Linkuri accesibilitate

Anne Brasseur: „Instituțiile puternice vor fi cele care vor ajuta Moldova să facă față crizei care o înconjoară”


Președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se va afla la Chișinau între 16 și 17 iulie. Pe parcursul vizitei ea se va întâlni cu speakerul Parlamentului, cu membri ai guvernului, lideri politici și membri ai comunității diplomatice, iar la 17 iulie se va deplasa în Transnistria.

Anne Brasseur, președinta Adunării Parlamentare a CoE (APCE), a anunțat că va face o vizită în R. Moldova în perioada 16-18 iulie. Detalii într-un interviu realizat de corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliță.

Europa Liberă: Doamnă Brasseur, vizitați Moldova săptămâna aceasta la foarte puțin timp după ce Chișinaul a semnat și ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Există vreo legătură între aceste două evenimente, având în vedere că standardele privind democrația, respectarea drepturilor omului și domniei legii, cerințe pentru semnarea acestui acord, au fost atinse, sau sunt „în lucru” cu un sprijin foarte consistent din partea Consiliului Europei?

Anne Brasseur: „Este o coincidență că această vizită are loc chiar după semnarea Acordului de Asociere cu UE. Orice țară membră a Consiliului Europei are dreptul de a decide dacă să aibă sau nu relații cu UE. Dar repet ce am spus și cu alte ocazii, Consiliul Europei nu este o sală de așteptare până la intrarea în UE. Am căzut de acord cu Delegația Republicii Moldova la APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) și cu ambasadorul țării pe lângă Consiliul Europei, că voi vizita țara, care se află, din cauza poziției sale geografice, într-o situație delicată. Moldova este înconjurată de Ucraina și are nevoie de stabilitate. Republica Moldova a făcut foarte mult pentru a avea instituții puternice, iar vizita mea acolo este și un semnal că îi sprijinim in continuare. Căci instituțiile puternice vor fi cele care vor ajuta Moldova să facă față crizei care o inconjoară.”

Europa Liberă: În Republica Moldova se vor organiza în luna noiembrie alegeri parlamentare. Știți, desigur, că Moldova este o țară divizată: o parte a cetățenilor vor către Est, iar cealaltă parte către Vest. Dacă ar fi să le dați un sfat moldovenilor, care ar fi acela?

Anne Brasseur: „Vizitez Moldova acum, și nu în apropierea alegerilor, tocmai pentru că nu doresc să intervin în dezbaterea publică despre alegeri și să influențez electoratul. Nu este rolul meu să dau sfaturi populației. Fiecare țară decide cum se autodefinește, cum își stabilește politicile. Iar dacă țara este membră a Consiliului Europei, ceea ce Moldova este, trebuie să ia aceste decizii politice în concordanță cu angajamentele pe care și le-a asumat când a devenit membru al CoE.

Ca urmare, reamintesc faptul că Moldova se află încă sub monitorizarea CoE, ceea ce înseamnă că are încă angajamente neîndeplinite. Rolul nostru nu este să îi criticăm sau să îi invinovățim pentru asta, ci să îi sprijinim pentru ca, in beneficiul populației, a democrației, a domniei legii, instituțiile să fie din ce in ce mai solide.”

Europa Liberă: Făceați referire la faptul că Moldova este înconjurată de un conflict. Vecinătatea cu Rusia și Ucraina îi face situația dificilă Moldovei. Însă ca și Moldova, cele două țări care se confruntă în acest conflict sunt membre ale CoE și APCE. Știu că după sancționarea, in aprilie, de către APCE a Rusiei pentru anexarea Crimeii, delegații ruși au refuzat să mai participe la activitatea APCE. Practic, Rusia a înghețat oarecum relațiile cu Adunarea Parlamentară. Cum abordați această situație, știind că ați fost întotdeauna o promotoare a dialogului, dar iată, acum se pare că nu mai aveți cu cine purta acest dialog.

Anne Brasseur: „Referitor la conflictul din Ucraina, care a căpătat dimensiuni dramatice, am cerut săptămâna trecută ambelor părți să se abțină de la escaladarea violenței, căci violența nu va fi niciodată un răspuns la problemele lor. Există o responsabilitate a așa numiților „separatiști”, dar și a Rusiei și Ucrainei. Așa încât sper că încă putem găsi o soluție pe cale diplomatică.

Cât privește Adunarea Parlamentară, pentru a avea dialog, este nevoie ca toate părțile să fie prezente, în jurul mesei de negocieri. Delegația Federației Ruse a decis să nu mai participe în APCE după ce dreptul de vot le-a fost suspendat deputaților ruși. Însă vă pot spune că încă sunt în contact cu Duma de stat și cu președintele Dumei, pentru a menține canalele de comunicare deschise. La începutul lunii septembrie sper să am o întâlnire cu dl Narâșkin. De asemenea sunt în contact și cu partea ucrainiană. Parlamentele din cele două țări au un rol important în găsirea unei soluții.”

XS
SM
MD
LG