Linkuri accesibilitate

Mark Baker: „Dacă Moldova vrea să majoreze numărul turiştilor, ar trebui să investească în repararea drumurilor...”


Mark Barker în studioul Europei Libere la Chișinău
Mark Barker în studioul Europei Libere la Chișinău

Ghidul turistic „Lonely Planet” și R. Moldova.

Zilele acestea, în Republica Moldova, se află jurnalistul unuia dintre cele mai populare ghiduri turistice din lume „Lonely Planet”, care va cerceta aici locurile demne de atenţia turiştilor străini, acestea regăsindu-se în cartea destinată „Europei de Est”. Republica Moldova văzută de un străin, astfel aş rezuma interviul cu jurnalistul şi scriitorul de ghiduri turistice Mark Baker.

Mark Baker: „Regula de bază al ghidului turistic „Lonely Planet” e că toată cercetarea se face „pe viu”, din propriile observaţii. Prin urmare, stabilesc o listă al locurilor care merită a fi vizitate, de exemplu, restaurantele sau hotelurile dintr-un oraş, apoi merg din local în local şi mă conving că acestea chiar merită atenţia turiştilor. Iau masa în fiecare restaurant sau cafenea. Am venit în Republica Moldova din România, pentru că sunt responsabil şi de capitolul care descrie România în ghidul „Lonely Planet” dedicat Europei. Am petrecut aproape cinci săptămâni în România şi voi fi alte aproape trei în Moldova.”

Europa Liberă: Mark, într-o eră a Internetului, de ce oamenii în continuare ar prefera ghidurile turistice printate, or tot felul de informaţii despre multe ţări şi destinaţii pot fi găsite simplu, pe internet?

Mark Baker: „Noi, la „Lonely Planet”, credem că este mai comod pentru turişti să aibă la ei un ghid printat pentru că atunci când sunt într-o ţară străină, de exemplu, în Republica Moldova sau România, de obicei, nu au un număr local de telefon, ceea ce înseamnă că atunci când vor să se conecteze la Internet, prin roaming, vor trebui să suporte anumite cheltuieli. De asemenea, sunt locuri în care, pur şi simplu, nu vor avea acces la Internet. Prin urmare, dacă te afli într-un oraş în care nu te poţi conecta la Internet, un ghid turistic te poate ajuta foarte mult, te poate orienta spre locurile pe care să le vizitezi, hotelurile în care să te cazezi, desigur, în dependenţă de banii pe care îi ai în buzunar.”

Europa Liberă: Dar cum alegeţi, totuşi, locurile pe care credeţi că un turist străin ar fi bine să le viziteze în Republica Moldova?

Mark Baker: „Întâi de toate, ne-am întrebat cine sunt cei care cumpără şi utilizează ghidul nostru turistic. Am ajuns la concluzia că grupul ţintă sunt turiştii dornici de aventuri. Cu siguranţă aceştia nu ar veni în Republica Moldova dacă le-ar fi străin simţul aventurii. În lume sunt locuri pe care ei le pot vizita cu uşurinţă, însă acestea nu le aduc atâta satisfacţie. Am ales restaurante care oferă bucate tradiţionale, însă m-am orientat şi spre câteva restaurante cu bucătărie italiană, de exemplu, pentru că s-ar putea ca turiştii să nu fie încântaţi de bucatele moldoveneşti. Atunci când aleg un hotel caut, întâi de toate, ca acesta să fie îngrijit, dar nu neapărat cel mai scump.

Caut localuri care s-ar potrivit diferitor bugete. Dacă ajung la concluzia că un anumit hotel sau restaurant nu merită atenţie atunci acesta, pur şi simplu, nu se va regăsi în lista recomandărilor. Personal, mă ghidez după următoarea regulă – dacă aş încuraja prietenii sau familia să meargă într-un anume loc, înseamnă că acesta ar trebui să se regăsescă în listă. Oricum, încerc să fiu obiectiv şi dacă o instituţie – restaurant, hotel sau muzeu – a oferit un serviciu sub aşteptări, însă, în principiu, merită să fie vizitat, asta voi spune în ghid. Dacă însă experienţa a fost una negativă, pur şi simplu localul nu se va regăsi în carte.”

Europa Liberă: Veţi cerceta şi locuri din zonele rurale, care merită vizitate?

