Linkuri accesibilitate

Șapte zile pînă la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE


Inițierea Acordului de Asociere R.Moldova - UE, Iurie Leancă și Catherine Ashton, Vilnius, 29 noiembrie 2013
Inițierea Acordului de Asociere R.Moldova - UE, Iurie Leancă și Catherine Ashton, Vilnius, 29 noiembrie 2013

Vasile Botnaru în dialog cu Gheorghe Cojocaru.



Republica Moldova, alături de Georgia, va semna vinerea viitoare, la Bruxelles, Acordul de Asociere la UE. Cum se plasează partidele parlamentare în raport cu acest eveniment ? O discuție cu istoricul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Cu o săptămână înainte de semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, partidele politice cu reprezentare parlamentară își precizează pozițiile în legătură cu acest eveniment de mare anvergură în istoria recentă a Republicii Moldova. Dacă coaliția de la putere va da un vot unanim în favoarea ratificării Acordului de Asociere, susținută, după cum se vede, și de Partidul Liberal, nu același lucru se poate spune și despre Partidul Comuniștilor, din a căror tabără, după o pauză anume, se aud din nou tot mai multe voci împotriva asocierii la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar hotărârea de ratificare, sub aspect tehnic vorbind, poate fi adoptată cu o majoritate simplă. În acest caz, de ce ar mai fi nevoie de votul partidelor oponente?

Gheorghe Cojocaru: „Apropierea de Uniunea Europeană, prin semnarea și ratificarea Acordului de Asociere, este un proces care va necesita asumarea acestui proiect la scară națională și o continuitate politică, indiferent de culoarea partidelor care se vor instala ulterior la guvernare. Iată de ce votul din Parlament în favoarea sau împotriva acestui acord are o semnificație aparte, ilustrând sau un consens național, sau un dezacord principial între cele mai importante forțe politice în privința cursului de integrare europeană. În cazul profilării unui consens, ar exista și speranța unor evoluții previzibile pe scena politică autohtonă. În cazul unei disocieri categorice între partizanii și adversarii integrării europene, cum mai curând se va și întâmpla, probabil, Republica Moldova riscă să intre într-o zonă a turbulențelor politice.”

Europa Liberă: După ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, nu mai este o discuție teoretică. Mai multă lume se întreabă dacă s-ar putea repeta scenariul ucrainean și în Republica Moldova, vă întreb și pe dumneavoastră.

Gheorghe Cojocaru: „Se poate întâmpla orice, atâta timp cât societatea, în ansamblul ei, după cum o confirmă și sondajele de opinie, nu a făcut încă o alegere definitivă și ireversibilă în favoarea cursului strategic european. O societate divizată între nostalgia pentru trecutul sovietic și perspectivele europene prezintă un câmp larg de manipulare și intoxicare, astfel încât în acest spațiu al indeciziei și imprevizibilului e posibil orice scenariu, inclusiv, cel ucrainean.”

Europa Liberă: Chiar dacă nu mai are foarte mult timp și loc de întors, ce ar trebui să întreprindă guvernarea pentru a se evita povestea ucraineană?

Gheorghe Cojocaru: „Mai multe fapte reale, mai mici și mai mari, o muncă tenace, față în față cu oamenii simpli, de explicare a esenței politicii de integrare europeană, atragerea comunităților locale într-o serie de proiecte comunitare pentru care încep deja să parvină finanțările europene și, bineînțeles, dezavuarea propagandei antieuropene, cum ar fi povestea cu așa-zisa interdicție pentru ca țăranul să taie porcul de Crăciun în curtea proprie. Important este ca, în ciuda dificultăților și complicațiilor acestei faze, o majoritate a oamenilor să fie convinși că, după mai bine de două decenii, Republica Moldova a pășit pentru întâia oară pe o cale mai bună și dătătoare de speranțe.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG