Vicepreşedintele delegaţiei poloneze la APCE, politicianul de centru-dreapta Piotr Wach este de părere că, pentru menţinerea ritmului transformărilor pozitive din ultimii ani, Moldova trebuie să urmeze mai departe pe drumul pro-european. Cât priveşte conflictul transnistrean, Wach, care a vizitat recent Tiraspolul, afirmă că vorbitorii de limba română din stânga Nistrului sunt „oprimaţi” şi că situaţia din Ucraina îndepărtează momentul găsirii unei soluţii pentru conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol. Un interviu realizat de Iolanda Bădiliță.
Europa Liberă: Domnule Wach, vă mulţumesc pentru acest interviu. Sunteţi raportorul APCE pentru Moldova şi reprezentaţi aici Polonia, unul dintre cei mai vocali critici ai politicii de vecinătate a Rusiei. Cum apreciaţi situaţia în care se află Moldova după ratificarea Acordului de Asociere cu UE ? S-a schimbat ceva în relaţia Moldovei cu Rusia după ratificarea acestui acord ?
Piotr Wach: „Moldova, ca şi alte ţări, este mult mai vulnerabilă în această relaţie de vecinătate cu Rusia, decât ţara mea, Polonia, care este mai mare. Avem graniţă directă cu Rusia numai la Kaliningrad, nu avem nevoie de viză pentru Kaliningrad şi suntem mult mai puţin dependenţi energetic de Rusia. Moldova este acum într-o situaţie cu adevărat dificilă, pentru că dependenţa de orice fel se adânceşte.
Cea mai mare problemă o reprezintă Transnistria, această regiune moldovenească separatistă, populată în mare parte de vorbitori de limbă rusă, care, de fapt, vrea să devină parte a Federaţiei Ruse. Însă Moldova încearcă să facă totul foarte bine, iar UE recunoaşte aceste eforturi, mai ales în privinţa respectării drepturilor omului, apreciind şi îmbunătăţirea situaţiei tării. Moldova se mişcă în direcţia cea bună, dar obstacolele sunt foarte mari, mai ales din partea vecinătăţii sale, care este, de fapt o vecinătate la distanţă, căci Moldova nu are graniţă directă cu Rusia. Este vorba doar de Transnistria, o parte a Moldovei, unde se află soldaţi ruşi. Cred că acolo se află mai mulţi soldaţi decât s-a agreat şi decât este necesar. Iar aceasta este o ameninţare pentru ţară.”
Europa Liberă: Aţi vizitat de curând Moldova pentru a evalua situaţia politica şi instituţională a ţării înaintea alegerilor. Cu ce concluzii aţi revenit la Strasbourg ?
Piotr Wach: „Moldova se pregăteşte intens pentru alegeri. Coaliţia care se află la guvernare este formată din trei partide, fapt care îngreunează funcţionarea ei. Însă având în vedere acest aspect, aş spune că au reuşit să guverneze bine, în ciuda problemelor. Mulţi observatori estimează că aceasta este o perioadă crucială pentru Moldova, în sensul că dacă această coaliţie pro-europeană căştigă, atunci ţara va merge mai departe în această direcţie. Dacă va pierde, există două scenarii: fie Moldova va renunţa la Acordul de Asociere, fie va aştepta şi va face foarte puţin în această direcţie. ”
Europa Liberă: Este posibil acest lucru, având în vedere ca Acordul de Asociere cu UE este deja ratificat ?
Piotr Wach: „Am simplificat totul foarte mult. Nu cred că i-ar conveni cuiva să se renunţe la UE, mai ales că acum moldovenii călătoresc fără vize în UE. Dar după cum ştiţi, progresul este lent, dificil şi fragil. Este posibil ca Partidul Comunist să câştile cele mai multe mandate. Dar dacă partidele din coaliţia actuală câştigă suficiente mandate şi se reface coaliţia, progresul poate continua.”
Europa Liberă: Ce ne puteţi spune despre regiunea transnistreană. Cu cine aţi discutat la nivel politic, cum este viaţa oamenilor, în ce măsură pot activa organizatiile neguvernamentale?
Piotr Wach: „Este a treia oară când merg regiunea transnistreană şi este pentru prima data când am avut întrevederi cu liderii politici ai acestei aşa zise republici. Am avut discuţii cu vicepreşedintele aşa-numitului parlament şi cu o serie de şefi de comisii parlamentare. Am fost primiţi cu amabilitate. Dorinţa lor, aşa dupa cum ne-au declarat-o, este ca această aşa numită ţară să fie recunoscută, să caştige un fel de independenta, şi să pună în aplicare rezultatele referendumului din 2006, dacă nu greşesc, respectiv să se alăture Federaţiei Ruse. Mulţi moldoveni de acolo lucrează în Rusia, transferurile de bani, legăturile de familie, îi determină pe oameni să se simtă mai aproape de Federaţia Rusă.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că tot aici există vorbitori de limbă moldovenească, există şcoli cu predare în grafie latină, iar populaţia moldovenească se află sub opresiune. Aceşti oameni nu mai au acolo nici un viitor. Au probleme cu clădirile şcolilor, sunt scoşi din ele, iar numărul de elevi s-a diminuat foarte mult, de la 10.000 cu ani in urmă, la 1000 acum. Apoi, profesorii, cand se pensionează, anii de contribuţie la pensie în Transnistria nu sunt luaţi in calcul. Au câştigat chiar şi la CEDO, cazul Catan, dar solutia CEDO nu este pusa în aplicare.
Din punct de vedere economic Transnistria depinde de export. 90% din ce produc uzinele metalurgice de acolo exportă în Ucraina si Moldova. De cand s-a declanşat conflictul din Ucraina, aceste fabrici lucrează doar 2-3 zile pe săptămână. Politicienii încearcă să găsească o cale de revigorare a comerţului.”
Europa Liberă: Ce spune Tiraspolul despre situaţia acestor şcoli cu predare în grafie latină ?
Piotr Wach: „Sunt foarte stricţi şi neprietenoşi în această privinţă. Spun că este doar o chestiune administrativă, că îşi doresc cooperarea, şi nu vor să discute decât superficial problema. Ceea ce este, în opinia mea, un fel de presiune constantă pentru a scoate aceşti copii şi profesorii lor din şcoli.”
Europa Liberă: Ştiu că v-aţi intâlnit şi cu diplomaţi la Chisinau. Cum văd aceştia găsirea unei soluţii pentru conflictul transnistrean?
Piotr Wach: „Da, m-am întâlnit cu ambasadorii mai multor ţări interesate, de la România, la Ucraina şi Rusia. Până nu se liniştesc lucrurile in Ucraina nu se poate discuta despre o soluţie pentru conflictul transnistrean. Nu am ajuns la o concluzie prea optimistă după această întâlnire. Diplomaţii sunt de parere că soluţia în conflictul transnistrean trebuie găsita de cele două părţi: Chişinău şi Tiraspol. Ceea ce mie mi se pare nerealist, câtă vreme factorul extern este acolo. În orice caz, diplomaţii nu văd o soluţie în viitorul apropiat.”
Europa Liberă: Vor merge transnistrenii la vot?
Piotr Wach: „Nu, nu vor merge. La precedentele alegeri, de-a lungul aşa numitei graniţe erau cam 20 de de secţii de votare. Cine mergea să voteze era întregistrat, şi am auzit de represalii. În orice caz, din ce ştiu, cetăţenii de acolo nu vor putea cu uşurinţă să meargă să voteze pentru parlamentul moldovean.”