Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „dorim un examen corect şi rezultate bune”


Maia Sandu, ministrul Educației, răspunde întrebărilor Europei Libere în ajun de bacalaureat.



Si în acest an examenele din centrele de bacalaureat vor fi supravegheate video, la fel ca anul trecut, însă Ministerul Educatiei vine și cu alte măsuri antifraudă și anticopiat lansate anul trecut, a declarat ministra educatiei Maia Sandu pentru Europa Liberă.

Europa Libera: Dumneavoastră, cei de la Ministerul Educaţiei, aţi anunţat că în anul curent vor susţine examenul de bacalaureat în jur de 28 de mii 800 de candidaţi. La fel ca în anul trecut, toate examenele din toate centrele de bacalaureat vor fi supravegheate video. Credeţi că a trecut ceea ce a fost mai greu, dacă luăm în calcul rezultatele din anul trecut, când promovabilitatea la BAC a fost de puţin peste 68%?

Maia Sandu: „Eu cred că ce a fost mai greu a trecut şi vă amintiţi despre discuţiile pe care le-am avut în vara anului 2013. Pe parcursul ultimelor douăsprezece luni, noi am văzut suficient sprijin din partea societăţii pentru această reformă. Eu sper că toată lumea a înţeles mesajul şi cred că tinerii, că absolvenţii din acest an, candidaţii s-au pregătit şi sunt mai puţin stresaţi, că nu vom avea atâta panică. Dar ce pot să spun cu certitudine este că noi suntem determinaţi să continuăm în aceeaşi direcţie.”

Europa Libera: Dacă un candidat va fi surprins copiind sau având asupra sa materiale interzise, sau va încerca să transmită soluţii cu privire la rezolvarea subiectelor, am înţeles că au fost avertizaţi că le vor fi anulate notele la toate probele, nu doar la acea la care a fost comisă frauda. Asta înseamnă că aţi înăsprit condiţiile?

Maia Sandu: „Nu putem spune că s-au înăsprit condiţiile. Pentru cei care nu au înţeles că copiatul, totuşi, este o fraudă şi că noi luptăm serios cu această fraudă, am intervenit cu o modificare la metodologie, care spune: „În momentul în care eşti prins copiind la o probă, ţi se anulează notele la toate probele”. Respectiv, peste un an de zile, fii bun, vină şi o ia de la capăt.

Sperăm că această sperietoare, dacă doriţi, va funcţiona şi nu vom avea asemenea situaţii, pentru că noi nu ne dorim să avem candidaţi excluşi din sălile de examen şi nu ne dorim ca ei să stea undeva un an de zile după care să revină. Dar, în acelaşi timp, ne dorim un examen corect şi rezultate bune. Chiar sper să avem rezultate mai bune anul acesta.”

Europa Libera: Şi s-a schimbat atitudinea? Există mai mulţi doritori să facă carte? Se pune accentul pe calitatea educaţiei şi de către familie, şi de către societate, şi de şcoală?

Maia Sandu: „Din discuţiile noastre, pe care le avem cu profesorii, în special cu managerii şcolari, dar pe alocuri şi cu părinţii, înţelegem că există o schimbare şi e normal să fie aşa. Acum vom vedea foarte curând, într-o săptămână, cât de serios a fost interpretat sau luat mesajul nostru şi cât de multă lume este tentată în continuare să încerce alte metode decât cele legale de absolvire a acestui examen de bacalaureat, dar cred că avem foarte multe şanse ca în acest an să avem o situaţie mai bună.”

Europa Libera: Ce sugestii, ce sfaturi aveţi pentru profesori şi pentru elevi?

Maia Sandu: „Primul sfat este să rezistăm acestei tentaţii. Chiar şi pentru cei care cred că nu sunt foarte bine pregătiţi pentru examen, aveţi două încercări. Veniţi prima dată, dacă nu reuşiţi la o disciplină sau chiar la două puteţi, mai aveţi timp să vă pregătiţi să veniţi la al doilea examen, dar mai aveţi această şansă.

