Linkuri accesibilitate

„Moldova: Crima organizată alimentează cu arme rusești războiului civil din Ucraina”


Un reportaj semnat de Mihai Munteanu pe pagina de internet a OCCRP.

Articol tradus și adaptat de Lucian Ștefănescu.

Una din cele mai puternice grupări criminale din Moldova i-a oferit luna trecută unui reporter de la OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) arme de fabricație rusească, între care și lansatoare de rachete..

Reporterul a cumpărat un lansator de grenade de la această grupare pentru a demonstra ușurința cu care se pot procura arme.

Fluxul de asemenea arme în Ucraina a alimentat tensiunile separatiste, iar tranzacția a dezvăluit o piață neagră ce a renăscut după ce Rusia a anexat Crimeea și a generat conflictul din estul Ucrainei în acest an. Forțele pro-rusești au doborît elicoptere și avioane rusești cu armament greu similar.

Această afacere neobișnuită a început în februarie. În timp ce se anunța că fostul președinte ucrainean Ianukovici părăsea Ucraina, un reporter de la OCCRP primea un mesaj pe telefonul său mobil. Când l-a deschis, a găsit o poză cu Al Pacino din filmul „Scarface” descărcând o armă automată, însoțită de un text care spunea: „N-ai nevoie de așa ceva? Cred că războiul din Ucraina abia începe.”

Mesajul era neobișnuit din mai multe motive:

- Venea de la Ion Anton Druță, 42 de ani, una din figurile lumii interlope, închis la vremea respectivă într-un penitenciar de înaltă siguranță pentru triplă omucidere.

- Druță știa că reporterul e jurnalist, dar credea că ziaristul avea legături cu agenții de informații care ar putea fi interesate să cumpere multe arme pentru a influența conflictul din Ucraina.

Arma pe care a cumpărat-o OCCRP era de fabricație rusească. Druță a spus că provenea din depozitele de armament ale armatei a 14-a, unitatea rusească staționată de mai mult de 20 de ani cu o misiune de menținere a păcii în Transnistria.

Națiunile Unite și alte organisme internaționale și-au exprimat îngrijorarea că de ani de zile Transnistria furnizează arme organizațiilor criminale din Europa de Est, dar nu a existat niciodată o dovadă clară pînă acum.

OCCRP l-a contactat prima oară pe Druță anul trecut în Moldova, ca parte a unei investigații legată de o rețea de asasini plătiți care acționa în Europa.

De data asta, jurnaliștii au dat 1000 de euro pentru a cumpăra un sistem de lansatoare de rachete antitanc de la gruparea din Chișinău. Druță a oferit pe gratis și un pistol semi-automat.

Războiul civil, negustorul de arme și gruparea criminală

Tranzacția a avut loc la zece zile după masacrul de la Odesa, în care 40 de oameni au fost uciși și alte cîteva sute răniți în luptele de stradă dintre forțele ucrainene și cele pro-ruse. Forțele de securitate ucrainene au spus atunci că grupări paramilitare din Transnistria au luat parte la luptele de la Odesa.

Omul care a oferit armele spre vînzare are o lungă și violentă istorie de conflict cu poliția. Acum un an, în iulie 2013, Druță, proeclit Vanea Scriitorul, era închis pentru 20 de ani printr-o sentință a Curții de Apel Chișinău pentru implicarea într-o triplă omucidere din 1998.

Autoritățile moldovene au ținut o conferință de presă pentru a marca evenimentul.

„Ion Druță este o autoritate în lumea criminală subterană. Arestarea sa a fost un succes al forțelor de poliție”, a declarat Ion Bodrug, la vremea aceea șeful poliției din Moldova. Bodrug a mai spus că Druță era urmărit de mult timp și a fost capturat chiar când încerca să dispară.

Dorin Recean, ministrul de interne, a spus la conferința de presă că ofițerii care i-au pus cătușele lui Druță vor fi decorați, dar numele lor nu au fost făcute publice.

Într-o întorsătură neașteptată a evenimentelor, în aprilie anul acesta, la cîteva luni după ce reporterul OCCRP primise mesajul telefonic, Curtea Supremă din Moldova a decis rejudecarea lui Druță și l-a eliberat din închisoare.

După eliberarea sa, Druță a trimis din nou un mesaj reporterilor OCCRP de la un telefon mobil cu număr din Belarus. Reporterii s-au întîlnit apoi cu el în două hoteluri din Chișinău. Întîlnirea a avut loc în 13 mai la Hotelul Leogrand din centrul capitalei moldovene.

A fost prima oară că Druță a furnizat detalii clare despre tranzacțiile cu armament. A spus că armele proveneau din depozitele armatei a 14-a staționată în Transnistria.

Planul lui Druță era să livreze 30 de pistoale rusești, cinci lansatoare de rachete și muniție pentru 29.000 de euro. Armele urmeau să fie livrate direct în Ucraina, undeva în apropiere de Odesa.

Druță a cerut o săptămână pentru livrarea armelor, explicînd că din cauza Ucrainei toată lumea caută arme. Plata urma să se facă în două tranșe: jumătate în avans, jumătate după livrare.

Un reporter OCCRP a cerut să cumpere ca mostră un lansator de rachete. Druță a fost de acord, și l-a livrat cu promptitudine.

Tranzacția a avut loc într-un automobil Volkswagen Tiguan cu numere de înmatriculare moldovenești. Druță și oamenii lui au insistat să ia măsuri de securitate stricte.

Știe că există un mandat de arestare pe numele lui și că greșelile se plătesc. „În lumea noastră”, spune el, „o greșeală din asta se face o singură dată... Ucigașii nu trăiesc mult”.

Se consideră un fel de Robin Hood într-o lume cu alte reguli.

Prima regulă e vigilența. Druță folosește mai multe metode anti-filaj. De obicei are o „coadă”, cineva care-l urmărește ca să se asigure că nu e urmărit. Uneori conduce mașina la întîmplare prin cartierele liniștite ale Chișinăului pe străzi înguste și perpendiculare, unde e ușor de văzut dacă cineva dă colțul în urmărire.

Undeva în apropiere de Universitatea de Stat, Druță a livrat pistolul semiautomat uitîndu-se tot timpul în oglinda retrovizoare. Arma, învelită într-o cîrpă murdară, era pusă într-o pungă de plastic obișnuită. Druță a dat pistolul pe gratis, ca un stimulent pentru o afacere mai mare. În același loc, ziua următoare, reporterii i-au dat 1000 de euro pentru un lansator de rachete.

Arma a fost livrată în același Tiguan, dar procedura a fost mai complicată. Druță a sosit în Tiguan la Hotelul Leogrand, unde a băut un ceai cu un reporter, în timp ce unul din oamenii lui a dus mașina în parcarea de la Hotel Codru, la un kilometru distanță. Un alt reporter OCCRP se afla acolo pentru a primi lansatorul de rachete, care a fost pus în mașina lui.

Lansatorul de rachete e de fabricație rusească, are calibrul de 64 de mm, e produs pentru armata rusă și e o armă standard folosită de infanteriști împotriva blindatelor. Cîntărește 2,6 kg și trage o singură rachetă cu o rază de 200 m care poate penetra un blindaj de 375 de mm sau un zid de un metru grosime.

Pistolul e un TT-33, Tula-Tokarev, cu calibrul de 7,62 de mm care poate străpunge casca unui soldat. A fost dezvoltat începînd din anii 1920 și folosit de Armata Roșie pînă în anii 1960 și de miliția sovietică pînă în anii 1970. A fost fabricat sub licență în China, Ungaria, Coreea de Nord, Polonia, România și Iugoslavia.

După încheierea tranzacției, Druță și-a scos băiatul de patru ani la plimbare într-un parc din apropiere. OCCRP a predat armele autorităților.

Un tip popular, foarte căutat

Druță continuă să călătorească prin Moldova și prin Transnistria. Nu poate fi extrădat din cauză că nu există un tratat bilateral între țara lui și România sau Uniunea Europeană.

Din iulie 2013, Interpolul și autoritățile române îl urmăresc pe Druță în legătură cu o tentativă de asasinat pentrecută în România la sfîrșitul lui 2012. Poliția de la București spune că Druță l-a adus pe Vitalie Proca, un asasin moldovean, în România pentru eliminarea unei figuri interlope, dîndu-i sprijin logistic, între care un automobil cu numere bulgărești, o carabină Kalașnikov și un pistol Makarov.

Kalașnikovul a fost folosit într-o tentativă de omor eșuată, în care Proca a împușcat pe cine nu trebuia, confundînd un cetățean nevinovat cu figura interlopă.

Proca a mai fost implicat într-o tentativă de omor eșuată la Londra, unde ținta a fost German Gorbunțov, poreclit Bancherul Negru, un bancher rus controversat căutat pentru fraudă în Moldova.

Proca ar fi trebuit să fie închis pe viață pentru că a torturat și ucis două femei în ajunul Crăciunului în 1998. A fost eliberat în 2010 de un judecător care e cercetat pentru rolul său în acel caz. Proca se află acum în arest preventiv la București, după ce a fost extrădat de la Moscova în 2013.

Crima pare a fi o afacere de familie. Doi dintre frații lui Druță sînt închiși în România pentru rolul jucat în torturarea și uciderea unui om de afaceri în casa lui de vacanță în 2011.

Autoritățile române și moldovene spun că frații Druță fac parte dintr-o organizație criminală condusă de Ion Gușan, poreclit Nicu Patron. Rețeaua lui Patron e specializată în trafic de persoane, contrabandă cu țigări, înșelătorii și asasinate la comandă.

Gușan a fost arestat în septembrie 2013 în România. El și doi locotenenți ai săi au fost acuzați de contrabandă cu țigări și de organizarea unui grup criminal. Cazul e în judecată, și reporterii de la OCCRP au găsit în actele de la dosar numele lui Druță ca făcând parte din acest grup criminal.

Gușan are probleme și cu autoritățile irtaliene. Italienii au emis un mandat de arestare european, acuzîndu-l de trafic de persoane și de activități de tip mafiot. Cazul lui Gușan e judecat de un tribunal din Veneția și potrivit autorităților române el va fi trimis în Italia după judecarea cazului din România.

Poliția spune că în 2001 Gușan a fost numit vor-v-zakone, un hoț-în-lege, cel mai mare grad criminal în fostele țări sovietice. Astfel de oameni au putere de viață și de moarte asupra membrilor grupărilor criminale pe care le conduc.

Organizația lui Gușan Patron funcționează ca o grupare paramilitară care are un buget propriu numit „obceac”, unde sînt depozitate toate profiturile criminale. Teritoriul acoperit de gruparea lui Patron include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria și sudul Ucrainei, deși cele mai profitabile teritorii sînt țările vest-ruopene.

Organizațiile conduse de vor-v-zakone s-au născut în anii 1930 în gulgurile criminale din fosta Uniune Sovietică. Poliția spune că pînă la arestarea sa, Gușan era singurul vor-v-zakone în libertate din Moldova.

Druță este unul din cei mai importanți membri ai grupării lui Gușan. Investigatorii spun că el coordonează mai mulți sportivi de lupte și alți sportivi din cluburi sportive din Moldova, și e responsabil cu aprovizionarea cu armament a grupării.

Procurorii români spune despre el că este cel mai periculos membru al acestei structuri criminale „E implicat în mai multe activități criminale trans-naționale, coordonează și supraveghează nucleul structurii criminale care e activă pe teritoriul Moldovei și are cîștiguri ilicite din extorsiune, pedepse violente și recuperarea de datorii.”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG