Linkuri accesibilitate

De ce cresc acţiunile militare în estul Ucrainei?


În apropiere de Doneţk, 10 noiembrie
În apropiere de Doneţk, 10 noiembrie

Corespondentul Europei Libere Robert Coalson a întrebat mai multi analiști politici occidentali.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa spune că riscul escaladării violențelor în estul Ucrainei este „în creștere”. Purtătorul de cuvânt al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Michael Bociurkiw a spus la o conferință de presă la Kiev că „focul nu a încetat” în cele peste două luni de la încheierea acordului de încetare a focului între autoritățile ucrainene și separatiștii pro-ruși. Există îngrijorări că rebelii pro-ruși s-ar putea pregăti de o ofensivă proaspătă în estul Ucrainei. Convoaiele militare nu au însemnele nici unei ţări. Îngrijorări similare au exprimat si Statele Unite si Uniunea Europeană, cerând părţilor să respecte înţelegerile convenite la Minsk la 5 septembrie. Care ar putea fi explicatiile pentru cresterea acţiunilor militare din estul Ucrainei, in care Rusia spune ca nu este implicata? Corespondentul Europei Libere Robert Coalson a intrebat mai multi analisti politici occidentali.

Tom Frear, cercetător la European Leadership Netrwork, i-a răspuns corespondentului nostru într-un interviu scris, că ceea ce vede până acum sunt mişcări defensive si ca ele ar putea fi explicate ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, dupa alegerile nerecunoscute din Donbas.

O alta explicaţie, spune expertul, ar putea fi dorinţa separatiştilor pro rusi de a-si consolida poziţiile înainte de venirea iernii, pentru a-şi asigura controlul asupra unor obiective care să asigure funcţionarea aşa numitelor republici din Luhansk si din Doneţk.

O alta variantă, mai dramatică, ar putea fi că Moscova doreşte să adauge teritorii celor pe care deja le controlează, care ar putea oferi Rusiei posibilitatea construirii unui „pod” terestru către Marea Neagră si peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o in martie, anul acesta.

Aceasta explicaţie este dată de analistul politic de la Kiev, Ivan Lozowy

Putin nu şi-a terminat treaba in estul Ucrainei. Un obiectiv principal pentru el ar fi formarea acestui pod terestru între teritoriile controlate de forţele separatiste pro ruse şi trupele ruseşti. Acest pod terestru ar fi din nordul Marii Azov către Crimeea. El ar trece prin Mariupol, unde locuitorii par pregătiţi, căci au si construit fortificații pentru a împiedica trecerea trupelor ruseşti. Dar aceasta este o prioritate a lui Putin…

Expertul de la Kiev spune ca Rusia îşi doreşte controlul asupra oraşului Harkiv, al doilea ca mărime din Ucraina, si că valoarea controlului asupra acestui oraş ar fi una importanta pentru Moscova, chiar daca ar fi simbolica

Aceste două obiective particulare – podul terestru către Crimeea si oraşul Harkiv – l-ar aduce pe Putin şi Kremlinul mai aproape de ceea ce doreşte cu înverşunare să creeze si anume Novarosia, pe teritoriul Ucrainei si care s-ar întinde de la Nord la Sud si Vest, deasupra Marii Negre si i-ar putea da posibilitatea lui Putin sa spună că a câştigat, pentru că până acum, putem spune ca nu a câştigat prea multe…

Crede analistul de la Kiev Ivan Lozowy.

XS
SM
MD
LG