Linkuri accesibilitate

Încurcături diplomatice: UE la Kiev - guvernul ucrainean la Bruxelles


Jose Manuel Barroso (dreapta) şi Arseni Iaţeniuk, 13 mai 2014
Jose Manuel Barroso (dreapta) şi Arseni Iaţeniuk, 13 mai 2014

Diplomații europeni nu mai știu cum să concilieze ficțiunea oficială cu discursul care se vrea dur, de la Bruxelles.


Premierul ucrainean Vitali Iațeniuk și un număr de miniștri ai actualului guvern provizoriu de la Kiev au sosit astăzi, marți 13 mai, la Bruxelles, într-o tentativă a Comisiuei Europene de a arăta solidaritate cu Ucraina.

Uniunea Europeană a fost surprinsă de criza ucraineană într-o postură foarte dificilă. UE nu dispune de mecanisme instituționale pentru a pedepsi —comercial sau politic — terțe țări. Din acest motiv, pentru a contracara Rusia, trebuie găsit un dispozitiv care funcționează, într-o primă fază, la un nivel simbolic, dar eficace.

Așa este sprijinul adus pe față Ucrainei, Moldovei și Georgiei de către președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se află în acest moment într-un turneu ce îl duce din Ucraina în Moldova și în Georgia.

Problema Uniunii Europene este că, simultan cu vizita lui Van Rompuy, ministrul de externe al Germaniei Frank-Walter Steinmeier a sosit la Kiev într-o misiune de mediere, fără a lua în seamă, sau fără a fi la curent cu cea europeană și că asta diminuează eforturile executivului de la Bruxelles.
Frank-Walter Steinmeier şi Oleksandr Turcinov, la Kiev, 13 mai 2014
Frank-Walter Steinmeier şi Oleksandr Turcinov, la Kiev, 13 mai 2014
Uniunea Europeană a extins luni sancțiunile împotriva Moscovei, iar vizitele la Kiev, precum cele ale lui Van Rompuy, sau ale ministrului german de externe Steinmeier, sunt presupuse a trimite un semnal Moscovei.

Kremlinul pare însă a fi mers atât de departe în deriva sa de reafirmare geopolitică, încât diplomații europeni nu mai știu cum să concilieze ficțiunea oficială cu discursul care se vrea dur, de la Bruxelles.

Dincolo de aceasta, următorii pași sunt, joia aceasta, o vizită a guvernului Moldovei la Bruxelles, urmată, la o dată nedefinită, de o vizită a guvernului Georgiei în capitala UE.

La sfârşitul lunii iunie, Moldova și Georgia vor semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, însă deja toate aceste trei țări —două asociate, iar una in curs de asociere— prezintă conflicte înghețate pe teritoriul lor… Georgia și Moldova le aveau deja… Ucraina intră in această categorie abia acum, cu teritoriile sale separatiste din est.

Diplomația UE rămâne prinsă cu totul prin surprindere, iar o vizită la Kiev cum e cea a lui Herman Van Rompuy, efectuată în vreme ce guvernul ucrainean călătorește la Bruxelles, nu va duce la o soluție, fie și temporară, a conflictului.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG