Europarlamentara din România, Monica Macovei, care a condus delegația Parlamentului European în Comitetul de cooperare cu Republica Moldova sperã sã-și pãstreze funcția și în noul Parlament European ales în luna mai. Politiciana de centru-dreapta a obținut un nou mandat de europarlamentarã pe listele Partidului Democrat Liberal. Într-un interviu la sediul Europei Libere de la Praga, Monica Macovei a spus că va pleda în continuare ca Republicii Moldova sã-i fie acordată perspectiva aderãrii la UE, ca răspuns la criza regionalã.
Monica Macovei: „Sigur că vreau să rămân în continuare președinta delegației Parlamentului European în Comisia de cooperare cu Republica Moldova. A fost nu numai o slujbă, nu numai un job, ci a fost o pasiune și o dragoste. Am făcut-o cu pasiune și dragoste și de aceea mi-a și ieșit foarte bine. Moldova a avansat foarte mult pe drumul integrării europene, s-au eliminat și vizele, la sfârșitul acestei luni se semnează Acordul de Asociere. Și multe alte lucruri s-au întâmplat pe parcurs.
De exemplu, PLDM-ul a intrat în familia politică a Partidului Popular European. Știu că există și nemulțumiri din partea populației pentru faptul că nu sunt implementate legile. Dar, întotdeauna, la început se adoptă legislație. Ți se dă o listă de legi. Și pentru vize au avut o listă de legi de adoptat. Le-au adoptat. Acum, se chinuie să le implementeze.
Din experiența României, a Bosniei unde am lucrat, a Macedoniei, a Bulgariei, a tuturor țărilor post-comuniste se știe că aplicarea legii este cea mai grea. Deci, nu se poate să zici că, din 2009, de când a venit la putere alianța pro-europeană, pro-integrare și până în 2014, în numai cinci ani de zile țara trebuie să arate ca o floare. Nu se poate să faci în cinci sau 20 de ani reforme pe care alții le-au făcut în sute de ani. De aceasta vă spun că Republica Moldova merge foarte bine pe acest drum mai departe. Da, trebuie ajutată să aplice această legislație pe care a adoptat-o și, sigur, trebuie să aibă o poziție foarte clară.
Este o țară, adică un stat mic care trebuie să negocieze și cu Federația Rusă. Pentru că, după Ucraina, după alipirea Crimeii de către ruși, următoarea în pericol este Moldova. De la Odesa la Tiraspol sunt 108 kilometri. Românii din Transnistria cu care eu vorbesc în fiecare zi îmi spun că se culcă noaptea și nu știu cum o să se trezească dimineața.”
Europa Liberă: Ați remarcat că nu toți oamenii din Republica Moldova sunt mulțumiți de ritmul reformelor, de calitatea lor. La Chișinău, ați fost întrebată la o conferință de presă despre aceasta și ați spus că, într-adevăr, trebuie grăbită liberalizarea vizelor pentru că este criză și în situații de criză se răzpunde cu soluții de criză. Aceasta implică faptul că nu s-a facut chiar totul din partea guvernului moldovean și s-a răspuns pentru că era criză sau guvernul moldovean și-a făcut, credeți, temele?
Monica Macovei: „El a avut un plan de acțiuni pentru vize, pentru adoptarea de legislație. Toată legislația a fost adoptată. Deci, venise rândul să se liberalizeze. Poate a fost mai repede cu o lună de zile, cam atât. Deci, nu putem spune că a fost grăbită liberalizarea. Și mai era ceva - se termina mandatul acelui Parlament European. Deci merita să se facă mai repede. Am făcut și aceste calcule, e normal să le faci și am făcut și în cazul altei țări.
Vorbind de criză, da, cînd e criză politică trebuie soluții de criză și nu de normalitate. Vizele sunt doar un fleac. Am spus deja că autoritățile moldovene au lucrat de ani de zile și și-au îndeplinit cu forțe proprii acest obiectiv. Răspunsul de criză trebuie să fie răspunsul integrării europene.
Eu am susținut în plen și susțin în continuare că Republica Moldova trebuie luată imediat în Uniunea Europeană pentru a o scoate de sub influența politică și economică a Federației Ruse. Sigur că nu e pregătită, că nu e gata, că mai are de făcut multe în agricultură, în transporturi, în competiție, în justiție, administrație. Dar e criză. Decât s-o lași pe mâna rușilor, de unde nu mai e scăpare, mai bine o iei, îi faci un mecanism special în care s-o monitorizezi la toate aceste reforme, îi dai un statut special eventual în Uniunea Europeana ca să poată să le continue. Asta cer. Nu există o majoritate în acest sens...”
Europa Liberă: Este o majoritate chiar mai mică după alegerile pentru Parlamentul European. Iar Parlamentul European va avea un cuvânt mai puternic de spus la alegerea Comisiei Europene...
Monica Macovei: „Și ce are asta cu Republica Molodva?”
Europa Liberă: Credeți că voința Uniunii Europene de a se apropia de țările din Parteneriatul Estic va continua să fie puternică?
Monica Macovei: „Haideți să vedem cine vor fi comisarii. Eu cred ca da, va continua să fie puternică. Suntem 751 de europarlamentari din 28 de țari. Dacă ne uităm, sunt în jur de 100 de extremiști pe bune. Deci, avem majoritatea. Numai Partidul Popular European, Liberalii și Democrații, Socialiștii și Democrații, Conservatorii și Reformiștii britanici au peste 550 de voturi. Mai sunt și Verzii, mai sunt și alții. Deci, avem o majoritate clară în plen pentru a vota.”
Europa Liberă: Următorul pas în cazul Republicii Moldova este semnarea Acordului de Asociere la 27 iunie...”
Monica Macovei: „Aici am temeri, sunt convinsă că presiunile Federației Ruse se vor înăspri asupra Republicii Moldova pentru că exact la fel s-a întîmplat și cu Ucraina. Eu mereu am cerut reducerea perioadei, să semneze cât mai repede, pentru că, cu cât semnează mai repede, cu atât se reduce timpul în care se poate face presiune. De presiune nu se va scăpa, dar trebuie să reducem timpul.”
Europa Liberă: În Republica Moldova semnarea Acordului trebuie urmată de ratificarea lui în Parlament...
Monica Macovei: „Vă spun eu pașii că îi visez. Am și făcut schemele. Le-am trimis acasă și la moldoveni...”
Europa Liberă: ... coincide cu o campanie electorală...
Monica Macovei: „Da, foarte bine. Deci, se semnează Acordul, apoi trebuie ratificat de Parlamenul Republicii Moldova. Nu cred că va dura mult. Am auzit că se mai încearcă să se cumpere unii deputați, dar să sperăm că nu se va întâmpla asta. Și-apoi rămân niște mici formalități, care chiar sunt birocratice și va intra în vigoare.
E foarte bine că coincide cu alegerile care sunt în noiembrie pentru că oamenii vor vedea diferența. Aici depinde de cât de bine sunt pregătite autoritățile. Acordul de Asociere are ca parte esențială zona de liber schimb cuprinzător și apofundat, sa-i zicem acordul de comerț. Asta înseamnă că Republica Moldova intră cu produsele moldovenești pe piața Uniunii Europene fără taxe - cu roșii, cu ardei, cu castraveți...”
Europa Liberă: Dacă îndeplinesc standardele...
Monica Macovei: „Anumite standarde, la care se lucrează să se îndeplinească. Sau lădițele să fie de o anumită mărime, sau ambalajul. Bun, aici dai de lucru unor oameni și fac bani.
Cei de la Directoratul General de Comerț din Comisia Europeană au și făcut un calcul că în primii ani vin minim trei miliarde de euro în plus, dacă se aplică întocmai acordul. Chiar și dacă nu se va aplica întocmai, dar tot vor veni bani, va fi bunăstare, odată cu aplicarea acestui acord economic.
Iar aici vreau să vă contrazic, pentru că am fost la Chișinău de multe ori și aud propaganda Partidului Comuniștilor și rusească, care spune: Acordul e prost, ne obligă pe noi, moldovenii, să cumpărăm produsele proaste din UE. Vreau să vă spun nu, este exact invers. Nu obligă pe moldoveni să cumpere nimic din UE, ci dimpotrivă, pe noi din UE - să cumpărăm din Republica Moldova.
Deci, moldovenii, dacă vor, în primii ani doar exportă, doar fac ei produse, le trimt în afara țării în 28 de state membe UE, și își iau banii. Sau am auzit că devenim piață de desfacere pentru produsele UE. Pentru Dumnezeu, suntem 500 de milioane de oameni în UE, cîți suntem în Republica Moldova, trei milioane jumătate? Deci, pe bune, suntem 500 de milioane, nu avem nevoie de alte câteva milioane de oameni ca să desfacem produse. Deci aceasta e o prostie, e o minciună.”
Europa Liberă: O altă dezbatere, mai serioasă, în Republica Moldova este despre eforturile pe care va trebui să le facă pentru ca să-și îmbunătățească standardele, să ajungă la standardele Uniunii Europene. Acest Acord de Asociere prevede inclusiv că Uniunea Europeană va contribui, va ajuta, va sprijini Republica Moldova și în această privință?
