Kremlinul a îndemnat Kievul să poarte convorbiri cu insurgenții pro-ruși din regiunile est-ucrainene Donețk și Luhansk după referendumurile pentru autoguvernare de duminică, despre care autoritățile ucrainene și țările occidentale spun că au „credibilitate zero”.
Insurgenții pro-ruși din estul Ucrainei au organizat referendumurile la Donețk și Luhansk, în ciuda unui îndemn al președintelui rus, Vladimir Putin, care le-a cerut miercurea trecută să le amâne pentru a crea condiții de dialog cu Kievul.
Organizatorii spun că aproape 90% dintre participanți ar fi votat pentru autoguvernare la Donețk, o regiune cu 4,5 milioane de locuitori, și 96% la Luhansk, regiune cu o populație de aproximativ 2,25 milioane. Prezența la urne ar fi fost de 75%.
Roman Liahin, șeful autoproclamat al unei comisii electorale a așa-zisei „Republici Populare Donețk” a explicat rezultatele în felul următor: „Aceste rezultate înseamnă numai că oamenii din Donbas cer să li se respecte opinia, să fie respectate normele și legile internaționale. Ne cerem dreptul la autodeterminare și vom tinde spre asta”.
Această declarație o contrazice pe cea a autoproclamatului „guvernator popular” de la Donețk, Pavel Gubarev, care a spus televiziunii ruse că votul a fost doar un pas pentru crearea unei țări noi, Novorosia, în sud-estul Ucrainei.
Așa cred și mulți alegători, intervievați duminică în estul Ucrainei de agenția Reuters. „Vom crea propriul nostru stat, un stat federal, iar apoi ne vom uni cu Rusia”, a spus un locuitor al Donețk-ului, Evgheni Belașov. „Da, am votat ca toată lumea pentru separarea de Ucraina, spune un alt alegător, Arcadi. Să nu ne comande ei și să nu ne trimită aici bandiți”.
Referendumurile la Donețk și Luhansk au avut loc fără observatori internaționali, iar rezultatele au fost anunțate la doar două ore de la închiderea secțiilor de vot. Rezultatele sunt complet diferite de cele ale unui sondaj de opinie publicate săptămâna trecută de centrul sociologic american Pew Research Center, care arată că 70% din locuitorii din estul Ucrainei doresc ca țara să-și păstreze unitatea.
Kievul, Uniunea Europeană și Statele Unite nu recunosc legalitatea referendumurilor și acuză Moscova de încurajare a separatismului în estul Ucrainei, după anexarea Crimeii în luna martie cu ajutorul unui plebiscit asemănător. Departamentul de Stat american a spus că votul este ”o încercare de a continua dezbinarea și dezordinea”.
Ministrul de externe britanic William Hague a declarat astăzi la Bruxelles, înainte de o reuniune a miniștrilor europeni de externe pe tema crizei ucrainene, că rezultatele anunțate de separatiștii pro-ruși la Donețk și Luhansk au „credibilitate zero”. „Aceste votări, aceste tentative de referendum au credibilitate zero. Sunt, în ochii lumii, ilegitime. Nu respectă nici un fel standarde, nici de obiectivitate, nici de transparență, corectitudine sau bună organizare. Și nici măcar cei care le-au organizat nu pretind să respecte vreunul din aceste standarde”.
Astăzi, Kremlinul a spus că recunoaște referendumurile și respectă „voința poporului” pentru autoguvernare care ar fi fost exprimată la Donețk și Luhansk. Într-o declarație de presă, Kremlinul a făcut apel la punerea în aplicare a rezultatelor „într-o manieră civilizată” și a cerut Kievului să poarte convorbiri cu separatiștii din cele două regiuni.