Linkuri accesibilitate

Extrageri ilegale de nisip din râul Nistru


Râul Nistru lângă satul Ţâpova, vedere spre satul Popenchi din partea stângă a râului
Râul Nistru lângă satul Ţâpova, vedere spre satul Popenchi din partea stângă a râului

Dorin Duşciac: „Aceste extrageri sunt deosebit de periculoase pentru biodiversitate, pentru regimul hidrologic al râurilor, fluviilor şi prezintă un pericol imens pentru securitatea populaţiei”

Inspectorii Ministerului mediului au descoperit că pe o porţiune a râului Nistru, mai exact în preajma satului Oniţcani, raionul Criuleni, se extrage ilegal argilă. Zilele trecute au fost depistate câteva sute de tone de nisip proaspăt, acţiunile de extragere având loc noaptea. Despre pagubele pe care le aduc aceste ilegalităţi bugetului de stat şi mediului, aflăm din interviul cu viceministrul Dorin Duşciac:

Dorin Duşciac: „Aceste extrageri sunt deosebit de periculoase pentru biodiversitate, pentru regimul hidrologic al râurilor, fluviilor şi prezintă un pericol imens pentru securitatea populaţiei, fiindcă astfel de acţiuni duc în practică la riscuri de eroziune foarte rapidă a malurilor. Se crează o impresie că aceste acţiuni au loc cu concursul anumitor factori de decizie de la diferite niveluri ale diferitor instituţii, inclusiv ele sunt tolerate de către reprezentanţii autorităţilor publice locale, de exemplu, şi altor instituţii ale statului.”

Europa Liberă: Dle Duşciac, spuneţi că astfel de extrageri ilegale au loc de mai mulţi ani. Cum vă explicaţi că nu s-au luat măsuri pentru a le stopa?

Dorin Duşciac
Dorin Duşciac

Dorin Duşciac: „Sunt mai multe ONG-uri de mediu care au bătut alarma şi au formulat numeroase interpelări, numeroase solicitări şi atenţionări destinate autorităţilor publice atât centrale cât şi locale pentru ca să fie luate anumite măsuri. Vreau să vă spun că tot ceea ce face astăzi Ministerului mediului se încadrează perfect în cadrul legal, mai mult decât atât, noi acţionăm la indicaţia directă a preşedintelui Republicii Moldova, care ne-a adresat în această privinţă o solicitare în data de 21 august 2014. Avem şi un ordin al Ministrului Mediului să întreprindem toate măsurile care se impun pentru a pune capăt acestei activităţi ilegale. Există o serie de interpretări care sunt prejudiciabile pentru securitatea cetăţenilor noştri, mă refer la faptul că se invocă deseori un motiv care nu este valabil, de exemplu, aşa numita curăţare a unui şenal navigabil pe râurile Prut şi Nistru. Un astfel de şenal navigabil pur şi simplu nu există în ziua de astăzi, deci, nu sunt hărţi convenite de comun acord cu Ministerului Transporturilor, în conformitate cu care să se facă astfel de extrageri. Mai mult decât atât, pentru ca extragerile să aibă loc, pentru ca o curăţare a şenalului navigabil pe aceste râuri să aibă loc, este nevoie de un regulament. Acest regulament a fost propus de către Ministerul Transporturilor acum ceva timp în urmă, dar Ministerul Mediului nu l-a acceptat niciodată şi nu l-a semnat. Un astfel de regulament este nevalabil, inexistent. Orice astfel de invocări sunt tendenţioase şi nu reflectă realitatea.”

Europa Liberă: Ce sancţiuni, ce plan de acţiuni aveţi Dvs acum, când aţi depistat aceste extrageri ilegale de nisip din râul Nistru?

Dorin Duşciac: „La sfârşitul săptămânii trecute, pe data de 29 august, la Ministerul Mediului a fost convocată şi a avut loc o şedinţă comună cu reprezentanţii de la Ministerul Afacerilor Interne, şi anume de la Departamentul Situaţii Excepţionale, de la Inspectoratul General de Poliţie şi de la Poliţia de Frontieră, de comun acord am convenit să formăm un grup de lucru pe care îl voi prezida, acest grup de lucru va elabora un plan de acţiuni care să prevadă un şir de măsuri concrete pe această direcţie. A avut loc deja o primă acţiune pe teren şi anume o razie a mai multor servicii din cadrul Ministerului Mediului, care a avut loc pe data de 2 septembrie, adică ne-am deplasat la faţa locului în comuna Oniţcani, raionul Criuleni, unde am constatat faptul că se afla o platformă cu câteva sute de tone de nisip extrase proaspăt din râu, probabil în noaptea care a precedat această razie. Era prezent la faţa locului utilaj de încărcare şi descărcare, adică platformă plutitoare, o barjă pe jumătate încărcată cu nisip, erau câteva zeci de tone de nisip pe acea barjă. Două autocamioane de mare capacitate care aşteptau să fie încărcate cu acest nisip, câteva excavatoare etc. S-au făcut filmări, s-au făcut fotografii, au fost interpelate câteva persoane, a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie Criuleni, care s-a deplasat cu o echipă operativă la faţa locului, unde a constatat aceste nereguli grave. Serviciul Piscicol care a fost prezent în persoana dlui director Iurie Ursu a făcut constatările de rigoare, acum toate aceste materiale sunt pe cale de a fi transmise către Inspectoratul general de poliţie, Procuratura Generală şi alte organe competente în domeniu.”

Europa Liberă: Dle Duşciac, unii ar avea dubii pornind de la faptul că Republica Moldova intră în campanie electorală şi de obicei instituţiile statului, funcţionarii intră într-un fel de hiberare în această perioadă. În ce măsură aveţi Dvs siguranţa că ceea ce lansaţi astăzi chiar va fi dus până la capăt şi peste o jumătate de an, un an, nu va trebui să realizăm un noi interviu, despre aceleaşi extrageri?

Dorin Duşciac: „Siguranţa în această privinţă vine din fermitatea angajamentului meu ca aceste măsuri să fie duse până la capăt. Astfel de locaţii sunt în număr de aproximativ cinci sau şase pe teritoriul Republicii Moldova şi astfel de acţiuni concrete vor urma la fiecare dintre aceste locaţii. Eu sunt prezent în Republica Moldova de doar luni de zile, nu am locuit o lungă perioadă de timp aici, 15 ani, şi nu pot să ştiu care sunt dedesubturile unei astfel de inactivităţi a organelor competente. Vreau să vă zic că, din păcate, colaboratorii Serviciului piscicol şi ai Ministerului nostru s-au mai deplasat la faţa locului încă o dată ieri şi au constatat că aceste extrageri continuă şi că această evacuare rapidă a nisipului şi prundişului de la faţa locului continuă cu ritmuri încă şi mai accelerate, adică cei care fac acest lucru încă nu şi-au dat seama de gravitatea problemei şi de faptul că urmează să răspundă în strictă conformitate cu prevederile Codului Penal.”

Europa Liberă: Dar ce riscă ei?

Dorin Duşciac: „Eu nu sunt specialist în domeniul juridic, dar probabil că legislaţia ţării noastre prevede pedepse destul de grave pentru acest furt în proporţii deosebit de mari.”

Europa Liberă: Dle Duşciac, dar până la moment putem vorbi de pierderi?

Dorin Duşciac: „Bineînţeles, prejudiciul adus mediului este contabilizat de fiecare dată. Se face un calcul, există o metodologie care permite calcularea acestui prejudiciu, e vorba de sume uriaşe, care se cifrează la milioane şi, probabil, zeci, poate chiar sute de milioane de lei, prejudiciu care a fost adus Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Republica Moldova şi-a asumat anumite angajamente de mediu în cadrul Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Un astfel de caz în ce măsură poate compromite imaginea Republicii Moldova în faţa partenerilor săi occidentali?

Dorin Duşciac: „Ceea ce poate compromite imaginea Republicii Moldova în faţa partenerilor săi occidentali este situaţia în care nu se vor lua măsuri concrete şi adevărate pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni. Ilegalităţile există deja de ani buni, toată lumea este la curent, cei care astăzi vor încerca să tergiverseze prin diverse metode aplicarea sancţiunilor şi luarea de măsuri concrete care se impun, vor fi direct responsabili pentru degradarea considerabilă a imaginii statului nostru în faţa partenerilor din Uniunea Europeană şi nu numai.”

Europa Liberă: Veniţi din străinătate, veniţi de la Paris, vă imaginaţi o astfel de situaţia în Franţa?

Dorin Duşciac: „Nu pot să-mi imaginez că în Franţa ar fi fost posibil ca ani la rând să fie adus un prejudiciu considerabil mediului înconjurător şi nimeni dintre autorităţile statului să nu întreprindă măsurile necesare pentru ca aceste lucruri să fie stopate. Mai mult decât atât, nu pot să-mi închipui că într-un stat avansat din Uniunea Europeană este posibilă o aşa numită „conlucrare” între structuri mafiote şi anumite subdiviziuni ale anumitor organizaţii ale statului. Avem nevoie de sprijinul locuitorilor din satele si din oraşele care se află pe malurile acestor râuri şi care din cauza unor astfel de activităţi ilegale riscă în următorii ani sau chiar, Doamne fereşte, în următoarele câteva luni să se pomenească sub ape, atunci când malul, un dig sau o dambă de protecţie poate să cedeze din cauza eroziunii puternice cauzate de aceste extrageri ilegale de nisip.”

XS
SM
MD
LG