De astăzi în ţările Uniunii Europene încep alegerile pentru pentru cei 751 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe scrutine vor fi organizate duminică, la fel şi în România, ţară care a deschis în Republica Moldova opt secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni deţinători de paşapoarte româneşti. Printre concurenţii care aspiră la un fotoliu de europarlamentar pe listele partidelor din România sunt şi candidaţi din Republica Moldova.
Presa de la Chişinău a numărat 11 candidaţi din Republica Moldova, care se regăsesc pe listele pentru europarlamentare. Unii sunt cunoscuţi opiniei publice de aici, alţii mai puţin, poate pentru că de mai mulţi ani locuiesc în România.
Printre candidaţii care au ales să-şi facă campanie electorală în Republica Moldova se numără şi fostul deţinut politic de la Tiraspol, Alexandru Leşco, care figurează pe locul opt în lista Partidului „Mişcarea populară”, noul partid al preşedintelui României, Traian Băsescu. Alexandru Leşco a fost condamnat de aşa numitele autorităţi de la Tiraspol, alături de alţi membri ai „grupului Ilaşcu” la 12 ani de închisoare. A fost eliberat în 2004, după ispăşirea pedepsei, în timpul detenţiei obţinând şi cetăţenia română. Pentru că după eliberare nu a aderat la nicio formaţiune politică, l-am întrebat ce l-a determinat să accepte propunerea Partidului „Mişcarea Populară”?
„E un partid tânăr, iar eu am mizat tot timpul pe tineri şi cred în ei. E şi un proiect al dlui Băsescu, accept această linie politică, pe care o duce el, de apropiere a două state româneşti. Dacă, dă Domnul, şi ajung în Parlamentul European, mă rog, eu o să mă strădui să duc aceeaşi linie de apropiere a acestor două state româneşti, adică a Republicii Moldova care are o luat o direcţie de a adera la Uniunea Europeană. O să aduc problemele Republicii Moldova la masa de discuţii acolo, în Parlamentul European, adică o să mă strădui să fac tot ce trebuie să fac.”
Un alt candidat pentru funcţia de europarlamentar este şi deputata liberal-reformatoare Ana Guţu, pe lista Partidului Naţional Liberal din România. Parlamentara de la Chişinău este pe locul 19 în listă. Deşi crede că are puţine şanse să ajungă cu un mandat de eurodeputat la Strasbourg, Ana Guţu apreciază gestul simbolic partidelor din România de a include în liste şi candidaţi din Republica Moldova:
„Aşa cum a fost dintotdeauna Republica Moldova în vizorul tuturor europarlamentarilor, indiferent de coloratura politică, vă daţi bine seama că din momentul în care Republica Moldova îşi propune să adere la Uniunea Europeană într-un viitor proxim estimat la cinci-şase ani, sarcina a mea personală, dar şi a Partidului Naţional Liberal pe listele căruia candidez este susţinerea acestui parcurs european şi, poate, chiar accelerarea ţinâbndu-se cont de voinţa politică care există la Chişinău, dar şi de situaţia geo-politică din regiune. De fapt, aceasta a şi fost atitudinea vizavi de Republica Moldova a celorlalte partidel politice care au fost reprezentate în Parlamentul European din partea României.”
Printre partidele de la Bucureşti care au ales să petreacă o campanie electorală în stânga Prutului este şi Partidul Verde, pe listele căruia figurează trei candidaţi din Republica Moldova. Pe locul patru în listă este preşedintele Mişcării Ecologiste de aici, Alecu Reniţă, care, aşa cum sugerează denumirea organizaţiei pe care o reprezintă promite să militeze în Parlamentul European pentru rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv din Republica Moldova:
„Noi dorim să obţinem bani pentru a dubla suprafaţa de păduri din Republica Moldova, ceea ce înseamnă o sumă uriaşă. La fel, ne propunem să diminuăm o mare nedreptate făcută oamenilor, în primul rând, 80% din populaţia rurală nu are acces la apă potabilă de calitate. Consider că aş putea să conving verzii din Parlamentul European ca să privească cu ochi mai blânzi, să zic aşa, spre Republica Moldova, ca să ajute aceste două direcţii fundamentale pentru ecosistemele din Republica Moldova.”
Alţi candidaţi din Republica Moldova, înscrişi pe listele partidelor Forţa Civică, Partidului Social Democrat sau Partidul Noua Republică. Mediul experţilor de la Chişinău acreditează cu puţine şanse de a fi eligibile pentru un mandat în noul Parlament European locurile ocupate de concurenţii din Republica Moldova în liste.