Monica Macovei: „Sigur că da. Uniunea Europeană nu cere nimic fără să sprijine. Cum să ceri fără să sprijini. Trebuie sa-i dai expertize pentru că are oameni care se pricep. Trebuie sa-i dai bani, ajutor financiar. Toate merg împreună. Să știți că Uniunea Europeană vrea Moldova în Uniunea Europeană de dragul Republicii Moldova. Repet, suntem 500 de milioane de oameni și chiar nu mai avem nevoie de încă două-trei milioane unde să desfacem produsele. Nu e în avantajul nostru, ci e în avantajul celor din Republica Moldova să intre.”
Europa Liberă: Credeți că în această campanie electorală în Republica Moldova discuția se va purta tehnic, asupra acestor detalii pe care le descrieți, sau se va reveni la vechea dilemă: mergem cu Uniunea Europeană sau rămânem și primim gaze ieftine de la Federația Rusă?
Monica Macovei: „Mie mi se pare foarte clar că guvernul pro-integrare europeană a ales și a spus: mergem cu Uniunea Europeană, categoric. Se negociază și cu rușii pentru că e o țară mică, dacă e atacată într-o noapte nici nu poate face față... ”
Europa Liberă: Vă așteptați și la evoluții de felul acesta?
Monica Macovei: „Nu știu ce se întîmplă. Poate că acuma e o perioadă de acalmie și cine știe ce așteaptă Federația Rusă. Nu mă puneți să gîndesc ca ei. Dar știu că nu respectă promisiuni, contracte, angajamente și așa mai departe. Și că vor să refacă Uniunea Sovietică, cum a spus Putin deja de mai multe ori. Poate că nu va urma nimic rău, dar, repet, cei din guvern, guvernul Iurie Leancă, au promis foarte clar că opțiunea lor este una singură: spre Uniunea Europeană. Evident că Uniunea îi ajută. Și noi vrem să extindem spațiul de siguranță și securitate și nu vrem ce s-a întîmplat cu Armenia care a fost împiedicată de ruși să semneze, prin masarea de armament la granița Armeniei. Nu vrem să pierdem Moldova din acest spațiu de bine, de libertate, de drepturi, de bunăstare și de pace.”
Europa Liberă: În afară de faprul că sunteți considerată un om care a ajutat Republica Moldova în ultimii ani, ați fost tot timpul în regiunea transnistreană, ori de câte ori ați mers la Chișinau...
Monica Macovei: „Ori de câte ori m-au lăsat. Dacă nu m-au lăsat, am șantajat și am zis mă duc și stau la graniță două ore și dacă nu mă lăsați să trec de soldații cu Kalașnikov, că granița nu există legal, chem toată presa din Chișinău. Și până la urmă m-au lăsat și atunci când n-au vrut să mă lase. Am fost de mai multe ori.”
Europa Liberă: Autoritățile de acolo spun că nu au fost lăsate la negocieri, că Acordul de Asociere și zona de liber schimb le vor aduce pierderi...
Monica Macovei: „Nu e adevărat. Am discutat cu cei de la Comisia Europeană, cu Directoratul de Comerț, care i-au invitat ca observatori. I-au invitat ca parte și n-au vrut, au zis că-i altă țară. Atunci i-au invitat ca observatori să asiste la toate discuțiile. Le-au făcut calculele pe firme cât câștigă fiecare. Comisia Europeană a făcut asta. Deci, nu e adevărat.
Acordul nu se mai poate negocia. Acordul de asociere are o formă care este aceiași pentru toate statele membre. Acordul de comerț pe care îl include iarași e la fel, pentru că trebuie să avem niște condiții de calitate ca să se poată intra cu produsele pe piața Uniunii Europene. E o minciună asta cu Transnistria. Toți oameni de afaceri de acolo au fost chemați.
Dar există o regulă, Acordul de Asociere, inclusiv cel de comerț se va aplica pe tot teritoriul Republicii Moldova unde sunt aplicate legile necesare implementării acestui Acord. De pildă, orice societate comercială trebuie să fie înregistrată la registrul comerțului. Așa este peste tot în lume. Registrul comerțului e la Chișinău. Dacă o societate comercială, o companie din regiunea separatistă transnistreană nu vrea să se înregistreze la Chisinău, atunci ea nu va beneficia de acordul ca să exporte bunuri fără taxe în Uniune.
Am avut întâlniri. Cu președintele Șevciuc, niciodată, a refuzat de două ori. Am fost la școlile de limbă română, cele opt școli de limbă română. Am avut întâlniri cu parlamentari de acolo, de exemplu cu președintele Comisiei de învățămînt, căruia i-am cerut cu insistență să-i returneze directorulu Ion Iovcev de la liceul „Lucian Blaga” ștampila și banii. Cred că am cerut de 25 de ori într-o întâlnire de două ore și au primit ștampilele înapoi.