Mark Barker
Mark Barker

Mark Baker: „Cu siguranţă! În această călătorie voi merge în localităţile din nordul şi sudul ţării. Sunt conştient că nu am destul timp la dispoziţie pentru a acoperi toate localităţile, însă cele câteva săptămâni îmi vor permite să înţeleg care e peisajul general şi care sunt locurile pe care cititorii noştri ar vrea să le viziteze atunci când vor veni în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar de ce un turist din Europa sau Statele Unite, de exemplu, şi-ar dori să vină în Republica Moldova, dacă îşi pot permite să meargă în locuri care sunt „mai la modă”?

Mark Baker: „Nu-i adevărat, sunt foarte mulţi oameni care nu vor să viziteze locuri şi ţări populare, în care poate merge oricine. Ei aleg destinaţii unde se simt speciali, unde nu prea ştiu la ce să se aştepte, iar Republica Moldova le oferă din plin această oportunitate. Ei, pur şi simplu, nu îşi doresc să viziteze locuri bătătorite, multora le place să creadă că ei sunt singurii care au ajuns într-un anume loc.”

Europa Liberă: Dar infrastructura defectuasă nu îi sperie pe aceşti turişti?

Mark Baker: „Dacă Republica Moldova vrea să majoreze numărul turiştilor care vin în ţară, ar trebui să investească în repararea drumurilor, în special în cele de la sate. Însă dacă vorbim de turiştii cu simţul aventurii bine dezvoltat, pentru ei nu contează absolut calitatea drumurilor, din contra chiar. ”

Europa Liberă: Din câte ştiu, nu este pentru prima dată când veniţi în Moldova. Ce ar deosebi ţara de alte destinaţii turistice?

Mark Baker: „Republica Moldova e specială prin faptul că este încă „neatinsă”, dacă pot spune aşa. Ţara încă nu a fost descoperită de turişti. Îmi aminteşte foarte mult de Republica Cehă în urmă cu douăzeci sau cincisprezece ani. Nu mă refer la faptul că este „uitată în timp”, însă numărul turiştilor care vizitează ţara nu-ţi dau senzaţia că eşti doar o parte a unei mulţimii. În trecut, când am mers în nordul ţării am descoperit locuri frumoase, liniştite, m-am simţit foarte bine acolo. Cuvântul potrivit pentru a le descrie este „neatinse”. În ce priveşte preţurile de aici, pot spune că acestea sunt la nivelul celor din România, de exemplu, însă cu siguranţă sunt mai mici decât cele oferite în ţările din Europa de Vest.”

Europa Liberă: Regiunea transnistreană, din câte ştiu, are dedicată în ghidul „Lonely Planet” o secţiune aparte. Prin ce regiunea atrage turiştii?

Mark Baker: „Cu siguranţă, Transnistria nu este un loc pe care şi-ar dori să-l viziteze majoritatea europenilor sau a americanilor. Este un loc destinat turiştilor aventurieri. Mă refer la oameni care, din auzite, ştiu câte ceva despre această regiune, de regulă, ştiu lucruri mai puţin plăcute, inclusiv din cauza statutului acesteia, însă oricum vor să o viziteze. Pentru moment, acest fapt reprezintă atracţia regiunii transnistrene, pur şi simplu este un loc diferit.”

Europa Liberă: Şi, în concluzie, cum îşi poate spori Republica Moldova numărul turiştilor? Să investească în devoltarea turismului sau, din contra, să lase lucrurile aşa cum sunt?

Mark Baker: „Întrebarea pe care o puneţi este una foarte bună pentru că, în mare parte, lucrurile care pot face Republica Moldova mai atractivă sau nu pentru turişti, din păcate, nu depind doar de eforturile din interiorul ţării. Evenimentele din Ucraina şi regiune, afectează percepţiei oamenilor despre această ţară, o percepţie eronată, cu siguranţă, pentru că eu sunt aici şi îmi dau seama că nu mi se poate întâmpla nimic rău. În ce priveşte efortul intern, din câte ştiu, Republica Moldova este susţinută de organizaţiile internaţionale în dezvoltarea turismului, care ajută la promovarea vinului foarte bun pe care îl aveţi, locurilor pitoreşti care merită vizitate, turismului rural sau obiectele de artizanat.

Aş vrea să închei cu următorul gând: tursimul în masă are şi părţi negative – poate eroda cultura unei ţări, pentru că oamenii încep să comercializeze cultura şi turismul într-un mod straniu. Cred că este important ca ţara să nu-şi vândă sufletul în numele turismului. Să sperăm că nu va fi cazul.”

XS
SM
MD
LG