Victoria lui Klaus Iohannis din 16 noiembrie 2014 a generat o emoție puternică, de parcă s-ar fi întâmplat ceva extraordinar în România, de parcă ar fi avut loc o schimbare cu efecte inediate. Diferența mare dintre el și Victor Ponta a fost dată de furia oamenilor, fiindcă prietenilor sau rudelor lor care muncesc în străinătate le-a fost furat dreptul de vot. Înfrângerea lui Ponta a fost mai mult decât o răzbunare, fiindcă dintr-o dată lumea a putut să o comparație între un candidat politicos, care vorbește puțin, fără să se certe, cu o gândire închegate, cu un stil auster și premierul care și-a plagiat teza de doctorat, a refuzat să accepte că România a intrat în recesiune tehnică, iar apoi chiar înainte de alegeri a încercat să-i mituiască pe profesori dăndu-le câte 150 de euro de la buget pentru fiecare. În plus e posibil ca românii să se fi plicitisit de omniprezența lui Victor Ponta la toate posturile de televiziune, în fiecare zi, de mai multe ori. S-a erodat în doi ani,aproape cât Traian Băsescu în 10.
Sunt desigur o mulțime de întrebări, la care așteptăm răspunsuri în următoarele două-trei luni: va reuși Iohannis să se impună în fața noului mare PNL format din PDL și PNL, înainte de a-și prelua fotoliul de la Cotroceni în 22 decembrie, va reuși să-i convingă pe parlamentari să conserve independența jusitției, va reuși oare Klaus Iohannis să-și construiască în timp o majoritate serioasă? Antena 3 deja l-a amenințat pe Iohannis cu suspendarea, reamintind lumii că după noua lege președintele poate fi demis cu 30 la sută din voturile electoratului.
Lucrurile sunt complicate, dar deocamdată entuziasmul e mare
Liderul PNL Iaşi Cristian Adomniţei susţine că votul masiv al ieşenilor pentru Klaus Iohannis este un vot pentru realizarea autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, în favoarea căreia s-a pronunţat Iohannis, Adomniţei cerând PSD să sprijine concret acest proiect
"Surpriza transilvăneană" se intitutlează articolul publicat de The Economist despre alegerile din România
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis ar putea fi luat mâine în discuți de către judecatorii Curții Supreme, fără a se începe însă judecarea acestuia, magistratii urmând să stabilească dacă recursul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil, potrivit Mediafax.