda Rusia din APCE, ci dimpotriva, sa foloseasca APCE ca pe o platforma unica de dialog politic.

„Ramane ca in ianuarie sa decidem daca Federatia Rusa a facut pasi inapoi in Ucraina, sau daca nu, daca este cazul sa facem pasi inainte, si sa adoptam si alte sanctiuni”, a spus Schennach.

Si totusi, o astfel de abordare precauta si in pasi a iritat reprezentantii fostelor republici sovietice, de la Georgia la Azerbaidjan, Moldova si tarile baltice, care au acuzat Vestul de dublu standard si de prea multe vorbe fara fapte.

Chemarea la dialog a politicienilor vestici (atat varianta Jensen a motiunii cat si raportul Schennach de azi fiind in primul rand sustinute de tarile vestice) a ramas fara raspuns, delegatia rusa boicotand atat dezbaterea cat si votul.
La Conferința de presă a delegației ruse, la Strasbourg
La Conferința de presă a delegației ruse, la Strasbourg
Dupa aflarea rezultatului votului, Alexei Pușkov, seful delegatiei Federatiei Ruse, a organizat, vizibil nervos, o conferinta de presa in limba rusa, facand, in fapt, o declaratie destinata presei de limba rusa. Jurnalisti vestici i-au atras atentia ca au fost invitati la o conferinta de presa, si nu la o declaratie de presa, rugandu-l, pe de alta parte, pe seful delegatiei ruse la APCE sa vorbeasca intr-una din limbile oficiale ale Consiliului Europei (engleza si franceza). Iritat, acesta a invitat presa nevorbitoare de limba rusa sa paraseasca sala „daca este nemultumita”.

Potrivit presei ruse, Federatia Rusa ar putea decide sa se retraga din APCE.

Sa mai spunem ca dezbaterea si votul de astazi s-au desfasurat in timp ce doua grupuri de demonstranti unul pro-ucrainean si altul cu persoane care pretindeau ca sunt din estul Ucrainei scandau lozinci pro-ucrainiene, respectiv pro-ruse. Doar un metru era intre cele doua grupuri, loc suficient pentru un politist francez care, impreuna cu trecatorii, asculta un amestec de sloganuri pro-sau anti-ruse, fiind atins cand si cand, in functie de cum batea vantul, fie de drapelul rus, fie de cel ucrainean.
XS
SM
MD
LG