Linkuri accesibilitate

Constantin Sîrghi: „Moldova nu va produce vinuri de Bordeaux sau Toscana, ea trebuie să îşi găsească nişa”


Vinăria de la Romaneşti
Vinăria de la Romaneşti

În dialog cu directorul general al vinăriei de la Romăneşti, raionul Străşeni.

Într-un interviu cu Valentina Ursu, directorul general al cramei Romăneşti, Constantin Sîrghi, şi-a exprimat convingerea că vinificatorii moldoveni trebuie să continue lupta pentru piaţa estică, dar şi statul trebuie să-şi asume răspunderea pentru deciziile politice şi să fixeze clar priorităţile economice.

Europa Liberă: Domnule director, iată-ne ajunși aici, la Romănești. Ați reușit să ne arătați ceea ce produceți și din ce produceți. De ce credeți că nu sunt convingătoare argumentele părții moldave pentru partenerii ruși, atunci când vine vorba despre exporturile moldovenești pe piața rusă?

Constantin Sîrghi
Constantin Sîrghi

Constantin Sîrghi: „Noi suntem în acest raport, să zicem așa, dificil cu partea rusă începând cu anul 2005. Indiferent ce etape din 2005 am parcurs, fie că am trecut testările experților de la Rospotrebnadzor, am realizat în cadrul republicii noastre unele proiecte de care ne învinuiau că lipsesc, mă refer la Centrul Național al Calității Viei și Vinului care e o unitate din cele mai performante nu în spațiul estic, dar eu cred că chiar și în Europa. Am reutilat o mare parte a potențialului tehnic al întreprinderilor vinicole din Moldova, fără să mai vorbim că avem, cum v-ați convins deja, și la Romănești sunt toate 100% plantații de vii renovate. Și pe parcursul a patru ani producem vinuri doar din struguri de pe plantațiile noastre. Există acea transparență și trasabilitate de care se vorbește nu numai în Rusia, dar se vorbește în toată lumea și este foarte ușor astăzi de verificat acea proveniență a produselor și chiar calitatea să o putem programa. Toate aceste argumente pe care vi le-am enumerat, nici pe departe nu sunt singurele, vorbesc despre faptul că aceste măsuri pe care le-a luat partea rusă față de producția din Moldova și deja se confirmă că se referă nu numai la struguri și la vinul din struguri, dar și la alte produse, în particular acele 19 poziții limitate în exportul în Rusia vorbește despre aceea că trebuie de căutat esența întrebării în altă direcție. Și desigur că problema este determinată de alte motive.”

Europa Liberă: Politice?

Constantin Sîrghi: „Lovește în toți când noi categoric ne exprimăm în modul acesta.”

Europa Liberă: Dar în ce mod ar trebui să vă exprimați?

Constantin Sîrghi: „Eu am fost pe poziția aceasta și rămân în continuare că orice piață, fie rusească, fie chinezească, fie americană, ea merită să aibă toată atenția noastră și să fim mereu pregătiți pentru a fi prezenți pe aceste piețe. Altceva e că în raporturile dintre țări la diferite etape apar diferite situații de tensiune și aceasta absolut nu e determinată de culoarea politică a guvernării de astăzi sau de mâine de la Chișinău. Este determinată de niște politici, în opinia mea, strategice care astăzi dirijează cu lumea și nu trebuie să ne impunem noi, Moldova, că noi, iată, putem să identificăm sau să categorisim niște lucruri pe care o lume întreagă se străduie să le dezghioace, să găsească esența, dar noi foarte ușor putem să catalogăm.”

Europa Liberă: Păi, Moldova e pe masa de joc a intereselor geostrategice, geopolitice, între Moscova și Washington, Moscova și Bruxelles. Aceasta lăsați să se înțeleagă?

Constantin Sîrghi: „Fără doar și poate. Și nu numai Moldova, dar toate 161 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite, toate sunt piese pe această tablă de șah. Și în ce măsură Moldova ar putea hotărî, cel puțin, nu real, o combinație pe această tablă de șah, să zicem, la nivel de logistică și cine ne va asculta pe noi și cine ne va auzi pe noi, iată aici e problema noastră. Altă chestie e cât de logic facem noi aceste declarații, cât de oportun le expunem și cât de convingători și profesioniști suntem în a expune lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Ce declarații făcute de la Chișinău deranjează Kremlinul?

Constantin Sîrghi: „Eu nu pot să vorbesc din partea Kremlinului, pot să vorbesc din partea Casei de Vinuri de la Romăneşti şi vă spun ce strategie avem.”

Europa Liberă: Puteţi fi convingători pentru partenerii dumneavoastră ruşi: lăsăm politica la o parte şi luaţi producţia pe care aţi luat-o ani la rând şi consumatorul rus nu a avut pretenţii la ea?

Constantin Sîrghi: „Pentru colegii noştri, da. Şi suntem convingători. Dar cum colegii noştri sunt doar simpli agenţi economici, cum suntem şi noi, astăzi ei nu sunt auziţi în Rusia cu a lor argumente, cum deseori nici noi nu suntem auziţi la Chişinău de guvernatorii noştri.”

Europa Liberă: Ce le-aţi spus celor de la guvernare şi nu v-au auzit?

Constantin Sîrghi: „De exemplu, ne-am luptat foarte mult, şi rolul ministerului, şi rolul chiar prim-ministrului a fost de a obţine din partea surselor europene acel fond de susţinere a vinificaţiei de 75 de milioane de euro, cu Programului „Filiera vinului” ş.a.m.d., ca până la urmă banii aceştia să nu fie utilizaţi. Noi, de exemplu, unul dintre cei mai mari producători, ne-am situat pe poziţia a doua şi a treia şi la exporturi, şi la realizări, nu am putut să folosim aceste fonduri.”

Europa Liberă: Nu aţi avut acces la acele fonduri?

Constantin Sîrghi: „Desigur că nu am avut acces. Din ce cauză? Pot să lămuresc multe.”

Europa Liberă: Culoarea ochilor?

Constantin Sîrghi: „Începând de la culoarea băncilor în care ne deservim, mai apoi mecanismele care sunt.”

Europa Liberă: Domnule director Sîrghi, iată avem două pahare aici, pe masă. Turnăm dintr-un pahar în altul şi cu mâna pe inimă ne spuneţi că producţia de la Romăneşti este de calitate?

Constantin Sîrghi: „Categoric. Deja ultimii şase ani pe fiecare etichetă la fiecare sticlă care pleacă de la Romăneşti este inscripţia „Calitatea este asigurată de profesorul Constantin Sîrghi.”

Europa Liberă: Aceasta este garanţia dumneavoastră?

Constantin Sîrghi: „Şi iscălitura mea personală.”

Europa Liberă: Cum vedeţi dumneavoastră ieşirea din situaţie?

Constantin Sîrghi: „Toată lumea împreună, de la opincă până la vlădică, să înţelegem că, dacă ne-am pornit pe o cale, cale întoarsă dacă nu există înseamnă că trebuie să mergem mai departe, şi să împărţim toate greutăţile proporţional între toţi. Dar când unele sectoare, vorbesc de sectorul bancar în particular, continuă să aibă venituri fabuloase, iar noi suntem nevoiţi să intrăm în credite noi, pentru a achita credite vechi, scuzaţi, vă rog, înseamnă ori noi nu înţelegem ceva, este posibil şi aşa ceva, fiindcă ţara are întrebări de ordin mai primordial. Dar atunci trebuie să spunem deschis: „Oameni buni, nu avem nevoie astăzi de aşa plantaţii, nu avem nevoie de atâta vin, daţi să ne reorientăm, să facem altceva”. Guvernul trebuie să-şi asume responsabilităţile. Şi am văzut, când sunt momente unde Guvernul crede că trebuie de intervenit cu responsabilitate directă, ultimele evenimente au demonstrat că s-a făcut.”

Europa Liberă: Asumarea responsabilităţii politice în faţa Parlamentului...

Constantin Sîrghi: „Desigur. De ce nu? Trebuie de asumat atunci şi faţă de politicile financiare. Dar dacă nu este lucrul acesta, probabil, înseamnă că noi încă nu înţelegem ceva. Dar eu mă tem că până vom înţelege să nu dispărem...”

Europa Liberă: Pleacă trenul din gară… Unde exportaţi astăzi marfa? Aţi evaluat pierderile de pe urma pierderii pieţei ruse?

Constantin Sîrghi: „Cea mai mare pierdere va fi atunci când nu vom avea plantaţiile acestea, nu vom avea ţăranii. Eu îmi permit să spun că societatea noastră face parte dintr-un holding, unde am avut peste 1200 de angajaţi...”

Europa Liberă: Piaţa de desfacere unde este acum pentru producţia de la Romăneşti?

Constantin Sîrghi: „Piaţa de desfacere este foarte limitată. Noi astăzi am diminuat aproape de 10 ori producerea noastră, avem o mulţime de produse în stoc, activele noastre sunt de 90 de milioane de lei. Pieţele de desfacere rămân pieţele tradiţionale care au fost – Belarus, Kazahstan, Polonia, Ucraina, puţin Germania, China şi puţin Statele Unite, puţin Franţa, puţin Belgia.”

Europa Liberă: Aţi câştigat, cel puţin, la comercializare? O sticlă de vin de la Romăneşti se vinde mai mult decât se vindea?

Constantin Sîrghi: „Preţul mediu al unei sticle de vin realizat desigur că a crescut.”

Europa Liberă: Astăzi, în mediu, o sticlă de vin cât ar costa?

Constantin Sîrghi: „De la 90 de eurocenţi până la un euro. Dar eu vreau să spun altceva. Noi am realizat o Casă de Comerţ în Rusia care continuă să lucreze şi neimportând din Moldova, importăm din Franţa şi din Italia vin cu 70 de eurocenţi. Ce am câştigat? Ce am pierdut? Unde? Merită să luptăm pentru pieţele acelea? Merită, dacă colegii din Europa luptă pentru ele şi expun aşa vin.”

Europa Liberă: Şi lupta este cu şanse să fie câștigată?

Constantin Sîrghi: „Fără doar și poate, eu rămân optimist.”

XS
SM
MD
LG