În situaţia în care încercaţi să copiaţi, indiferent dacă reuşiţi sau nu reuşiţi să copiaţi, în momentul în care aţi
Nu este sfârşitul lumii, este doar un examen, un examen de maturitate ...
introdus în centrul de bacalaureat un obiect care este interzis, atunci, îmi pare rău, lucrurile vor sta mult mai prost. Cred că trebuie să privim lucrurile cu calm.

Nu este sfârşitul lumii, cum am mai spus şi cu alte ocazii. Este doar un examen. Este un examen de maturitate, dar el nu poate să ne afecteze dramatic viaţa. Întotdeauna lucrurile pot fi corectate. Întotdeauna putem să ne îmbunătăţim rezultatul. Deci, vă rog, cu calm, ne concentrăm, ne mobilizăm şi totul va fi bine.

Evident că noi contăm foarte mult pe profesori şi pe directorii centrelor de bacalaureat. Ei, în primul rând, trebuie să transmită acest mesaj tuturor candidaţilor, pentru că ei îi văd pe toţi în aceeaşi sală şi cred că ei pot fi foarte convingători, atunci când intră aceşti tineri în sălile de bacalaureat. Și, evident, noi contăm pe corectitudinea acestor oameni, în primul rând.”

Europa Libera: Doamnă ministră, şi totuşi, în ciuda măsurilor sporite de securizare, anul trecut testele la unele discipline au apărut pe internet după puţin timp, pare-se după o jumătate de oră de la începutul examenului. Cum veţi lupta cu acest fenomen care s-a dovedit a fi punctul cel mai nevralgic al sistemului antifraudă?
Maia Sandu: „În acest an avem o metodă prin care vom putea depista de unde a ieşit testul. Şi prin această metodă reuşim să responsabilizăm preşedintele centrului de bacalaureat, pentru că, îmi pare rău, dar, în primul rând, aceasta va fi persoana care va fi responsabilă.

Doi, putem să identificăm şi mai departe decât centrul de bacalaureat, de unde apare testul, aşa că vreau să le spun tuturor să fie precauţi şi să nu fotografieze testele pentru că vor avea probleme, mai ales că noi am venit şi cu o iniţiativă legislativă care presupune şi o sancţiune contravenţională pentru cei care fac public conţinutul testului pe parcursul probei de examinare.”

Europa Libera: Goana după note e una păguboasă?

Maia Sandu: „Da. Eu am spus-o cu mai multe ocazii că la noi există cultul notelor. Nota este necesară pentru că doar aşa facem diferenţa dintre performanţă, dar nu este singurul indicator al performanţei. În acelaşi timp nu e posibil ca toată lumea să ia zece pe linie. Sunt discipline la care ne pricepem mai bine, la care ne pricepem mai puţin. Sunt discipline care ne plac mai mult şi este normal acolo să avem un rezultat mai bun şi altele pe care, mă rog, trebuie să le însuşim pentru că trebuie să avem un bagaj minim de cunoştinţe.

Când veți merge să vă angajaţi undeva, notele vor conta, dar nu în măsura în care credeţi, pentru că până la urmă orişice angajator o să vrea să vadă ce puteţi să faceţi. Deci, dacă aveţi o competenţă sau alta, aceasta are să vă aducă un loc de lucru mai bun şi un salariu mai înalt. ”

Europa Libera: Care e soarta proiectului Codului Educaţiei?

Maia Sandu: „Proiectul Codului Educaţiei a fost transmis la Guvern. Deci, este în formula care a fost coordonată cu toate ministerele şi, respectiv, aşteptăm să fie pus pe agenda şedinţei Guvernului din clipă în clipă, dacă pot să spun aşa. Sunt discuţii în societate vizavi de anumite articole ale acestui proiect. Pentru noi aprobarea acestui document rămâne o prioritate şi noi credem că este foarte important ca acest document să fie aprobat până la expirarea mandatului actualului Parlament.”

Europa Libera: Dar e început de campanie electorală şi pare-se că se politizează inclusiv acest document?

Maia Sandu: „O lege a educaţiei întotdeauna este politizată şi este experienţa nu doar a Republicii Moldova, este experienţa mai multor ţări. Am discutat cu colegi din ţările din regiune care au spus că o nouă lege a educaţiei întotdeauna este foarte dificil de aprobat pentru că ea vizează foarte multă lume: profesori, părinţi, elevi şi aşa mai departe. Poate nu este cea mai potrivită perioadă, dar acesta nu este un argument suficient care să ne oprească din examinarea şi aprobarea acestui document. Am lucrat mult, am avut foarte multe consultaţii. Cred că există suficient sprijin în societate şi noi avem dovadă pentru acest sprijin. Am avut şi parte de angajamente, promisiuni din partea politicienilor că vor susţine reformele în educaţie. Acum este momentul ca să demonstreze aceste angajamente.”

Europa Libera: Mai nou democraţii insistă pe ideea ca trei limbi străine să fie obligatorii în şcoli: franceza, engleza şi rusa. În proiectul Codului Educaţiei, pare-se, este o altă prevedere?

Maia Sandu: „Prevederea din proiectul Codului Educaţiei este că se oferă oportunitatea alegerii limbilor.
Limba româna şi limba maternă pentru alolingvi rămân în continuare obligatorii...
Bineînţeles, limba româna şi limba maternă pentru alolingvi rămâne a fi în continuare obligatorie. Și noi trebuie să punem aici un accent pe creşterea calităţii predării limbii române şi limbii materne, cum spuneam, pentru cei pentru care limba română nu este limba maternă, în rest trăim într-o lume a globalizării.

Vedeţi cum se schimbă importanţa unei limbi sau alteia în materie de, ştiu eu, limbaj economic şi nu doar. Am văzut cât de importantă între timp a devenit limba engleză. Acuma putem să vorbim despre importanţa limbii chineze şi aşa mai departe. Eu cred că este corect să oferim o alegere şi să încercăm să creăm condiţii pentru toate limbile. Nu e real ca să asigurăm acest lucru peste noapte.

Oricum vom merge pe anumite tradiţii pentru că, dacă avem profesor de limbă franceză în şcoală, şcoala va oferi, în primul rând, limba franceză. Dacă avem profesori de limbă rusă, şcoala va oferi limba rusă. Poate cu timpul acolo unde nu am ajuns, vom putea să oferim şi condiţii de predare în limba engleză, în limba spaniolă şi aşa mai departe. Dar sunt nişte lucruri care se vor întâmpla treptat.”

Europa Libera: Reforma educaţiei e cu şanse, o spun chiar dascălii, pedagogii. Acum după negocierile pe care le-aţi purtat şi cu sindicatele, şi cu profesorii, i-aţi mulţumit cât de mult vor creşte salariile?

Maia Sandu: „Dacă era după noi, bineînţeles că majorările ar fi fost mult mai mari, dar, din păcate, ţara are nişte constrângeri financiare şi contextul regional nu este cel mai potrivit. Vedeţi că a fost revizuită şi rata de creştere economică pentru acest an. Aceasta înseamnă venituri mai puţine la bugetul de stat. Deci, trebuie să ţinem cont de toate aceste constrângeri. Eu cred că această majorare a fost necesară şi mulţumim colegilor din Guvern pentru că au sprijinit această creştere.”

Europa Libera: De 20%?

Maia Sandu: „De 20%, plus acest spor care mai alcătuieşte 7%. Lucrăm deja la o nouă formulă de finanţare care să crească gradul de competitivitate a salariului profesorului în raport cu alte ramuri, dar şi să includă un element de finanţare bazat pe performanţă, pentru că noi vrem să-i plătim mai bine, în special pe cei care sunt mai buni. ”
XS
SM
MD
LG