Linkuri accesibilitate

Oleg Efrim: După gratii trebuie să ajungă toți cei care merită să fie acolo


Moldova - Ministry of Justice, undated
Moldova - Ministry of Justice, undated

De ce înaintează atât de greu reforma în justiţie? Ministrul justiţiei răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: De ce trebuie atât de mulți bani pentru reforma în justiție?

Oleg Efrim: „Dacă vorbim despre transformări, pe care trebuie să le facem, ele implică și cheltuieli. Suma de 124 milioane de euro pe care am calculat-o atunci când am scris planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a justiției urmează să acopere acele acțiuni care sunt prevăzute în Strategie. Costurile sunt estimative, au fost calculate, nu sunt luate din pod, deci, metodologia de calcul, pentru că implică elemente de infrastructură, de construcție, implică elemente de tehnologie nouă și avansată care reprezintă costuri. Suplimentar, nu trebuie să uităm nici despre introducerea funcțiilor noi în sistem, care sunt necesare, cum ar fi cel de asistent judecătoresc care reprezintă costuri pentru implementarea acestei acțiuni sau acțiunile de majorare a salariilor actorilor din sectorul justiției.”

Europa Liberă: În discuțiile pe care le-am avut recent la Bruxelles, mai mulți demnitari implicați în promovarea reformei în domeniul justiției în Republica Moldova au afirmat că reforma ar fi trebuit să se desfășoare în ritm mai accelerat. Și, după semnarea Acordului de Asociere, dacă Republica Moldova nu onorează anumite angajamente din cele asumate, atunci ar putea această asistență să nu mai vină.
Oleg Efrim
Oleg Efrim
Oleg Efrim: „Reforma în justiție este o poveste neîncheiată pentru multe state din Uniunea Europeană. La fel este și în Republica Moldova. Dar să nu uităm când au început statele membre ale Uniunii Europene să realizeze transformările în justiție și când a început efectiv să se întâmple aceasta în Republica Moldova. Noi suntem la mijlocul termenului de implementare a unei strategii care este prevăzută până în anul 2016. Sunt anumite acțiuni restante după termen, dar aceasta nu înseamnă că ele nu se vor realiza în general. Este prematur să dăm astăzi aprecieri că a reușit sau a eșuat reforma în justiție. Este un proces care urmează a fi dus, cel puțin, până la capăt în această Strategie și după aceasta putem să dăm o apreciere dacă am atins obiectivele sau nu. Sigur că toată lumea așteaptă rezultate spectaculoase, peste noapte, dar, din păcate, în justiție, în lipsa unor măsurători efective, cu care poți să compari lucrurile cum stăteau ieri și cum sunt astăzi, este greu și complicat să spun dacă s-au schimbat sau nu.”

Europa Liberă: Bine, dar un cadru legal bun nu este suficient pentru a se spune că se luptă împotriva corupției.

Oleg Efrim: „Un cadru legal bun este o măsură absolut necesară, dar sunt de acord cu dumneavoastră că nu este suficient, acest cadru legal urmează a fi implementat. Noi suntem la etapa în care am adoptat practic toate reglementările necesare pe care ni le-am propus în acest domeniu. Acum aceste legi urmează să fie implementate și urmează să dea rezultate. În justiție, dacă vrei să vorbești doar despre rău, atunci poți să vorbești încontinuu și să spui că totul este prost sau dacă vrei să vezi anumite elemente care se schimbă, analizând lucrurile în comparație sau în dinamică, poți să
Eu accept toate criticile care se aduc pentru că știu exact care este starea de lucruri în justiție. În același timp, știu din interior că lucrurile se schimbă și nu mai sunt așa cum au fost trei ani în urmă...
vezi anumite rezultate. Eu accept toate criticile care se aduc pentru că știu exact care este starea de lucruri în justiție. În același timp, știu din interior că lucrurile se schimbă și nu mai sunt așa cum au fost trei ani în urmă, spre exemplu. Dar sunt departe de a fi triumfalist și sunt departe de a spune că noi am făcut tot ceea ce a trebuit și rezultatele sunt extraordinare.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, ce nu se schimbă, ce nu merge, unde sunt piedici?

Oleg Efrim: „Acolo unde nu avem de interferat cu mașini și cu roboți, dar cu comportamente umane și cu modus vivendi pentru persoane care s-au obișnuit să trăiască și să acționeze într-un anumit fel, noi trebuie să schimbăm comportamente și atitudini. Și iată aici noi vorbim despre justiție pentru că nu putem înlocui oamenii cu mașini și cu roboți. În ultimii patru ani, o treime din corpul judecătoresc a fost înlocuit cu oameni noi, cu oameni tineri, cu oameni care au absolvit Institutul Național al Justiției, care au deja o altă abordare și o altă viziune. Și acești oameni vor asigura schimbarea.”

