Vicepremierul pentru economie, Andrian Candu a anunțat că prețul de achiziție a gazelor rusești de către Republica Moldova în anul 2015 va scădea cu aproximativ 10 la sută și va fi de aproape 332 de dolari pentru o mie de metri cubi. Candu a făcut anunțul după convorbiri la Chișinău cu vicepreședintele concernului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev. Cei doi oficiali nu au spus dacă s-au negociat cererile mai vechi ale Gazprom-ului ca Republica Moldova să renunțe la aplicarea legislației energetice europene, așa numitul pachet trei, pe care Chișinăul doar l-a amânat, iar expertii cu care a vorbit Alla Ceapai noteaza anume „particularități” ale acestei înţelegeri.
Acceptarea noului preţ s-a făcut odată cu prelungirea pentru încă un an a vechiului contract cu Gazprom-ul semnat încă în 2006 şi formal expirat în 2011. Contractul pe termen lung cu Gazprom este prelungit anual, după ce Moldova a făcut o cedare, amânând aplicarea legislaţiei energetice europene, numită de experţi „pachetul trei”, ce presupune, în special, separarea livrărilor de gaze şi a distribuirii către consumatori, astfel încât să fie zădărnicită monopolizarea pieţei.
Pentru prima dată în ultimii trei ani, înţelegerea de prelungire a contractului cu Gazprom este semnată la începutul lunii noiembrie şi nu cu câteva zile înainte de anul nou când expiră termenii contractuali. Este amănuntul remarcat de mai mulţi experţi, care întrevăd în această grabă şi o posibilă tentă electorală. Iată, bunăoară, opinia expertului Viorel Gârbu de la Institutul Economiei de Piaţă:
„Îmi pare un pic dubios. Se pare că Moscova pune accent pe mai multe partide sau formaţiuni politice din Republica Moldova. Una pare că este şi PD. Am spus şi mai devreme despre riscurile care pot apărea din cauza că partidele din coaliţia de guvernare au mers în alegeri pe cont propriu şi nu împreună. E firesc că Moscova în permanenţă a folosit gazele naturale ca instrument politic şi nu economic. De altfel, ne amintim şi de ultima vizită a lui Dmitri Rogozin care l-a caracterizat atunci pe domnul Candu ca fiind un interlocutor foarte cooperant, foarte bun, deci foarte potrivit pentru Moscova. Rusia încearcă să favorizeze cumva anumite partide pentru a-şi promova în continuare politica în Republica Moldova. Dacă până nu demult Moscova mergea în susţinerea unui singur partid, observăm că de ceva vreme atât în raport cu Moldova, cât şi cu Ucraina, Moscova şi-a schimbat tactica – mizează pe mai multe partide politice. Iar unul din partide, care se pare că cel puţin va avea relaţii strânse cu Moscova este şi PD.”
După prelungirea contractului cu Gazprom, vicepremierul pentru economie Andrian Candu, care este şi vicepreşedintele PD, a spus că reducerea cu circa 40 de dolari a preţului la mia de metri cubi de gaz este o mare realizare. După tratativele de la Moscova din septembrie, Candu prognoza o scădere mult mai modestă. Vicepreşedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, a subliniat astăzi la Chişinău că preţul de achiziţie a fost stabilit pornind de la premise exclusiv economice şi de piaţă:
„Prelungirile contractuale au fost semnate în condiţii de piaţă. Subliniez că atât tranzitul, cât şi preţul de achiziţie corespund condiţiilor de piaţă. Republica Moldova poate să se simtă sigură că gazul va ajunge la consumatori în conformitate cu înțelegerile contractuale.”
Expertul economic Victor Ciobanu spune că reducerea preţului de achiziţie nu este un cadou făcut Republicii Moldova, ci este o consecinţă directă a descreșterii din ultimele luni a preţului la petrol pe pieţele internaţionale. Expertul Victor Ciobanu se arată sceptic că această reducere se va regăsi şi în tarifele achitate de consumatori aşa cum a promis astăzi Andrian Candu.
Victor Ciobanu: „Fiindcă suntem în campanie electorală nu exclud că stabilind tariful ANRE ar putea să ne bucure cu o veste bună că o să fie cu câţiva bănuţi mai ieftin gazul pentru consumatori. Dar nu prea cred că se va întâmpla asta, pentru că în ultima perioadă MoldovaGaz a insistat pe majorarea tarifului pentru că a avut anumite pierderi operaționale cauzate de deprecierea leului, pierderi care ar putea fi compensate de această scădere a preţului de achiziţie. Până la consumatorul final această scădere cu cred că va ajunge, cel puţin în timpul apropiat.”
Puţinele instituţii de presă ruseşti care îşi permit articole critice la adresa Kremlinului notează că speranţa în marea piaţă chineză pe care liderii Federaţiei Ruse o prezentau drept una de alternativă pentru a fi pedepsit Occidentul, se ruinează vizibil. În consecinţă, exportatorii de hidrocarburi se văd siliţi să renunţe la vanitatea lor proverbială chiar şi în raport cu consumatori mai puţin ponderabili, scrie presa.