Linkuri accesibilitate

SUA: numărul cererilor rusești de azil întemeiate pe orientarea sexuală a crescut vertiginos


Un activist gay demonstrînd la St. Petersburg
Un activist gay demonstrînd la St. Petersburg

969 de cereri de azil din partea cetățenilor ruși în anul fiscal 2014.

Cererile de azil ale rușilor în Statele Unite au crescut în 2014 pentru al doilea an la rând cu 15%, o tendință pusă de mulți pe seama efectelor legii anti-gay intrată în vigoare în Rusia anul trecut. Detalii într-o relatare a corespondentului Europei Libere, Carl Schreck, tradusă și rezumată de Mircea Țicudean.


Statele Unite au primit în anul fiscal 2014 - încheiat în septembrie – 969 de cereri de azil din partea cetățenilor ruși, peste nivelul de 837 de cereri din anul precedent și cu 34% mai multe decât cererile de azil din 2012. Guvernul Statelor Unite nu face publice motivele solicitanților de azil. Dar avocații unora dintre ei au spus că tendința crescătoare este aproape sigur legată de exodul persoanelor gay după semnarea de către președintele rus Vladimir Putin a legii împotriva așa-numitei „propagandei homosexuale” și după întețirea atacurilor unor huligani de extremă-dreapta împotriva unor membri ai minorităților sexuale.

„Persoanele gay își pierd răbdarea și își dau seama că în Rusia nu le așteaptă nici un fel de viitor, așa că pleacă”, a spus Europei Libere, Anatoli Kazakov, un homosexual de 24 de ani din Rusia care a primit azil în Statele Unite luna aceasta.

Chestiunea a provocat o nouă tensionare a relațiilor americano-ruse luna aceasta, când un adolescent rus a rămas în Statele Unite după încheierea programului de schimburi de studenți și a cerut azil politic. Băiatul de 17 ani a spus că se teme să se întoarcă în Rusia din cauza orientării sexuale. Autoritățile ruse au protestat și au anunțat că se retrag din programul care se derulează de decenii, cunoscut ca Future Leaders Exchange (FLEX).

Organizația Immigration Equality cu sediul la New York, specializată în problemele homosexualilor străini care vor să se stabilească în Statele Unite, susține că numărul cererilor rusești de azil întemeiate pe orientarea sexuală a crescut vertiginos. Purtătorul de cuvânt Diego Ortiz, a spus Europei Libere că în ianuarie 2012 organizația sa a înregistrat două cereri de azil de la ruși, dar în august 2013 numărul s-a ridicat la 25, după ce Putin a semnat legea anti-gay – iar rata obișnuită lunară s-a menținut la aproximativ 15, cu creșteri ocazionale, de pildă când au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

Aaron Morris, director executiv la Immigration Equality, ne-a spus că solicitanții gay de azil din Rusia se împart în două categorii. Prima, mai mică, sunt familii gay care s-au temut că autoritățile ruse le vor lua cu forța copiii. A doua categorie, mai numeroasă, sunt homosexualii mai tineri de 30 de ani, care se tem de atacurile fizice și umilințele din partea grupărilor anti-gay, care în ultimii ani au atras în capcană și au bătut persoane gay, postând apoi filmul agresiunilor pe Internet, cu titlu de mândrie.

„Pentru asemenea homosexuali pericolul cel mai mare în Rusia îl constituie grupările de paznici autodeclarați ai valorilor familiei, huligani și skin-heads, vecini de-ai lor pe care autoritățile nu doar că nu-i opresc, dar îi încurajează în atacuri”, a spus Morris.

Immigration Equality reprezintă în momentul de față șase solicitanți ruși de azil și ajută în cooperare cu alte organizații alți 37.

Larry Poltavtsev, președintele grupării Spectrum Human Rights, cu sediul în statul Virginia, a spus că numărul cererilor de ajutor primite de organizație din partea unor persoane LGBT din Rusia s-a dublat față de anul trecut.

Anatoli Kazakov, tânărul de 24 de ani din Rusia care a primit azil în Statele Unite luna aceasta, spune că până de curând mulți ruși ezitau să plece, mai ales cei are aveau acasă slujbe calificate, bine-plătite, iar în străinătate ar fi fost nevoiți să accepte munci inferioare. Dar acum, a spus Kazakov, oamenii lasă totul și pleacă.
Un proaspăt solicitant rus de azil în Statele Unite este Artem Gorbunov, de 27 de ani, care a depus cerere luna aceasta.

Într-un interviu cu Europe Liberă, Artem a spus că în Rusia s-a instaurat o atmosferă de teroare împotriva gay-ilor și că aproape se teme să meargă pe stradă, unde ar putea fi demascat, sau bănuit de „propagandă” pentru cum arată sau cum se poartă. „Dacă îmi pun în piept o insignă în culorile curcubeului, asta deja poate fi periculos pe străzile Rusiei”, a spus Artem.

XS
SM
MD
LG