Problema acolo este foarte gravă și oameni aceea sunt niște eroi. Profesorii, și părinții care-și trimit copiii acolo, și copiii, pentru că tot mediul este ostil. Cum spunea Maria Roibu (directoara liceului de limbă română Alexandru cel Bun de la Tighina n.r.): noi suntem mai patrioți decât voi, noi murim aici ca să ținem limba română în viață. Și așa este.”
Europa Liberă: Adresîndu-se cui? Decît voi cine?
Monica Macovei: „I-am adus la Bruxelless și am adus și profesori din România, București și Sibiu, care nu știau ce se întâmplă în Transnistria. De exemplu, primesc manualele de la Chișinău în limba română, dar n-au voie să le treacă în Transnistria. Dacă deschide acela portbagajul, i le ia. Și atunci i-am intrebat: cum le treceți? Știți răspunsul?”
Europa Liberă: Spuneți-ni-l...
Monica Macovei: „Pe cărare. Alții pe cărare trec droguri și țigări ca să facă bani, iar ei trec cărți ca să învețe copiii limba română, nu ca să pună bani în buzunar. Și-și riscă viața. Dacă acela cu Kalașnikov îl vede, trage în el. Am toată admirația și vorbesc zilnic cu ei, am grija lor.”
Europa Liberă: Ați spus mai derveme că în criza regională soluția de criză pentru Republica Moldova este perspectiva aderării. Problema transnisteană se va pune în cazul aderării...
Monica Macovei: „Într-o criză politică ca aceasta pentru Republica Moldova sunt două soluții. Unirea sau integrarea. Unirea nu cred că merge acum. Când a spus președintele Băsescu că următorul obiectiv de țară este unirea, au țipat mai mulți. Declarația de atunci era legată de Vilnius, unde a văzut cât de slabă a fost Uniunea Europeană. Ucraina nu mai semnează la Vilnius și Uniunea Europeana nu face nimic. Și atunci, el spune acest lucru.
Dar, în opinia mea, în citirea mea, el s-a adresat Federației Ruse și a spus: dragă Federație Rusă, spre deosebire de Ucraina sau Armenia, pe care le-ai împiedicat să semneze și care nu mai au altă cale spre UE, Moldova mai are o cale și anume unirea cu România. Deci, a fost un avertisment dat Federației Ruse: lăsați Republica Moldova în pace pe drumul ei european. Sigur că personal cred că își dorește și unire. Dar acesta a fost mesajul diplomatic pe care foarte mulți nu l-au înțeles.”
Europa Liberă: La Moscova a fost înțeles sau Federația Rusă va interveni?
Monica Macovei: „Poate interveni oricum, dar sigur că a fost înțeles.”
Europa Liberă: Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin și-a înmuiat poziția față de Uniunea Europeană în ultimile zile și săptămâni. Credeți în faptul că se poate coopera cu Partidul Comuniștilor?
Monica Macovei: „Nu. A fost la putere atâțea ani de zile și țara a stagnat. În Parlamentul European nu se vorbea de Republica Moldova nici măcar o dată în doi ani. S-a vorbit în 2009, când acei tineri minunați au salvat țara și unii dintre ei au murit, iar sute au fost torturați. De atunci și de când a venit guvernul pro-european se vorbește de Republica Moldova.
Și vă mai spun ceva, minciuna este chiar în ceea ce spune Voronin: trebuie semnat, dar modificat. Până pe 27 iunie nu mai ai cum să-l modifici, el e parafat așa, deci nu poate fi modificat. Odată semnat, iarăși nu poate fi modificat, pentru că a fost semnat așa. Deci, e o minciună în ceea ce spune, o contradicție.
În al doilea rând, acest Acord de Asociere este acord tip pentru orice stat din afara UE cu UE. Prevede niște clauze privind drepturile omului, reforma în administrație, în justiție, în competiție, regulile Uniunii Europene, comerțul. Nu se poate modifica. Așa va rămîne Acordul de Asociere. Este foarte bun și a fost făcut, repet, cu consultarea tuturor părților implicate. Iar guvernul de la Chișinau a pus bucăți din el în fiecare zi pe site și l-a dat la televizor după ce l-au parafat.”
Europa Liberă: Deci nu credeți într-o răzgândire a comunistului Vladimir Voronin?
Monica Macovei: „Nu. V-am și dat un exemplu că se contrazice chiar prin ceea ce spune, că, da, e bun să-l semnăm, dar să-l schimbăm. Când să-l schimbăm, până pe 27 iunie? Deci nu știe regulile europene. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu se schimbă.”