Linkuri accesibilitate

Marșul rusesc și „Ziua Unității” la Moscova


Mark Galeotti: „Putin încearcă să redefinească nivelul acceptabil de naționalism, ca loialitate față de starea actuală de fapt.”

Marșul rusesc, parada anuală a naționaliștilor, va avea loc marți, 4 noiembrie, în aceeași zi cu sărbătoarea „Ziua unității”. Principalul eveniment se va ține la Moscova, dar se va mărșălui și în alte orașe rusești. Pentru prima oară, o asemenea manifestare va avea loc în Crimeea, teritoriul ucrainean anexat de Rusia în martie.

Corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, scrie că deși Rusia s-a orientat hotărât în ultima vreme spre naționalism, autoritățile centrale au arătat o surprinzătoare „răceală” față de marșul de anul acesta. În loc să se țină în centrul Moscovei, ca de obicei, a fost mutat spre marginea orașului.

La mijloc pare să fie atitudinea tradițional ambiguă a Kremlinului față de naționaliști, dintre care unii sunt prea radicali sau prea dezamăgiți de politicile președintelui Vladimir Putin.

Liderul rus a atacat subiectul la un discurs rostit la o adunare de experți la Soci, pe data de 24 octombrie.

„Sunt cel mai mare naționalist din Rusia. Dar cred că varietatea cea mai potrivită de naționalism este aceea care te îndeamnă să promovezi politici în folosul poporului. Dacă naționalismul înseamnă intoleranță față de alții, șovinism, asta ar duce la distrugerea acestei țări, care s-a format de la bun început ca stat multietnic și multiconfesional.”

Iată cum a interpretat declarația lui Putin, Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York, autorul blogului „În umbra Moscovei”.

„Putin încearcă să redefinească nivelul acceptabil de naționalism, spunând că naționalismul nu trebuie să fie rasism, violență între comunități sau aspecte ale unei agende sociale radicale. El de fapt vorbește despre patriotism. Acesta este termenul-cheie. Când spune naționalism se gândește de fapt la patriotism – cu alte cuvinte, loialitate față de starea actuală de fapt.”

Marșul rusesc se ține anual începând din 2005, când a fost introdusă sărbătoarea „Ziua unității naționale”, care comemorează respingerea de către Rusia a invaziei poloneze din 1612. Noua sărbătoare a înlocuit comemorarea revoluției bolșevice din 1917. Iar Kremlinul dorește să dea acestei noi sărbători o coloratura patriotică, mai degrabă decât naționalistă.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului Putin urmează să depună flori la monumentul lui Kuzman Minin și Dmitrii Pojarski, căpeteniile luptătorilor care i-au alungat pe polonezi din Moscova în 1612. Putin va vizita de asemenea o expoziție consacrată dinastiei Rurik, care a domnit între 862-1598.

La marșul de anul acesta nu va participa unul din cei mai cunoscuți naționaliști ruși, blogger-ul anticorupție și opozantul Aleksei Navalnii, aflat în arest la domiciliu.

Alte figuri naționaliste cunoscute, ca Aleksandr Dughin și Aleksandr Prohanov, au apărut foarte rar în ultima vreme la televiziunile rusești.

Poate și din această cauză - scrie corespondentul Europei Libere – anul acesta Marșul Rusesc s-ar putea să nu atragă multă lume. Un recent sondaj de opinie al centrului Levada sugera că numai 31% din ruși au o părere bună despre evenimentul anual.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG