Toate evenimentele din regiune legate de criza din Ucraina readuc în discuție garantiile de securitate ce pot fi date regiunii central est-europene, atit țărilor din Alianta Nord-Atlantica cit si celor partenere ale aliantei, neutre, cum este cazul R. Moldova, sau celor partenere, care şi-au exprimat dorinta să se alăture Alianței, Georgia si Ucraina…
Dan Alexe: „Cît de sigure sunt aceste ţări ?! Aici trebuie facută o distinctie foarte netă între Polonia şi ţările baltice, de pe o parte, si România, Bulgaria si eventual Ungaria pe de alta. Nu doar Statele Unite si NATO, dar si Uniunea Europeana s-au convins, de-a lungul ultimelor luni, ca Polonia şi ţările baltice stau pe o pozitie foarte fermă faţă de Rusia, pe care o cunosc bine şi au motive bune de îngrijorare, pe cind România, Bulgaria si, mai recent Ungaria, sunt pe o pozitie mai nesigură; şi e limpede ca Statele Unite au transmis aici ca sunt îngrijorate de direcţia pe care ar putea să o ia România după alegerile prezidenţiale de la toamna.”
Europa Liberă: Să înteleg cumva că Rusia ar putea sa fie interesata de o divizare a ţărilor din Europa si Statele Unite in cadrul Alianţei Nord Atlantice ?
Dan Alexe: „Sigur că da. Să nu uităm ca unele din aceste ţări sunt dependente economic de Rusia intr-o masură mult mai mare decit România. S-a vorbit de dependenţa României de gazul si petrolul rusesc, dar ea este partiala şi relativ uşor de remediat, pe cind Bulgaria, de pildă, depinde in totalitate 100% de gazul din Rusia. Apoi, in aceste ţări sunt multi mai multi politicieni actuali in funcţie care, fie au studiat la Moscova, fie au legaturi destul de strinse cu lumea politica rusă; să nu uităm scandalul acesta recent cu euro-parlamentarul maghiar acuzat de relatii cu serviciile secrete ruse. Diferentele intre cele doua grupuri sunt foarte nete si vizibile pentru programatorii politici de aici.”
Europa Liberă: In aceste conditii ce poate să spere Moldova in ceea ce priveste securitatea ei, ca o ţara neutră, fata de celelalte tari din cadrul Parteneriatului estic, Georgia si Ucraina, care şi-au manifestat dorinta de a se apropia de NATO ?
Dan Alexe: „Moldova poate spera o atentie permanentă şi indeaproape, cum se şi întimplă în acest moment. Toata aceasta precipitare cu care s-a ridicat obligativitatea vizelor, se va semna luna viitoare tratatul de asociere împreuna cu Georgia. Moldova si Georgia sunt in acest moment foarte, foarte protejate politic, pina se va gasi o solutie de a fi protejate si in alta masura. Statele Unite, Washingtonul, Joe Biden personal, au sugerat ca Moldova sa fie ajutata chiar si de România să se apropie cit mai mult de Europa, ori a deveni membra. Ceea ce nu se va putea face.
Statele Unite sunt obişnuite cu asemenea presiuni asupra Bruxelles-ului să primeasca noi membri. E vorba mai mult de vociferări la adresa Moscovei. Se cauta sa se arate că aceste ţari nu sunt abandonate, desi e si un fel de bluff politic aici. Si intr-o parte si in alta se ştie ca nu se poate face prea mult in mod concret decit prin anumite stimulente economice si politice, care vor trebui să aiba nevoie de ceva timp pentru a se realiza.”
Europa Liberă: Dan, dar in ce masura semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb a Moldovei la Uniunea Europeana, si a Georgiei, in ce masura, aceste acorduri cu Uniunea Europeana ar putea da o anume securitate in fata expansionismului rusesc ?
Dan Alexe: „O securitatea imediata nu poate fi data. Îi da insa Moldovei o anume certitudine internă, in primul rind prin stimularea prestigiului coalitiei guvernamentale, care se va vedea că şi-a indeplinit toate promisiunile şi ca a reusit acesti paşi enormi şi rapizi, acolo unde guvernele anterioare nu reuşiseră, şi poate modifica radical statutul Moldovei şi al Georgiei. Pentru că o ţara care semneaza un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana capata dreptul de a intra in linie dreapta de a solicita statutul de candidat la Uniunea Europeana. Fara acest Acord de Asociere nu poate fi acordat statutul de ţara candidată. Care, sigur ca nu este o garanţie că va fi membru rapid, dar o pune intr-o cu totul alta categorie.”
Europa Liberă: Pe de alta parte ţările baltice, care sunt membre ale Uniunii Europene si NATO, si ele sunt ingrijorate in ceea ce priveste securitatea lor...
Dan Alexe: „Ele sunt ingrijorate din acelasi motiv din care trebuie sa fie ingrijorata si Moldova. Au minorităţi rusofone foarte puternice, foarte numeroase şi vedem bine ce argument poate furniza prezenta unei asemenea minorităţi, cum are si Moldova. In Estonia, in doua sau trei orăşele deja s-au auzit voci de rusofoni care sugerau si acolo un fel de tentativa de autodeterminare şi „hai sa vedem dacă nu putem să facem şi noi un referendum"... Aceste ţări au, Balticii, dar si Polonia, o lunga experienţă de neincredere vis-a-vis de Rusia şi ştiu mult mai bine decit occidentalii - şi in special vedem atitudinea pasiva a Germaniei -, ştiu mult mai bine cit valoreaza promisiunile Moscovei.