Cum interpreteaza Statele Unite recente declaratii ale ministrului rus de externe Sergei Lavrov, care pare sa lase deschisa portita reconcilierii cu Occidentul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In citeva interviuri acordate in ultima vreme, Sergei Lavrov pare sa-si manifeste ingrijorarea pentru deteriorarea raporturilor cu Occidentul si posibilitatea unui nou razboi rece. „Principala problema este ca noi sintem interesati sa normalizam relatiile, dar nu noi le-am distrus” – a spus Lavrov, continuind: „Si acum avem nevoie de ceea ce americanii numesc resetare”.
Este probabil nu tocmai intimplator ca aceasta declaratie a fost facuta cu putin timp inainte de o reuniune a Uniunii Europene in care pe agenda se afla chestiunea sanctiunilor impotriva Rusiei. Moscova incearca sa creeze brese in tabara occidentala, chiar daca este departe de a putea obtine consensul care ar duce la ridicarea sanctiunilor.
Analistii interpreteaza, de asemenea, ca Lavrov intelege ca imbunatatirea raporturilor cu Statele Unite este cheia normalizarii celor cu Europa. Si Andrei Klimov, adjunctul sefului comisiei pentru relatii externe in Consiliul Federatiei Ruse a spus ca „daca americanii sint pregatiti, putem relua un dialog rational”. El a explicat afirmatia lui Lavrov ca nu Rusia a pornit conflictul spunind „Noi nu am incercat niciodata sa provocam probleme in regiunea in care ei sa afla si nici sa punem in pericol interesele lor vitale”.
Analisti americani amintesc insa ca si in trecut Rusia a dat semnale de deschidere fata de Occident pentru ca imediat dupa acea sa ridice stacheta conflictului din Ucraina, asa cum s-a intimplat cind a trimis trupe in ajutorul fortelor separatiste. Dar acum situatia este alta, pe fondul acordului de incetare a focului si a celui care ar putea asigura circulatia gazelor rusesti, prin Ucraina, catre Europa.
Lavrov a mers pina acolo incit sa sugereze ca daca Europa impune noi sanctiuni, Rusia ar putea sa nu risposteze. El a lasat sa se inteleaga ca Moscova nu doreste sa se angajeze intr-o spirala a sanctiunilor, cu potential si mai vatamator. In acest context, analisti cred ca fara sa fie o oferta de capitulare, gestul Moscovei pare sa fie unul de reconciliere, ceea ce ar putea sa insemne ca in cercurile de putere de la Moscova factiunea pe care actuala situatie o ingrijoreaza ar avea sprijinul lui Vladimir Putin. Dar ramine de vazut ce e dispus sa faca Putin pentru a obtine reconcilierea, daca intr-adevar asta isi propune. Pentru ca deocamdata, Rusia a ocupat teritorii si controleaza prin interpusi altele si este putin probabil ca Occidentul sa accepte aceasta situatie ca un fapt implinit si sa faca concesii Moscovei.