Linkuri accesibilitate

Extremiști-dezbinați în Parlamentul European


Drapelele ţărilor membre ale UE în faţa Parlamentului European de la Strasbourg
Drapelele ţărilor membre ale UE în faţa Parlamentului European de la Strasbourg

Stânga e unită, în vreme ce dreapta este mai întotdeauna dezbinată, iar asta nu doar în România, ci și în Parlamentul European.



Prezența în parlamentul european a atât de multor extremiști si anti-europeni, cel puțin 10% din numărul eurodeputaților, după estimările cele mai prudente, nu va avea în realitate o mare incidență asupra vieții politice a executivului european. Principala explicație este că stânga e unită, în vreme ce dreapta este mai întotdeauna dezbinată, iar asta nu doar în România, ci și în Parlamentul European.

Așa a fost întotdeauna atunci când au intrat în Parlament grupuri și grupuscule extremiste: aceștia nu au putut să se alieze. Rivalitățile naționale, culturale și istorice rămân prea mari. De pildă, extrema dreaptă flamandă este inamica istorică a celei germane: ultranaționaliștii flamanzi nu pot uita cum Germania le-a invadat țara de două ori.

Rivalități similare există intre dreapta extremă italiană și cea austriacă, ca să nu mai vorbim de tensiunile dintre extremiștii maghiari și cei români. In precedentul Parlament, grupul extremei drepte s-a stricat, pierzându-și dotațiile din Parlament, precum și dreptul de a interveni în dezbateri, după ce formațiunea a fost părăsită de deputații din România Mare ai lui Corneliu Vadim Tudor, care voia să protesteze împotriva felului in care tovarășa lor de grup, Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist Mussolini, vorbise despre români.

Sigur, românii extremist nu au mai intrat de astă dată în Parlamentul european, însă e greu de crezut că situația va fi diferită.

Este de pildă absolut exclus ca anti-europenii britanici din UKIP al lui Nigel Farage să poată forma o alianță cu Frontul Național din Franța al lui Marine Le Pen. Nu doar că cei doi lideri se detestă personal, dar Nigel Farage nu încetează să sublinieze fondul xenofob și anti-semit al Frontului Național… ceea ce e paradoxal, date fiind scandaloasele sale remarci recente despre români.

La rândul ei, Marine Le Pen l-a numit pe Farage rasist, preferând să se apropie de flamanzii lui Bart de Wever și de partidul olandez al lui Geert Wilders. Marine Le Pen a exclus de asemenea orice alianță cu formațiunile de caracter net fascist care sunt Jobbik din Ungaria, Zorile Aurite din Grecia sau Ataka din Bulgaria.

Cu totul, euro-scepticii, de stânga şi dreapta, ar putea avea 10-15 % din mandate: circa 80-120 de deputaţi dintr-un total de 751.

Partidele conservatoare, cele care formează grupul popularilor (PPE), rămân facţiunea cea mai puternică în viitorul Parlament European, urmate de socialişti. Mareea cenușie anunțată va fi mai mult decorativă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG