Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a sosit la Chișinău într-o vizită de două zile în care ar urma să discute restricțiile comerciale rusești împotriva Moldovei, iar apoi să-i viziteze pe liderii separatiști de la Tiraspol. Relația dintre Chișinău și Moscova în contextul acestei vizite este subiectul interviului pe care ministrul adjunct de externe al R.Moldova Valeriu Chiveri i l-a acordat corespondentei Europei Libere Valentina Ursu.
Europa Liberă: Readucem în actualitate relația dintre Chișinău și Moscova, cu atât mai mult că după instituirea acestor interdicții pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova, ați insistat pe ideea că dialogul trebuie continuat. Continuarea dialogului înseamnă ce?
Valeriu Chiveri: „Continuarea dialogului înseamnă în primul rând o posibilitate de a reveni la normalitate. Există potențial și la Chișinău, și la Moscova pentru a ajunge la această normalitate, bazată pe pragmatism, pe un dialog constructiv și un respect mutual. Avem exemple prin care noi încercăm să schimbăm situația respectivă. Este greu de spus dacă vom reuși mâine sau într-o perspectivă apropiată, dar faptul că noi, reprezentanții autorităților de la Chișinău, suntem gata pentru a discuta cu colegii noștri de la Moscova este cert.”
Europa Liberă: Asupra căror momente trebuie să insistați ca acest dialog să fie unul care să dea și rezultate în cooperarea bilaterală?
Valeriu Chiveri: „Cred că trebuie să discutăm tot spectrul de probleme bilaterale.”
Europa Liberă: Bine, dar toate se împotmolesc în politic…
Valeriu Chiveri: „Nu aș vrea să spun că toate se împotmolesc în politic, dar cele mai principale se împotmolesc în politic. Și acestea sunt în primul rând aspectele comercial-economice, embargoul tarifar și netarifar impus de Federația Rusă, reglementarea transnistreană, retragerea forțelor militare ruse, toate acestea au o componentă puternică politică și care au un efect și asupra altor domenii de activitate, cum ar fi politica migrațională, domeniul umanitar, cultural, educație etc.”
Europa Liberă: Există acest tratat politic de bază în care este stipulat negru pe alb că parteneriatul este unul strategic dintre Chișinău și Moscova. În situația creată, cum transpuneți în fapt acest parteneriat strategic?
Valeriu Chiveri: „Tocmai din aceste motive încercăm să fim cât mai deschiși cu partenerii noștri de la Moscova. Nu este un secret că în Republica Moldova se află o delegație din Federația Rusă condusă de vicepremierul Rogozin. Pentru noi în primul rând este important faptul că Dmitri Rogozin este copreședintele Comisiei mixte de cooperare comercial-economică moldo-rusă, comisie care nu și-a ținut ședințe din noiembrie 2012, deși partea moldovenească a insistat în mai multe rânduri ca să organizăm această ședință care urmează să fie de data aceasta desfășurată la Moscova, ultima a avut loc la Chișinău.”
Europa Liberă: Când va avea loc următoarea ședință?
Valeriu Chiveri: „Dacă va avea loc încă nu știm fiindcă am putea să avem și aici viziuni diferite.”
Europa Liberă: Viziuni diferite asupra subiectelor care urmează a fi discutate?
Valeriu Chiveri: „Inclusiv aceasta, dar chiar și în perioadă. Deci, vorbim de toamna acestui an sau mai degrabă de…”
Europa Liberă: Până la alegeri sau după alegeri, cred că aceasta e miza…
Valeriu Chiveri: „Aceasta ar fi miza. Dar este important că din delegație fac parte reprezentanți ai Rosselhoznadzorului, ai Vămii, Ministerului Economiei, deci, acei parteneri care discută la concret subiecte de cooperare comercial-economică, inclusiv o posibilă reluare a exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața rusească. Evident că acest proces este unul de lungă durată, nu ne așteptăm la un rezultat final astăzi, dar este bine că acest dialog are loc.”
Europa Liberă: Totuși, credeți că partenerii dumneavoastră din Federația Rusă mai rămân a fi preocupați de parcursul european al Republicii Moldova?
Valeriu Chiveri: „Preocupați în ce sens?”
Europa Liberă: În sensul că apropierea Republicii Moldova de UE înseamnă o răcire a relațiilor cu Federația Rusă…
Valeriu Chiveri: „Acesta a fost mesajul din ultima perioadă. Urmează să vedem dacă Federația Rusă va continua să pedaleze pe această poziție. Nu cred că vom avea o schimbare esențială de moment și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană ar fi tratată într-un fel sau altul ca un element de răcire a relațiilor moldo-ruse.”
Europa Liberă: Faptul că domnul Rogozin se află în vizită și la Chișinău, și la Tiraspol dă consistență dialogului moldo-rus?
Valeriu Chiveri: „Nu aș pune accentul pe consistența dialogului sau pe un dialog, delegația fiind și la Chișinău, și la Tiraspol fiindcă domnul Rogozin la Tiraspol vine cu un alt scop și cu un alt statut și în repetate rânduri se întâlnește și cu liderii din regiune în Rusia sau, în cazul de față, la Tiraspol. Contactele noastre cu oficialii ruși, din păcate, sunt mult mai rare și eforturile de a dinamiza aceste contacte din păcate nu totdeauna aduc rezultatele la care ne așteptăm.”
Europa Liberă: Când domnul Rogozin afirmă că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie mai prietenoase cu Federația Rusă, la ce s-ar referi? Pentru că nu am auzit din partea vreunui demnitar moldovean să vorbească despre relații ostile între Chișinău și Tiraspol. Din contra, analiștii, tot mai mulți comentatori spun că Federația Rusă poartă vina pentru înrăutățirea relației dintre Moscova și Chișinău.
Valeriu Chiveri: „Ar fi bine să-l întrebăm pe domnul Rogozin ce a avut în vedere. Nu am auzit nici eu și noi aici, la Ministerul de Externe, nu am făcut declarații care ar dăuna relațiilor moldo-ruse. Ba, din contra, am încercat să menținem acest dialog și să menținem această portiță pentru dialog deschisă. Faptul că domnul Rogozin face declarații provocatoare și ofensatoare la adresa Republicii Moldova și atacuri la persoană nu este ceva nou și din păcate s-a confirmat și de această dată, cel puțin în ajunul vizitei că domnul Rogozin nu și-a schimbat atitudinea față de țara noastră.”
Europa Liberă: Declarațiile lui ajută la identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană?
Valeriu Chiveri: „Absolut nu ajută și nu ajută nici pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale moldo-ruse. Vreau să vă spun că de la momentul de când domnul Rogozin a fost numit în funcția de copreședinte al comisiei mixte, nu s-a făcut nimic pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse comercial-economice. Și de la momentul numirii acestuia în funcția de reprezentant al președintelui Federației Ruse pentru Transnistria, nu s-a făcut nimic pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului, ba din contra, au apărut elemente și au fost promovate diferite acțiuni care ar dezbina societatea sau ar îndepărta cele două maluri ale Nistrului.”
Europa Liberă: Acest dialog care se reinițiază între Chișinău și Moscova ar putea să ajute la soluționarea mai multor probleme, inclusiv cele economice?
Valeriu Chiveri: „Nu vreau să spun că se reinițiază un dialog fiindcă l-am avut în permanență.”
Europa Liberă: Da, dar a fost cu o pauză de durată pe motiv că Moldova a semnat și a ratificat Acordul de Asociere.
Valeriu Chiveri: „Dacă vorbim la nivelul copreședinților, într-adevăr aceste contacte nu au fost de mai mult timp, ultimul contact a avut loc în septembrie anul trecut.”
Europa Liberă: Bine, dar nici domnul ministru de Externe Lavrov nu a mai efectuat vizita promisă la Chișinău.
Valeriu Chiveri: „Nu a efectuat, dar aș putea să mărturisesc, într-o perioadă apropiată acest contact la nivel de miniștri ai Afacerilor Externe ar putea să aibă loc, nu la Chișinău și nici nu la Moscova, dar, bănuiesc eu, în marja unor foruri internaționale multilaterale.”
Europa Liberă: Știu că Chișinăul avusese inițiativa să convoace Consiliul Economic al Comunității Statelor Independente în capitala Republicii Moldova. Și pare-se că ați și contramandat reuniunea. Motivele care ar fi?
Valeriu Chiveri: „A fost o inițiativă pe care am încercat să o materializăm, prin convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Economic al CSI. Pentru aceasta am avut nevoie de susținerea a cel puțin trei state membre. Din păcate, câțiva parteneri din Asia Centrală au considerat că această ședință nu poate avea loc din diferite cauze, inclusiv motivând că o ședință ordinară va avea loc pe 26 septembrie și am putea să discutăm acest subiect în cadrul acestei ședințe, tradițional, are loc la Moscova. Iar partenerii noștri din Rusia și Belarus au fost mai flexibil.”
Europa Liberă: Deci, nu Moscova sau Belarus a fost împotrivă?
Valeriu Chiveri: „Nu, nu au fost împotrivă. Au avut o reacție mai puțin de sprijin unii parteneri din Asia Centrală, dacă îmi permiteți să spun în felul acesta.”