Terorismul internaţional rămâne principala ameninţare la securitatea globală, a spus preşedintele american Barack Obama în discursul de politică externă ţinut miercuri, la Academia Miliatară West Point. El însă nu poate fi combătut numai prin intervenţii militare directe. În general, discursul preşedintelui american a fost pledoaria unei supraputeri pentru mai multă cooperare, pentru o lume multipolară, în care forţa militară nu este „prima opţiune”.
„America trebuie să-şi asupra conducere pe scena internaţională pentru că dacă nu o facem noi, nimeni nu o va face”,a spus miercuri preşedintele Obama la West Point. Dar în acelaşi timp le-a reamintit absolvenţilor academiei militare că sunt prima promoţie, după atacurile teroriste din septembrie 2001, care s-ar putea să nu mai fie trimisă în Afganistan sau Irak.
Statele Unite nu sunt o supraputere în retragere, a precizat Obama, şi vor recurge la forţa militară dacă interesele sale directe sunt ameninţate sau ale aliaţilor săi. Dar forţa militară nu trebuie să fie prima opţiune.
Preşedintele nu poate ignora că în acest moment aproape 50 la sută din american îşi doresc „mai puţin angajament direct” în conflictele internaţionale.
Este motivul pentru care încă de marţi a anunţat reducerea la ceva sub 10.000 de miliari a prezenţei în Afganistan. Misiunea americană ar urma să se încheie definitiv în 2016.
„Trebuie să ne schimbăm strategia, să învăţăm din lecţiile Irakului şi Afganistanului, că modul cel mai eficient de a combate terorismul este să colaborăm eficient cu guvernele ţărilor în care există grupări teroriste”, a spus șeful administra
iei americane.
Barack Obama a anunţat că va cere Congresului să aprobe crearea unui fond special de 5 miliarde de dolari, din care să se finanţeze antrenarea trupelor de poliţie din Yemen, trimiterea unei misiuni internaţionale de pace în Somalia sau acţiunile aliaţilor NATO în Libia şi Mali.
Obama a subliniat că pentru prima dată există şansa reală a unui acord cu Iranul privind controversatul program nuclear al acestei ţări.
El a promis că nu va renunţat la ideea de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, din Cuba pentru că „valorile şi normele legale ale Americii nu permit că oameni să fie deţinuţi, fără limite, în afara graniţelor ţării”.
Săptămâna viitoare, preşedintele Obama face un turneu în Europa. La Varşovia va vorbi despre sprijinul continuu acordat de America aliaţilor europeni, la Bruxelles se va întâlni cu liderii grupului principalelor 7 puteri economice din lume, iar în 6 iunie,va participa în Normandia, la ceremoniile marcând 70 de ani de la debarcarea aliată în cel de al Doilea Război Mondial.