Miniștrii agriculturii din UE ar urma să discute la începutul săptămânii viitoare scoaterea de pe unele tipuri de produse alimentare a binecunoscutei inscripții „a se consuma de preferință înainte”.
Risipa de alimente în lumea occidentală a devenit o temă de mare actualitate din cauza implicațiilor ei umanitare și legate de protecția mediului înconjurător. Un raport de anul trecut citat de Reuter a constatat că jumătate din hrana produsă în lume ajunge la gunoi din cauza recoltării, depozitării sau transportării defectuoase, ca și din cauza comportamentului iresponsabil al comercianților și al consumatorilor.
Un proiect de reformă va fi discutat luni la Bruxelles de miniștrii agriculturii din cele 28 de țări ale Uniunii Europene, la propunerea Olandei și Suediei. Potrivit documentului văzut de Reuter, practica curentă de a pune date de valabilitate pe prea multe produse alimentare contribuie și ea la risipa de hrană, iar promotorii schimbării cer Comisiei Europene să se gândească la scoaterea inscripției „a se consuma de preferință înainte” de pe unele produse care rezistă multă vreme pe rafturi. De asemenea, documentul propune campanii de familiarizare a publicului consumator cu semnificațiile diferitelor inscripții privind durabilitatea produsului.
Documentul, sprijinit și de Austria, Danemarca, Germania și Luxemburg mai spune că risipa de mâncare are dimensiuni sociale, de mediu și economice. „Nevoia de a reduce pierderile de alimente și risipa de hrană are și legături strânse cu principiul cu toți oamenii din lume au dreptul la mâncare”, se spune în proiect.
Potrivit cifrelor Comisiei Europene în Europa se aruncă la coș anual până la 100 de milioane de tone de hrană. Iar raportul de anul trecut al unui institut din Londra a constatat că între 30 și 50% din alimentele de pe rafturile supermagazinelor se aruncă inclusiv din cauza proastei înțelegeri a inscripțiilor privind durabilitatea. Mai exact, a diferenței dintre inscripția „a se consuma de preferință înainte de” o anumită dată și inscripția „valabil până la” o anumită dată.
„Valabil până la” se aplică pe produse dacă există un risc pentru sănătate în cazul consumării lor mai târziu de acea dată. „A se consuma de preferință înainte” se referă mai ales la calitatea produsului: când acea dată trece, nu înseamnă că produsul va fi dăunător sănătății, ci numai că s-ar putea să nu mai fie așa de gustos.
Potrivit ziarului canadian pe net „The Globe and the Mail”, care tratează și el problema risipei de mâncare din cauza etichetelor confuze, prea multe produse alimentare au pe ele inscripția ”a se consuma de preferință înainte”, chiar dacă în Canada legea nu obligă la aceasta chiar în toate cazurile.
Ziarul amintește că după deschiderea ambalajului, „a se consuma de preferință înainte” își pierde valabilitatea, iar consumatorul trebuie să se ghideze în ce privește depozitarea alimentului după instrucțiunile furnizate de producător.
Dacă sunt depozitate cum se cuvine, multe alimente proaspete ca ouăle, laptele sau iaurtul pot fi mâncate fără grijă chiar și după expirarea datei precizate la „a se consuma de preferință înainte”. Multe alimente ambalate - ca biscuiții, supele în conservă sau conserva de pește-ton pot fi consumate cu mult după ce a trecut termenul „a se consuma de preferință înainte”. Pe de altă parte, conservele umflate sau perforate trebuie însă aruncate, iar alimentele cu durabilitate lungă își pierd inevitabil în timp atât savoarea, cât și valoarea nutritivă, chiar dacă nu devin dăunătoare.
Pe scurt, conchide ziarul canadian, inscripția „a se consuma de preferință înainte” trebuie privită mai ales ca o recomandare.