Congresul Diasporei Moldovenilor din Rusia spune că a înregistrat un prim caz când autoritățile ruse au aplicat interdicție de intrare în țară pe 18 luni în pașaportului unui copil. Organizația neguvernamentală spune că, după înăsprirea legislației ruse despre migrație, primește și plasează pe pagina sa de internet numeroase solicitări de sprijin din partea moldovenilor care muncesc în Rusia. A înregistrat și publicat recent și apelul video al Victoriei Bejan. Ea se plânge că, deși avea actele în regulă, autoritățile ruse i-ar fi interzis să-și ia cu sine la Moscova fiica de patru ani.
Victoria Bejan povesteşte în materialul video, că împreună cu soţul, au permis de şedere temporară în Rusia, valabil până în septembrie anul viitor. Având un asemenea permis, orice cetăţean străin este în drept sa considere perfect legală aflarea sa pe teritoriul Rusiei. Dreptul de şedere al părinţilor se răsfrânge în mod automat şi asupra copiilor minori. Prin urmare, faptul că un copil de 4 ani nu a fost lăsat să se întoarcă cu părinţii în Rusia poate fi calificat drept deviere de la normă, comisă de oficiul migraţional rusesc, opinează Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporei din Rusia:
„Minorii nu poartă răspunderea administrativă, nici după o lege. Ei nu pot fi învinuiţi de vreo încălcare a regimului de şedere. Vom cere conducerii Serviciului Federal de Migraţiune ca ei să înlăture această gafă, copilului să-i fie retrasă interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.”
Congresul Diasporei Moldoveneşti operează cu cifre care arată că de la începutul acestui an peste 6 mii de moldoveni ar fi primit interdicţie de a intra în Federaţia Rusă. Autorităţile moldovene spun că nu cunosc numărul exact al moldovenilor care au intrat în lista neagră a serviciului federal de migraţiune, întrucât nici cei păgubiţi nu apelează întotdeauna după ajutor.
Şi cazul Victoriei Bejan, se pare a ajuns doar în atenţia congresului diasporei. Nadejda Zubco, consultantă la Ministerul Muncii spune că în această situaţie poate fi expediată o solicitare de anulare a interdicţiei. Ea crede că aceasta putea fi aplicată în cazul părinţilor şi nicidecum a unui minor care nu are drepturi depline:
„Noi nu putem să ne vârâm în politica Federaţiei Ruse şi nici nu avem o bază de date, ei nu se împărtăşesc cu datele cu noi. Copilul de patru ani este un copil minor, în primul rând, şi toate drepturile şi obligaţiile care vin asupra lui le deţin părinţii. Chiar şi dacă s-ar fi întâmplat ceva, situaţii sunt multe, atunci nu copilului dar mamei, sau interdicţia poate să fie pusă pe familie. Copii sunt minori, dreptul de şedere se dă în baza părinţilor.”
Victor Lutenco, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora spune că în măsură să intervină în asemenea situaţii este Ambasada Moldovei în Federaţia Rusă, care poate solicita Serviciului Federal de Migraţiune explicaţiile de rigoare. El spune că de când Rusia a impus reguli mai stricte pentru migranţi, în multe cazuri, autorităţile de acolo şi-au revăzut deciziile şi interdicţiile au fost anulate:
„Ei intervin pe lângă Serviciul Federal de Migraţiune pe cazuri separate. Îi întreabă pe ei, de ce, ce s-a întâmplat, care este problema şi de obicei insistă cu ei ca să fie scoasă restricţia dată. Ei însăşi de la Serviciul Federal de Migraţiune câteodată mai recunosc că fac greşeli, de aceea sunt gata să analizeze fiecare cerere a noastră în parte, asta este procedura după care noi lucrăm.”
Alexandr Kalinin constată că tot mai mulţi migranţi moldoveni se arată îngrijoraţi şi cer consultanţă în vederea legalizării copiilor. O soluţie ar fi, potrivit lui Kalinin, prezentarea de dovezi că minorii sunt antrenaţi în procesul de studii:
Având contractul de la şcoală sau altă instituţie de învăţământ şi programul de studiu, cu aceste documente părinţii trebuie să meargă la biroul teritorial al serviciul de migraţiune din regiunea în care este înregistrată şcoala. În baza acestor două acte, cei cel la biroul de migraţiune se fac obligaţi să prelungească înregistrarea de migraţiune a copilului pe toată perioada studiilor.”
Alexandr Kalinin spune că normele impuse de Serviciul Federal de Migraţiune lasă loc de interpretări, pe care ulterior chiar ei le pot folosi pentru a justifica o interdicţie. De exemplu, patenta sau contractul de muncă este doar pentru părinţi şi din aceasta situaţie rezultă că minorul poate sta în Rusia doar trei luni după care este obligat să părăsească ţara. În multe regiuni, zice el, oficiile migraţionale interpretează în felul lor legea, de acea mulţi moldoveni se pot trezi cu interdicţie de intrare în Rusia chiar dacă au patentă, pe care au achitat-o corespunzător.