Europa Liberă: Bine, dar livrarea rezultatelor întârzie. De atâtea ori v-am întrebat și ați răspuns și dumneavoastră că după gratii nu ajung cei despre care se zice că ar fi marii corupți sau cei cărora li s-au intentat dosare de către Centrul Național Anticorupție. Totuși, se bate pasul pe loc intenționat sau nu?

Oleg Efrim: „Spuneți-mi care este rezultatul pe care îl așteptați și atunci eu am să încerc să vă explic.”

Europa Liberă: Societatea așteaptă să afle că cei care s-au făcut vinovați de luare de mită, de corupere mare, „balenele” mari ale corupției să fie trimise după gratii, așa cum se întâmplă în alte țări, merg miniștri la pușcărie, deputați.
Oleg Efrim: „Dacă lumea va începe să creadă că s-au schimbat lucrurile, atunci când va fi încarcerat un ministru, atunci eu mă tem că autoritățile, în goană de a arăta acest rezultat, vor asigura un astfel de rezultat, ceea ce este grav. Eu cred că după gratie trebuie să nimerească toți cei care merită să fie acolo fie că este vorba de un funcționar mărunt sau că este vorba de un demnitar de cel mai înalt nivel. Eu și aici am ce spune: în sistemul justiției, avem exemple care nu s-au mai întâmplat niciodată, în cei 24 de ani. Avem judecători prinși în flagrant delict cu luare de mită, avem judecător condamnat pentru luare de mită. Aceasta pentru mine este o dovadă că lucrurile încep să se schimbe, începe să dispară acest sentiment că judecătorii sunt deasupra legii. Deja am văzut un exemplu, cel puțin, și suntem în așteptare să vedem cum se termină celelalte procese cu judecătorii.”

Europa Liberă: „Celelalte” câte mai sunt?

Oleg Efrim: „Cel puțin, trei cazuri în privința judecătorilor și peste nouă procurori prinși în flagrant cu mită și așteptăm să vedem sentințele.”

Europa Liberă: Domnule ministru, din moment ce se vorbește că și unii reprezentanți ai clasei politice ar fi corupți, e foarte greu să ceri ca în procuratură, în justiție, să fie găsiți cei care se fac vinovați de corupție. Ar fi și aceasta o problemă?

Oleg Efrim: „În toți acești ani de când sunt în fruntea Ministerului Justiției, eu nu am avut nicio problemă să promovez cele mai îndrăznețe inițiative legislative pe care le-am dorit, inclusiv cele anticorupție. Sigur, a fost diferit de complicat în privința unora sau altora, dar, până la urmă, noi am obținut să fie votat în Parlament tot ceea ce
Corupția este un fenomen care nu e limitat doar la sectorul justiției sau la sectorul politic. Este un fenomen răspândit și nu este doar în Republica Moldova...
ne-am propus. Acum suntem în etapa de implementare a acestei legislații. Corupția este un fenomen care nu e limitat doar la sectorul justiției sau la sectorul politic. Este un fenomen răspândit și nu este doar în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aceasta nu e o scuză că nu e doar în Republica Moldova.

Oleg Efrim: „Dar eu nu încerc să mă scuz. M-ați întrebat dacă corupția în politică ar putea să frâneze anumite procese. Sigur că da, răspunsul este sigur că da. Dar inclusiv în acest domeniu avem dosare instrumentate la moment de autorități, răsunătoare, care sunt transmise în instanța de judecată și suntem în așteptarea sentințelor și pe aceste cazuri.”

Europa Liberă: Și credeți că responsabilizarea acum e cea care trebuie să există în rândul magistraților, în rândul tuturor celor care sunt chemați să combată acest fenomen?

Oleg Efrim: „Noi suntem într-un proces care nu este finalizat. Și eu nu pot să spun că „gata, noi la acest compartiment am atins rezultatul dorit”. S-au întreprins acțiuni concrete și eforturi majore în acest domeniu și lucrurile se schimbă. În același timp, avem un parcurs foarte clar și o agendă până în anul 2016. Acum este important ca toate aceste acțiuni să fie duse până la capăt și după scrutinul din toamna acestui an. Și atunci vom putea să analizăm și să spunem unde am reușit, unde mai trebuie să muncim și să cuantificăm rezultatele.”

Europa Liberă: Lupta cu corupția va fi o armă electorală în această campanie?

Oleg Efrim: „Este ceva de care trebuie să ne temem foarte mult, ca acțiuni de care s-au mai întâmplat în primăvara anului 2013 să devină un instrument de campanie electorală. Nu pentru aceasta am muncit, ultimii patru ani de zile. Vorbim despre independența instituțiilor, vorbim despre respectul față de lege. Și în cadrul scrutinului acesta trebuie să fie un proces obișnuit de muncă, așa cum s-a muncit până acum, nu lupta cu vrăjitoarele.”
XS
SM
MD
LG