Linkuri accesibilitate

Rada din Ucraina: fără comunişti şi fără ultranaționaliști


Şeful CEC de la Kiev, Mikailo Okendovski, (în faţă), anunţând rezultatele parţiale ale alegerilor
Şeful CEC de la Kiev, Mikailo Okendovski, (în faţă), anunţând rezultatele parţiale ale alegerilor

Alegerile de duminică din Ucraina au fost câştigate clar de partidele care susţin orientarea pro-europeană a ţării.

Alegerile de ieri din Ucraina au fost câştigate clar de partidele care susţin orientarea pro europeana a ţării lor si sunt câteva aspecte ce merita reținute în urma acestui scrutin si rezultatelor obţinute. Până acum, in alegerile parlamentare din Ucraina, bătălia se dădea intre doua mari direcţii de politica externa: pro-europeana si pro-Rusia. Alegerile de ieri au demonstrat ca acum aproape 75% dintre locurile din Rada Supremă vor fi ocupate de parlamentari care doresc ca tara lor sa mearga spre Europa. Este pentru prima data când acest vot nici nu mai poate fi „divizat” geografic. Sigur, nu trebuie uitat ca alegeri nu au fost ţinute nici in Luhansk, nici in Doneţk şi nici in Crimeea – deci o buna parte a Ucrainei.

Partidul preşedintelui Petro Poroşenko nu a obţinut scorul pe care il arătau sondajele de opinie. La un moment dat, chiar el apărea ca deţinând majoritatea in Parlament. In realitate, aşa cum arata rezultatele parţiale, partidul preşedintelui se afla la egalitate aproape cu partidul premierului Arseni Iatseniuk, Frontul popular. In regiune, din păcate, am văzut in multe cazuri că un astfel de rezultat – a dus la rivalități politice si la relaţii complicate între cei doi centri de putere ai ţării. Trebuie notat că viziunile celor doi faţă de rezolvarea situaţiei din estul Ucrainei si relaţia cu Rusia nu sunt identice.

Deşi analiştii politici preziceau că Partidul Radical ar putea obţine un rezultat bun, deoarece oamenii se declarau dezamăgiţi de ritmul lent al reformelor promise, iată că rezultatele contrazic această previziune. Partidul Radical se afla pe locul 5 cu in jur de 7 procente…

Surpriza alegerilor aşadar nu a fost Partidul Radical, ci… partidul Somopomici – Autosuficienţă in ucraineană, partid condus de primarul din Lvov, Andrii Sadovîi, partid ce a propulsat pe scena politica lideri ai mişcării de protest Maidan.

Si, pentru prima data după aproape 100 de ani – mai exact 96 – in Rada Suprema nu va mai fi nici un reprezentat al Partidului lui Lenin. Comuniştii au dispărut din acest parlament. „Este ca si cum ar fi fost dărâmată statuia lui Lenin care mai era încă în clădirea Radei”, după cum a declarat serviciului ucrainian al postului nostru de radio analistul politic Volodimit Fesenko.

Iulia Timoşenko, fost premier si fost simbol al „Revoluţiei portocalii” aproape şi-a pierdut din importanţă pe scena politica ucraineană. In ciuda eforturilor ei de după eliberarea din închisoare in luna februarie, ucrainenii se pare că nu au putut să îi detașeze imaginea de cea a politicienilor „vechii gărzi” cu afaceri „mai mult sau mai puţin oneste”… Acum partidul ei „Patria” are emoţii dacă trece pragul de 5%.

Majoritatea politicienilor din Partidul Regiunilor al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, grupați acum in Blocul Opoziţiei a înregistrat peste 10% din voturi. Majoritatea voturilor vin într-adevăr din estul Ucrainei, inclusiv de la Dnipropetrovsk, ceea ce arata ca direcţia pro-Rusia continua sa fie agreata de o parte a electoratului ucrainean. De pe alta parte, participarea la vot in estul Ucrainei – nu numai in Luhansk si Doneţk, aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi - a fost scăzută: 40% la Odessa (faţă de 50% in 2012), Herson - 41% acum faţă de 51% acum 2 ani, Nicolaev – 42% faţă de 52%... - ar trebui sa neliniștească Kievul, chiar daca la Lvov, prezenta la urne a fost de 70%.

Un alt aspect foarte important al votului de ieri este că partidele ultranaționaliste, cele la care făceau mereu referire la Moscova, in dorinţa de a-i caracteriza pe noii lideri de la Kiev drept „fascişti”, aproape că au dispărut. Sectorul de Dreapta abia de a obţinut 1% din voturi, iar partidul Svoboda, si el ultranaţionalist este in pericol să îşi piardă toate locurile in parlamentul nou de la Kiev. In alegerile din 2012, trebuie să reamintim Svoboda, avea 10% din voturi…

Dar, locurile din Rada se aleg jumătate pe lista proporţională de partide si cealaltă jumătate pe circumscripții uninominale. De aceea, liderul partidului Sectorul de Dreapta, Dmitri Iaroş va fi deputat in Rada, aşa cum are toate şansele să fie si miliardarul din Mariupol Serhei Taruta, care a fost demis ca guvernator al Doneţkului de către preşedintele Poroşenko.

XS
SM
MD
LG