Liderii Uniunii Europene se reunesc marți seară la Bruxelles pentru a discuta rezultatul alegerilor europene și - mai ales - identitatea viitorului șef al Comisiei Europene.
Aceasta e principala miză a unei lupte, care deja nu mai are loc în culise, ci devine publică, între instituțiile europene. E vorba de a decide cine va conduce puternica Comisie Europeană. Președintele Comisiei Europene, care are rang de șef de stat, are puteri extinse și decide în bună partea compoziția Comisiei, a ceea ce se apropie cel mai mult de un guvern european.
Comisarii europeni sînt echivalentul imediat al unor miniștri europeni. Președintele Comisiei e cel care împarte posturile și care dă tonul ideologic și politic general. Sub ultimul președinte, de pildă, portughezul Jose Manuel Barroso, direcția ideologică a Comisiei Europene a fost una neoliberală, Uniunea Europeană supunându-se ideologiei pieței, chiar și pe timp de criză, ajungându-se la aceste mecanisme constrângătoare prin care țărilor în criză le-a fost agravat regimul de austeritate, în cazul Greciei mergându-se până la o gravă criză socio-economică.
De această dată, însă, confuzia e mare și se poate ajunge la un blocaj instituțional, întrucât e prima oară că președintele Comisiei trebuie ales potrivit prevederilor Tratatului de la Lisabona. Acel tratat, care trebuia să fie o Constituție europeană, spune că șefii de stat și de guvern trebuie să numească președintele Comisiei "ținând cont de rezultatul alegerilor europene”.
Textul, aprobat unanim, nu spune că liderii UE sînt obligați să numească un președinte al Comisiei provenit din formațiunea politică transnațională care realizează cel mai mare scor la alegerile europene. Textul spune doar că ei trebuie să ia în seamă acele alegeri.
Dar, nici creștin-democratul luxemburghez (PPE) Jean-Claude Juncker, nici socialistul german Martin Schulz nu întrunesc entuziasmul capitalelor. Unii lideri ar dori să numească o persoană externă, precum șefa actuală a Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde, dar lupta se anunță strânsă. Persoana numită trebuie ulterior să primească aprobarea Parlamentului european…
Se anunță un blocaj in stil belgian. Ultima oară când Belgia a trecut printr-un asemenea blocaj, in urmă cu patru ani, negocierile instituționale au durat un an și jumătate.