Linkuri accesibilitate

John Kerry: „Mesajul nostru este cât se poate de simplu: Lăsați Ucraina să voteze!”


Militari ucraineni pe poziții lîngă Sloviansk
Militari ucraineni pe poziții lîngă Sloviansk

O trecere în revistă a actualității în criza ucraineană.




Statele Unite au cerut Rusiei să nu se amestece în apropiatele alegeri prezidențiale din Ucraina, sau vor fi adoptate sancțiuni economice occidentale mai bine țintite. Avertismentul transmis de secretarul de stat John Kerry survine pe fundalul unor succese anunțate de Kiev împotriva separatiștilor pro-ruși din est și a unui efort proaspăt pentru aplanarea crizei pe cale diplomatică.

Guvernul Ucrainei spune că forțele sale de securitate au distrus două baze ale separatiștilor pro-ruși din estul țării. Ministerul Apărării a spus că militarii ucraineni au lichidat noaptea trecută un ascunziș al rebelilor în apropierea orașului Kramatorsk și au arestat trei oameni pe care i-a numit „teroriști”.

Președintele ucrainean în exercițiu Oleksandr Turcinov a prezentat în Parlamentul de la Kiev și un bilanț al operațiunilor din orașul învecinat Sloviansk. Liderul ucrainean a declarat că forțele de securitate „au atacat și distrus noaptea trecută o zonă fortificată în orașul Sloviansk. Iar o zonă de cinci kilometri în jurul turnului de televiziune care transmite televiziunea ucraineană în orașele Sloviansk, Kramatorsk și alte părți ale regiunii Donețk a fost curățată complet de teroriști”, a spus Oleksandr Turcinov.

Ofensiva ucraineană a urmat unor atacuri ale rebelilor care ar fi ucis în ambuscade luni și marți cel puțin 15 militari ucraineni.

Luptele proaspete au avut loc în ciuda conferinței pentru „unitate națională” începută ieri la Kiev. Moderată de reputatul diplomat german Wolfgang Ischinger, masa rotundă reunește oficiali guvernamentali, parlamentari și lideri regionali. Dar de la discuțiile bazate pe o foaie de parcurs propusă de OSCE pentru aplanarea tensiunilor lipsesc reprezentanții mișcării separatiste pro-ruse.

În timp ce guvernul de la Kiev spune că nu va purta discuții cu separatiștii pro-ruși câtă vreme aceștia nu depun armele, rebelii cer la rândul lor guvernului să retragă mai întâi trupele din regiunile estice. Un comandant separatist de la Donețk, Serghei Zdriliuk a emis un ultimatum, în care cere retragerea trupelor guvernamentale în 24 de ore și înlăturarea punctelor de control, amenințând că, în caz contrar, vor fi distruse.

Masa rotundă urmărește aplanarea tensiunilor astfel ca alegerile prezidențiale ucrainene de la 25 mai să poată avea loc în întreaga Ucraină. Rusia spune însă că discuțiile ar fi inutile, dacă la ele nu iau parte rebelii pro-ruși, iar alegerile – nereprezentative.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut astăzi Rusiei să nu se amestece în apropiatele alegeri. Vorbind la Londra după discuții cu mai mulți miniștri de externe din țări europene aliate, Kerry a avertizat Rusia cu aplicarea unor sancțiuni economice noi și mai bine țintite.

„Am căzut de acord azi dimineață că, în cazul în care Rusia ori amicii ei torpilează alegerile, Statele Unite și țările din Uniunea Europeană reprezentate astăzi aici vor impune în consecință sancțiuni economice sectoriale. Mesajul nostru este cât se poate de simplu: Lăsați Ucraina să voteze”.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a reproșat astăzi Uniunii Europene că nu s-ar implica suficient de activ la găsirea unei soluții pentru achitarea datoriilor ucrainene la gaze, care s-ar ridica la 3,5 miliarde de dolari. Putin a avertizat, într-o nouă scrisoare trimisă liderilor europeni, că, din luna iunie, Rusia va livra gaze Ucrainei numai dacă primește plata în avans.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG