Linkuri accesibilitate

Andrei Deviatkov: „Moldova are o valoare simbolică foarte importantă pentru aceşti doi actori ai politicii regionale: Rusia şi UE”


Interviu cu un expert rus, lector superior al Universităţii de Stat din Tiumen, despre noul embargo rus la fructe şi conserve moldoveneşti.


Andrei Deviatkov: „Eu cred că Rusia a jucat un joc diplomatic extrem de interesant. Ea ştia de la bun început că nu va putea în mod unilateral introduce taxe vamale pentru importurile moldoveneşti, deoarece aceasta este o problemă care se rezolvă la nivelul deja existentei Uniuni Euroasiatice care include Belarusul şi Kazahstan. Deci, trebuie să existe acordul acestor două state, iar Rusia ştia de la bun început că acest acord nu va exista. Pentru Belarus este foarte importantă Ucraina, iar Kazahstanul nu are de gând să participe politic la pedepsirea Moldovei şi Ucrainei, aşa cum a spus foarte clar Nazarbaiev.

Aşa că Rusia a avansat această întrebare la şedinţa comisiei euroasiatice formal, fiind conştientă de fapt că cele două state nu vor accepta. Şi în acest fel, Rusia s-a eschivat de la declanşarea unui război comercial dezavantajos pentru ea în actualele condiţii politice.


Cât priveşte aceste interdicţii, chiar şi Rosselhiznadzor spune în comunicările oficiale că ele poartă caracter provizoriu. Deci, este vorba despre o reacţie emoţională de genul celor care au mai existat şi în anul 2006, şi 2009.

În realitate companiile moldoveneşti ar urma să-şi ridice standardele de calitate, să lase observatori ai Rosselhiznadzor şi Rospotrebnadzor la întreprinderi – într-un cuvânt să treacă printr-un astfel de moment „de umilinţă”, de pedeapsă pentru alegerea politică a statului lor. După aceasta cel mai probabil Rusia va admite din nou pe piaţa sa produsele moldoveneşti, poate în cantităţi mai reduse, dar oricum le va admite.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, producătorii se temeau mult mai mult de embargou decât de taxe. Ei aşa şi ziceau: puneţi ce taxe vreţi, dar nu opriţi marfa…

Andrei Deviatkov: „Aceasta se întâmplă pentru că producătorii judecă în termeni imediaţi. Dar eu cred că taxele ar fi adus şi ele un prejudiciu enorm acestor producători în perspectivă îndelungată.

Totuşi, reacţia rusă la asocierea Moldovei va consolida în Uniunea Europeană o poziţie avantajoasă Moldovei. Am şi văzut că guvernul de la Chişinău cere anularea cotelor pentru exporturile moldoveneşti în UE. Prin urmare e clar că autorităţile de la Chişinău vor folosi această situaţie pentru a impulsiona exporturile spre UE. Când Rusia va vedea că Moldova reuşeşte să-şi diversifice pieţele, va apărea şi acel factor important care va determina Rusia să anuleze interdicţiile.”

Europa Liberă: Au apărut relatări despre cazuri singulare în care moldovenilor li se refuză în eliberarea patentelor, unul din actele în baza căruia ei pot munci în Rusia. Va urma un fenomen de masă, cum credeţi?

Andrei Deviatkov: „Într-adevăr au existat astfel de informaţii… Desigur că un număr anumit de cetăţeni moldoveni care muncesc în Rusia va avea de suferit, dar totuşi, deocamdată, nu văd să se aplice instrumentul migraţionist. Mie mi se pare că de fapt Rusia a învăţat din lecţia anului 2006 când a deportat în masă georgienii din Rusia. Ea a suportat atunci prejudicii enorme de imagine pe plan internaţional. De aceea, eu cred că Rusia cel mai probabil nu va aplica acest instrument. În caz contrar, el ar fi deja pe agenda de discuţii. Dar nu e.”

Europa Liberă: Cum pot fi înţelese totuşi declaraţiile despre o posibilă excludere a Moldovei din zona de liber schimb a CSI, din CSI chiar, care s-au făcut auzite în ultimele săptămâni de la Moscova?

Andrei Deviatkov: „Este simplă retorică – o reacţie la faptul că Moldova parcă ar spune că nu mai are nevoie de Rusia. Şi atunci Rusia îi

Moldova are o valoare simbolică foarte importantă pentru aceşti doi actori ai politicii regionale: Rusia şi UE...

răspunde: voi nici atâta nu ne trebuiţi. Sunteţi o ţară mică care pe nimeni nu interesează. În realitate, însă, eu cred că Moldova are o valoare simbolică foarte importantă pentru aceşti doi actori ai politicii regionale: Rusia şi UE. Şi eu cred că nu se va ajunge nici măcar la denunţarea Acordului de liber schimb, nu tocmai la excluderea Moldovei din CSI. Deci, e un schimb de replici emoţionale, un fel de luptă a uliilor, dar mai departe nu se va merge.

Politicienii moldoveni sunt şi ei destul de raţionali, chiar dacă sunt printre ei „ulii” locali. Toată lumea înţelege că atâta timp cât există sute de tone de mere, iar altă soluţie decât să le vinzi în Rusia nu există, să ieşi din CSI nu are nici un rost. Nu va ieşi nimeni din CSI din cauza unor controverse comerciale. Şi migraţia de muncă în Rusia tot cred că se va menţine la cote destul de mari. ”

XS
SM
MD
LG