A sosit într-o vizită de două zile în Republica Moldova viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, care va merge marţi şi la Tiraspol. În ajun, Karasin a spus agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass că va discuta cu liderii de la Chişinău cum poate fi redus impactul negativ asupra relaţiilor moldoveano-ruse al Acordului de Asociere pe care Moldova vrea să-l semneze cu Uniunea Europeană la finele acestei luni.
În lipsa unei agende foarte clare a vizitei viceministrului rus de externe Grigori Karasin în Republica Moldova, comentatori şi analişti locali fac uz de acest prilej pentru a răsfoi dosarul relaţiilor moldo-ruse. Oficializarea negocierilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, prin semnarea Acordului de Asociere, ar cauza tensionări între Chişinău şi Kremlin, în pofida asigurărilor autorităţilor moldovene că aranjamentele moldo-comunitare nu vor afecta cooperarea cu Federaţia Rusă. De această părere este expertul publicaţiei „Ekonomiceskoe Obozrenie” Dmitri Kalak, care susţine că Moscova ar avea destule pârghii pentru a face presiuni asupra Republicii Moldova. Preţul gazelor naturale, situaţia migranţilor moldoveni şi exporturile de vinuri sau produse alimentare sunt doar câteva:
„Republica Moldova este parte a Comunităţii Statelor Independente şi parte a Zonei Economice a ţărilor CSI. Acordurile semnate prevedeau că statele membre vor consulta ţările din Comunitate înainte de a semna Acorduri cu alte zone economice. Din câte se pare, Chişinăul nu a respectat această procedură, iar acum, partea rusă încearcă să păstreze influenţa pe care o are asupra relaţiilor moldo-ruse. Nu cred că scopul final al Moscovei este să impună Chişinăul să refuze semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, însă o asemenea ipoteză nu poate fi exclusă. Federaţia Rusă reprezintă o piaţă mare pentru vinuri, pentru produsele noastre alimentare, şi nu în ultimul rând pentru migranţii moldoveni, prin urmare, influenţa sa, mai ales în aceste domenii, este foarte mare.”
Săptămâna trecută, într-un interviu pentru televiziunea rusă RBK, şeful Departamentului pentru cooperarea cu ţările CSI din cadrul Ministerului rus al Economiei, Alexandr Ţîbulski, declara că urmare a semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă ar putea anula regimul preferenţial pentru migranţii moldoveni. În prezent, aceştia pot sta pe teritoriul rus 90 de zile într-o perioadă de şase luni. Ţîbulski declara că acest aspect va fi discutat în timpul vizitei din aceste zile, a viceministrul rus de externe Grigori Karasin, la Chişinău.
Mâine, Karasin va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderii din regiune. Diferendul transnistrean este un alt subiect sensibil în relaţiile moldo-ruse, de care Kremlinul poate face uz pentru a pune „beţe-n roate” Chişinăului, e de părere analistul politic de la Institutul „Viitorul” Eduard Ţugui:
„Oficialii ruşi, de fiecare dată vin în Republica Moldova şi au un mesaj la Chişinău şi alt mesaj la Tiraspol. Cu noi discută posibilităţi, chipurile, de reintegrare a ţării, la ce ar trebui noi să renunţăm ca să ne vedem ţara integrată, la Tiraspol, în schimb, le spun ce ar trebuie ei să facă pentru a rupe parcursul european sau viitorul Republicii Moldova. Ei acolo pregătesc legislaţia, o racordează la cea a Federaţiei Ruse, ei au o agendă diferită la Tiraspol. Ei acolo pregătesc oamenii, structurile, pentru adevărata politică. Deci, la Chişinău e o altă agendă, la Tiraspol e alta, din păcate.”
Pentru că vizita lui Grigori Karasin o precede pe cea a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, analistul Eduard Ţugui sugerează că menirea lui Karasin e doar să transmită mesajele Kremlinului autorităţilor de la Chişinău, prin urmare această vizită va avea mai puţine ecouri în Republica Moldova.