Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi se acuză reciproc că ar fi provocat prăbuşirea avionului malaezian


La bordul avionului se aflau persoane cu cetăţenii din cel puţin 10 ţări.

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au promis că experţii internaţionali vor avea acces liber la rămăşiţele aparatului Boeing 777 care s-a prăbușit joi lîngă Grabovo, Donețk, în estul Ucrainei, pentru a investiga cauzele accdientului.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului malaiezian de pasageri au murit. Avionul zbura la peste 10.000 de metri altitudine.

Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi se acuză reciproc că ar fi provocat prăbuşirea avionului.

Separatiştii au declarat iniţial că au „cutiile negre” ale avionului, după care şi-au retras această declaraţie.

Oficialitățile americane şi ucrainene au lăsat de înţeles că avionul ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer BUK. Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au sisteme de lansatoare SA-17, cunoscute şi ca lansatoare BUK. Sistemul a fost creat în anii 80 în fosta Uniune Sovietică.

Joi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declara că avionul a fost doborât şi că ar fi vorba de un act de terorism.

Poroșenko afirmă că atacul „terorist” împotriva avionului este o provocare la adresa întregii lumi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Vice preşedintele american Joe Biden s-a limitat la a spună că „avionul pare să fi căzut din cer”.

Autorităţile de la Kiev spun că au interceptat convorbiri telefonice din 17 iunie, în care separatiştii afirmă că ar fi doborât un avion. Era înainte de a se afla că un avion de pasageri a căzut la est de Doneţk.

La bordul avionului se aflau persoane cu cetăţenii din cel puţin 10 ţări, grupul cel mai mare de pasageri fiind olandez. Echipajul era malaiezian.

Compania a anunţat că toate persoanele au fost identificare cu excepţia a patru. Oficialităţile ucrainene anunţă că au fost găsite aproximativ 181 de cadavre.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG