Linkuri accesibilitate

Barack Obama anunţă o campanie de întărire a capacităţii defensive a aliaţilor estici din NATO


Primele remarci la sosirea la Varșovia pe fundal cu un avion de luptă F-16.
Primele remarci la sosirea la Varșovia pe fundal cu un avion de luptă F-16.

Moldova şi alte foste republici sovietice vor fi incluse în noua iniţiativă defensivă americană.


În deschiderea turneului european, la Varşovia, Preşedintele american Barack Obama a anunţat că a cerut Congresului un miliard de dolari pentru o campanie de întărire a capacității defensive a aliaților europeni din NATO, dar și a unor foste republici sovietice, inclusiv Moldova.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe,„Inițiativa de Reasigurare Europeană” va finanța rotații suplimentare de trupe, nave și avioane de luptă americane pe teritoriul statelor NATO din centrul și estul Europei și va întări și capacitatea de apărare a țărilor ne-membre în Alianță: Moldova, Georgia și Ucraina.

AFP scrie că, dacă va fi aprobată de Congres, inițiativa președintelui Obama va fi cel mai concret efort de a asigura aliații europeni ai Statelor Unite de angajamentul american pentru securitate lor, pe fondul tensiunilor din relația occidentului cu Rusia din cauza crizei ucrainene.
În vizită în Polonia, Barack Obama subliniază angajamentele de securitate americane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00


Barack Obama, a spus că angajamentul țării sale față de securitatea
Pe aeroportul de la Varșovia, întîmpinat de președinte Bronislaw Komorowski
Pe aeroportul de la Varșovia, întîmpinat de președinte Bronislaw Komorowski
Poloniei și a celorlalți aliați din Europa centrală și de răsărit este „cheia de boltă a propriei noastre securități”. Obama a numit acel angajament „sacrosanct” și a spus că criza din Ucraina a făcut necesară creșterea prezenței militare americane în Polonia.

Turneul președintelui a fost precedat de un discurs la Academia Militară săptămâna trecută, când Obama a spus că America trebuie să-și realizeze rolul de lider în lume pe calea diplomației, inițiativelor multilaterale și presiunilor economice, așa cum a făcut în criza ucraineană, dar nu prin intermediul forței armate.

„Abilitatea noastră de a modela opinia internațională a ajutat să izolăm Rusia de la bun început. Grație rolului Americii, lumea a condamnat imediat acțiunile Rusiei”, a spus Obama.

Cercetătoarea europeană Heather Conley, care lucrează la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington, crede că la Varșovia, unde se va întâlni cu lideri din 10 țări central și est-europene, lui Obama i se poate cere un plan mai clar pentru prevenirea instabilității.

„Va auzi un mesaj foarte puternic din partea oficialilor polonezi că misiunea nu a fost îndeplinită. De fapt, munca de abia a început”, a spus Conley agenției AP.

Pe parcursul crizei ucrainene, lui Obama i s-a cerut de mai multe ori din Estul Europei să acționeze mai dur față de Rusia. Fostul președinte polonez, Lech Walesa care a condus sindicatul Solidaritatea jucând un rol central al răsturnarea comunismului a spus chiar săptămâna trecută că „supraputerea nu a făcut față situației și, de aceea, lumea a ajuns într-un punct periculos”.

La Varșovia, Obama are programate astăzi discuții cu președintele polonez Bronislaw Komorowski și cu premierul Donald Tusk. Obama se va întâlni astăzi în cursul serii cu liderii țărilor din Europa centrală și de răsărit aflați la Varșovia cu ocazia aniversării a 25 de ani de la primele alegeri polone cu participare necomunistă, considerate de mulți semnalul sfârșitului regimurilor comuniste în Europa. Miercuri, Obama se va întîlni separat cu noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

În Belgia, Obama va avea discuții cu liderii din celelalte țări ale grupului G7, care va dezbate posibilități de a reduce dependența europenilor de sursele de energie rusești și posibile noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Obama va merge apoi în Franța unde vor avea loc ceremonii cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a debarcării din Normandia. La ceremonii se va afla și președintele rus Vladimir Putin, dar el nu are programată vreo întâlnire bilaterală cu Barack Obama, numai cu premierul britanic David Cameron și președintele francez Francois Holland.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG