Linkuri accesibilitate

Ambițios summit UE de salvare a planetei


Demonstranți ecologiști deghizați în corporatiști protestează la Bruxelles îm marginea summitului climateric al Uniunii Europene.

UE este prima entitate politico-economică ce își impune o disciplină climaterică drastivă până în 2030.

Summitul european destinat schimbărilor climaterice și energiei s-a incheiat cu un acord de reducere a gazelor de seră cu 40% până în 2030, altfel zis, o reducere a gazelor de seră sub nivelul anului 1990.

Europenii și-au impus reguli atât de stricte în perspectiva marilor negocieri mondiale de anul viitor în legătură cu reducerea poluării și a gazelor de seră, știind că dacă nu își impun un program convingător acasă nu vor putea impune o asemenea rigoare celorlalți mari parteniri industriali care sunt Statele Unite, China, India sau Brazilia.

Uniunea Europeană este astfel prima entitate politico-economică ce își impune o asemenea disciplină până în 2030, cu scopul ambițios de a reduce poluarea la nivelul de dinainte de 1990.

Nici o altă țară sau bloc comercial nu a adoptat încă un program atât de sever și ambițios.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu emite decât 10% din gazele de seră la nivel mondial. S-a ajuns la acest consens, de reducere a gazelor de seră cu 40% până în 2030, altfel zis, o reducere a gazelor de seră sub nivelul anului 1990, în ciuda reticențelor unor țări membre cum e de pildă Polonia, care este foarte dependentă de industria grea și care își produce practic totalitatea electricității mulțumită centralelor termice cu cărbune, poluante prin definiție.

Summitul a mai fost și decorul unor ciocniri între premierul britanic David Cameron și partenerii săi europeni, precum și cu Comisia Europeană, care i-a cerut Marii Britanii o contribuție suplimentară de două miliarde de euro, ca o formă de solidarizare cu economiile continentale care încă nu au ieșit din criză. Premierul Cameron a respins asta în public, într-un mod foarte viguros, lovind cu pumnul în masă:

„Este inacceptabil, este o atitudine scandaloasă din partea Comisiei, nu voi plăti ce mi se cere. Nu se va întampla așa ceva."

In sfârșit, summitul a mai dus și la un acord în legătură cu combaterea maladiei africane Ebola, care riscă să se răspândească și pe alte continente, liderii anunțând crearea unui fond comun anti-Ebola de peste un miliard de euro.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG